HABERLER>SAĞLIK
13 Aralık 2014 Cumartesi - 21:24

Aile hekimlerinden 'nöbet' mitingi

Ayda 8 saat nöbet tutuma zorunluluğunu protesto etmek amacıyla aile hekimleri Ankara'da miting düzenledi. Hakimler artan iş yükünden de rahatsızlıklarını dile getirdi.

Aile hekimlerinden  nöbet  mitingi

1 Ocak 2015 tarihinden itibaren geçerli olacak aile hekimlerinin cumartesi günleri ayda 8 saat nöbet tutma uygulaması Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) tarafından başkent Ankara'da düzenlenen mitingle protesto edildi.

Mitinge katılanlar Sıhhıye'deki Toros Sokak'tan ellerinde pankartlar ve dövizlerle slogan atarak Kolej kavşağına yürüdü. AHEF Genel Başkanı Murat Girginer, aile sağlığı merkezleri ve toplum sağlığı merkezlerinde görevli aile hekimleri ve yardımcı sağlık personeli için Sağlık Bakanlığınca getirilen nöbet uygulamasını eleştirdi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun, "Nöbetsiz sağlık hizmeti olamayacağı" sözlerini anımsatan Girginer,  "Birinci basamakta hekimin nöbeti olamaz. İkinci ve üçüncü basamakta olur. O sistem de zaten tıkır tıkır işliyor" dedi.

Sağlıkçılara yönelik şiddetin önlenmesi için henüz yasal bir koruma getirilmediğini savunan Girginer, "Birinci basamakta koruyucu sağlık hizmeti veriyoruz. Aşılamada Avrupa şampiyonuyuz. Sağlık Bakanı bize teşekkür etmeyi unuttu ama ben sizlere teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Çalışma saatlerinin 08.00-17.00 olması gerektiğini savunan Girginer, eylemlerinin destek gördüğünü, cuma günkü iş bırakma eylemine yüzde 90 katılım olduğunu söyledi.

'SÜPERMEN OLMAK GEREKİR'
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de 2005 yılında ilk başladığında "aile hekimliği sisteminin sadece birinci basamak sağlık hizmeti sunacağı"nın söylendiğini ancak getirilen her yeni genelge ve yönetmelikle yeni görevler eklendiğini ifade ederek, halen aile hekimlerinin 200'e yakın görev tanımı olduğunu, bunları yapmak için "süpermen" olmak gerektiğini ileri sürdü.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'nun, "Süreç içinde pazar günlerine de nöbet konulacak" açıklamasını eleştiren Kahveci, "Ölümü gösterip sıtmaya razı edecekler" dedi.
Kahveci, Avrupa'da bir aile hekimine bin 500, Türkiye'de ise ortalama 3 bin 500 hasta düştüğünü ifade ederek, 4 bin 500 yeni aile hekimine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Ayrıca, geçen yıl aile hekimliği sisteminde 210 milyon muayene yapıldığını, bir aile hekiminin yılda ortalama 10 bin muayene gerçekleştirdiğini de vurgulayan Kahveci, günü kurtarmaya yönelik değil kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini belirtti.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Filiz Ünal İncekara ise Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın iflas ettiğini, aile hekimlerine nöbetin bu yüzden getirildiğini öne sürdü.

'SAĞLIKTA MEMUR GİBİ BİR YAPI SÖZ KONUSU DEĞİL'
'Nöbet' genelgesiyle ilgili konuşan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlıkta memur anlayışıyla 6-8 saat mesaili bir yönetimin dünyada ve Türkiye'de olmadığını, olmayacağını vurgulamıştı.

Müezzinoğlu, 22 bini hekim, 25 bin de hemşire ve sağlık çalışanı olmak üzere bu sistemde 45 bin sağlıkçının görev yaptığını anımsatarak, şunları kaydetti: "Bu arkadaşlarım 'biz memur olacağız' diyorlarsa, sağlıkta memur gibi bir yapı hekime de hemşireye de söz konusu değil. Dolayısıyla bu alan süreç içinde daha çok mesaili, ailelerin ve toplumun karşısında daha geniş mesaili olmak zorunda. Bunu hekim ve hemşire sayımızın artışıyla paralel olarak planlamamız gerekir. Ayda bir defa, cumartesi 8 saat o aile hekimi muhatap olduğu ailelere sağlık hizmeti sunacak. Bunu arkadaşların Türkiye kamuoyuna bir sorun gibi getiriyor olmalarından da mesleğim adına, bu mesleğin mensubu olarak açıkçası biraz rahatsızlık duyuyorum".
Bakan Müezzinoğlu, hekim ve hemşire sayısı arttıkça nöbetin pazar günleri de olabileceğini belirtmişti.
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Haydar 14 Aralık 2014 Pazar 00:07

En yüksek maaşı alan onlar ,sürekli eylem yapan yine aile hekimleri.anlamadım bu işi.

Yorumu oyla      14      5  
Veli 13 Aralık 2014 Cumartesi 22:05

7 milyar maaş al. Nöbet tutma. Güzel iş

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de doktorlar iş bıraktı: Nöbet isyanı
İzmir’de aile sağlığı merkezinde görev yapan doktorlar, sağlıkta dönüşüm ...
Ebola aşısı askıya alındı
Ebola virüsüne karşı, iki ayrı aşı geliştirme çalışmaları yapılıyor. Bunlardan ...
'Yalan cezası' işe yaramıyor
Kanada'daki McGill Üniversitesi'nde yapılan araştırma, "doğru söylemezsen ...
 
Tokluk hissi veren madde geliştirildi
Bilim insanları, gıdalara eklendiğinde tokluk hissi veren bir kimyevi madde keşfetti.
Gebelik tansiyonunda otizm riski
Gebelikte yüksek tansiyonun otizmi tetikleyebileceği belirlendi.
Ebola aşısının testleri durdu
Batı Afrika'da 6 binden fazla kişinin ölümüne neden olan Ebola virüsüne ...
 
İzmir’de yağmur altında beyaz yürüyüş!
İzmir’in sağlıkçıları, çalışma koşullarının iyileşmesi ve sağlıkçılara ...
Saç ektirirken mağdur olmayın
Son yılların en popüler estetik yöntemlerinden biri olan saç ekiminde ...
Kestane ile Alzehimer'dan korunun
Uzmanlar, kestanenin soğuk havalarda vücut direncini artırdığını ve 'çağın ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva