HABERLER>GÜNCEL
19 Haziran 2017 Pazartesi - 22:44

ABD'den Türkiye'ye 'PKK' mektubu

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’in önümüzdeki hafta Avrupa’da Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile görüşeceğini ve Mattis’in geçen perşembe günü de Işık’a PYD/PKK’ya sağlanan silahlarla ilgili detaylı bir mektup yolladığını açıkladı.

ABD den Türkiye ye  PKK  mektubu

Washington'da Ulusal Basın Kulübünün öğle yemeğine katılan Dunford, PYD/PKK'ya verilen silahlar ve bu hususta Ankara'nın tepkisine yönelik açıklamalarda bulundu.

Dunford, "ABD, Türkiye’nin terör örgütü olarak gördüğü Kürt gruplara binlerce hafif ve ağır silah veriyor. Bu silahların DEAŞ ile mücadeleden sonra 65 yıllık NATO ortağınıza dönmeyeceğini nasıl temin ediyorsunuz?" şeklindeki bir soruya, ABD’nin Türkiye ile stratejik ilişkilerini devam etmeye odaklanmış olduğunu belirtti.

"YAPTIKLARIMIZI RUTİN BİR ŞEKİLDE RAPOR EDİYORUZ"
Son 12 ay içerisinde Türkiye’ye dokuz kez seyahat ettiğini ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile son bir yıl içerisinde 15 defadan fazla görüştüğünü aktaran Dunford şöyle devam etti:

"Biz onlara (DEAŞ’a karşı) operasyonumuzun kilit unsurlarından birinin, görevimizi Türkiye ile ilişkilerimizi bozmadan tamamlamak olduğunu aktardık. Dolayısıyla Türklerle masaya oturduk ve kaygılarını gidermek için çok sıkı bir çerçeve hazırladık. Raporlama konusunda şeffafız. Yaptıklarımızı onlara tam olarak rutin bir şekilde rapor ediyoruz. Verdiğimiz silah tipleri ile ilgili şeffafız ve Suriye Demokratik Güçlerine (SDG) verdiğimizi silahların sadece ve sadece Rakka operasyonu için verildiğini ve Türkiye’ye geçmeyeceğini denetlemek üzere mekanizmalar kurduk. Dolayısıyla bu konu bizim için oldukça önemli ve stratejik bir konu. Bunun farkındayız."

PYD/PKK’ya verilen silahlar konusunda Bakan Mattis ve Bakan Işık arasında görüşmelerin söz konusu olduğunu aktaran Dunford, kendisinin de Orgeneral Hulusi Akar ile rutin bir şekilde görüştüğünü vurguladı.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA GÖRÜŞECEKLER
Dunford, “Bakan Mattis önümüzdeki hafta Avrupa’da Türk mevkidaşı ile bir kez daha görüşecek ve bu konu üzerinden tekrar geçecek. Geçen perşembe günü de Türk mevkidaşına rutin bilgi vermek amacıyla detaylı bir mektup yazdı.” dedi.

Dunford ayrıca, ABD’nin Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı ile Merkez Kuvvetler Komutanlığının Ankara’daki temsilcilerinin de Türkiye’nin kaygılarını azaltmak üzere mevkidaşları ile çok sıkı bir temas halinde olduğunu kaydetti. 

RUSYA'YA YANIT
Dunford, Rusya’nın Suriye’deki ayrışma kanalının askıya alınması ve Fırat'ın batısına geçen uçakların vurulabileceği açıklamasına, "Kuvvetlerimizin orada başının çaresine bakacak kabiliyete sahip olduğuna güvenim tam" sözleriyle cevap verdi.

Dunford, Rusya ile Suriye’de kuvvetlerin güvenli ayrışması için kurulu olan iletişim kanalının bu sabaha kadar etkili bir şekilde kullanıldığını ve söz konusu kanalın önümüzdeki saatlerde tekrar kurulması için çalışmaların devam ettiğini kaydetti. Söz konusu kanalın 18 ay boyunca sahadaki özellikle de havadaki kuvvetlerini koruma konusunda etkili olduğunu ifade eden Dunford, iletişim kanalının çalışmasının operasyonlar bakımından önemli olduğunu söyledi. Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamayı medyadan öğrendiğini ifade eden Dunford, konuyla ilgili diplomatik görüşmelerin devam ettiğini aktardı.

İLETİŞİM DEVAM EDİYOR
Bollou'nın, "Rusya’nın ABD kuvvetlerini vurmayacağına ne kadar eminsiniz?" şeklindeki sorusuna Dunford, "Bizim harekat merkezimiz ile Rusya Federasyonu’nun harekat merkezi arasındaki iletişimin devam ettiği konusunda eminim. Kuvvetlerimizin orada başının çaresine bakacak kabiliyete sahip olduğuna güvenim tam." diye cevap verdi.

Dunford, bölgede bir olay olduğunda ABD ile Rusya'nın iletişim kanalları üzerinden birbiriyle iletişime geçmesi gerektiğinin altını çizdi.  Amerikalı komutan, ABD'nin Suriye savaş uçağını düşürmesinin yasal zemininin, "kuvvet koruma kapsamında Kongre tarafından 2001 yılında verilen Askeri Güç Kullanma Kanunu olduğunu" dile getirdi.

ABD savaş uçakları dün PYD/PKK’nın öncülük ettiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) unsurlarına ateş açması üzerine bir Suriye SU-22 savaş uçağını düşürmüş, Rusya Savunma Bakanlığı da ABD ile kuvvet ayrışma kanalını askıya aldığını ve Fırat Nehri'nin batısına geçen koalisyon uçaklarının vurulacağını açıklamıştı. (Hürriyet)

 
Erdoğan: Adalet levha ile aranmaz
 
Göztepeli taraftarlardan şehitler anısına iftar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Müdür yardımcısının tepki çeken paylaşımına inceleme
Bursa’nın merkez Osmangazi İlçesi'nde bulunan Süleyman Çelebi Anadolu ...
Aliağa PETKİM'de kriz: İşçiler giriş-çıkışı kapattı!
İzmir'in Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren Petkim Petrokimya Holding ...
Kritik görevdeki Şube Müdürü FETÖ'den tutuklandı
Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşturma kapsamında gözaltına ...
 
İzmir'de büyük yolsuzluk: Çalışan fark etmese...
İzmir'in Bornova İlçesi'nde, çalıştığı fabrikanın muhasebe hesaplarında ...
İzmir'de asayiş raporu: 1 haftada 252 kişi yakalandı!
İzmir'de, polisin bir hafta içerisinde yaptığı denetimlerde farklı suçlardan ...
Kızı için 21 gün yürümüştü... Kılıçdaroğlu'na tavsiyelerde bulundu
2000 yılının Haziran ayında Bağdat Caddesi'nde trafik terörüne kurban ...
 
Kadir Topbaş'tan damadı Kavurmacı için ilk yorum...
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, damadı Ömer Faruk Kavurmacı'nın ...
Ceylin'in katilinin ölen çocukları için otopsi raporu istendi!
Ödemiş Cumhuriyet Başsavcılığınca, katil zanlısı kadının ölen 2 çocuğunun ...
Yaşlı çifti öldürenler yakalandı: 160 bin lira için...
Konak ilçesinde, evlerinde ölü bulunan çiftin katil zanlısı olarak biri ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva