HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Aralık 2013 Cumartesi - 12:33

İzmir’in tramvayına ‘dut ağacı’ ayarı

Büyükşehir Belediyesi Üçkuyular-Halkapınar arası tramvay projesinde meslek odalarının itirazları üzerine revizyon yaptı. Şair Eşref Bulvarı’nda dut ağaçlarının kesilmesine neden olacak hattın otoparkların yer aldığı orta refüjden geçmesinden vazgeçildi, rayların Avrupa kentlerinde olduğu gibi mevcut taşıt yoluna döşenmesine, karma ulaşım yapılmasına karar verildi.

İzmir’in tramvayına ‘dut ağacı’ ayarı

İZMİR - İzmir’de kent merkezinde ulaşım sorununun çözümü için önemli alternatiflerden biri olan Üçkuyular- Halkapınar ve Karşıyaka- Bostanlı tramvayları Şubat 2014’de ihaleye çıkacak. DPT ve Hazine’den kredi onayının gecikmesi, tadilatlar nedeniyle sarkan bu ulaşım yatırımının şubat ayındaki ihaleden sonra, tramvay hatlarının üç yıl içinde tamamlanması öngörüldü.
 
Üçkuyular-Halkapınar arası tramvay hattı tartışmaların odağında yeraldı. Tramvay projeleri hakkında süreç içinde gerek güzergah, gerekse sistemi konusunda Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) Kruvaziyer Limanı ulaşım raporunda, meslek odalarının ise belediyeyle yapılan toplantılarda ve imar planlarına yaptıkları itirazlar dikkat çekti. ÖİB tramvayın Alsancak’ta otopark sıkıntısı yaratacağı, Lozan, Montrö gibi meydanları ortadan kaldıracağı, trafik sıkışıklığı yaratacağını, Alsancak’a girmeden Cumhuriyet Bulvarı’nda son bulmasını önerdi. Tramvay yapımının ısrarı durumunda ise Alsancak Gar bölgesinde hattın yeraltına alınmasını önerdi.
 
Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası başta olmak üzere meslek odaları ise güzergahın Üçkuyular’dan sonra Konak’a kadar Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’ndan geçmesi yerine Mithatpaşa Caddesi’nden mevcut araç trafik akışıyla birlikte olmasını önerdi. Meslek odaları Şair Eşref Bulvarı’nda dut ağaçlarının ve otoparkların yeraldığı orta refüjden geçilmemesini, mevcut yolun kullanılmasını ve yayaların hattan karşıya geçişini engelleyecek bariyeler konulmamasından yana tavır koydu. Ağaçların kesilmemesini isteyen meslek odaları, tramvay için ayrı bir yol yapılmamasını talep etti.


 
TRAMVAY VE ARAÇLAR AYNI YOLDAN GİDECEK
İzmir Büyüşehir Belediyesi, Hazine’de kredi onayı alana kadar projede büyük bir değişiklik yapmadı. Onay sonrası ihale şartnamesi hazırlanma aşamasında ise meslek odalarının yaptığı itirazlar dikkate alınarak revizyona gidildi. Meslek odalarının üç ana itirazından ikisine göre değişiklik gerçekleştirildi. Mithatpaşa Caddesi güzergahı önerisi kabul edilmedi. Buna göre hat Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’ndan Konak’a kadar gelip, Konak Pier’i geçtikten sonra karma sisteme geçecek. Hat mevcut yollara döşencek. Tramvaylar trafiğin parçası olacak, sinyalizasyon sistemine uyarak çalışacak. Şair Eşref Bulvarı’nda da hattın orta refüjden geçmesinden vazgeçildi. Böylece dut ağaçları kesilmekten kurtuldu. Hat, gidiş geliş olarak mevcut yolda olacak. Üzerinde araç ve yayalar geçebilecek. Elektriğini üst katanerlerden alacak.
 
TOPAL: DEĞİŞİKLİKLER OLUMLU AMA
Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, Konak Pier ile Alsancak Gar arası yapılan değişikliklerin kendilerinin öneridği şekle dönüşmesinden ötürü olumlu bulduğunu söyledi. Topal “Ancak, Üçkuyular’dan Konak’a kadar Mustafa Kemal Sahil Bulvarı yerine Mithatpaşa Caddesi tercih edilmeliydi. Çünkü insanarın kıyıya erişiminin zaten hızlı akan taşıt yoluyla kesildiği bölgede şimdi de tramvay hattı gelecek. Merkezdeki karar, yani hemzeminle birlikte olacak hat burada da yapılabilir, Mithatpaşa Caddesi kullanılabilinirdi” dedi.
 
ÜÇKUYULAR-HALKAPINAR TRAMVAY HATTI
Üçkuyular Metro İstasyonu'ndan başlayarak Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nın kara tarafından Konak Pier önüne kadar gelecek hat buradan Şehit Fethi Bey Caddesi üzerinden Cumuhuriyet Meydanı’na ulaşacak. Swissotel Büyük Efes'in arkasındaki Şehit Nevres Bulvarı'ndan Montrö Meydanı’na gelecek hat Şair Eşref Bulvarı'ndan TMO silolarına, oradan da Şehitler Caddesi'nden Halkapınar Metro İstasyonu'na ulaşacak. Toplam 19 istasyonun yeralması öngörülen tramvay hattının uzunluğu 13 kilometre olacak. Tramvayla birlikte sinyalizasyon da değişecek. Ayrıca, Konak-Halkapınar arası otobüslerin çoğu seferden kalkacak.
 
KARŞIYAKA HATTI
Karşıyaka tramvay hattı ise Alaybey'den başlayacak, sahilden Bostanlı İskelesi'ne, oradan da İsmail Sivri Sokak, Cemal Gürsel Caddesi, Şehit Cengiz Topel Caddesi, Selçuk Yaşar Sokak ve Cahar Dudayev Bulvarı'nı takip ederek İZBAN Çiğli Depo tesisleri yanında Mavişehir Banliyö İstasyonu'na gelecek. Toplam 16 duraklı bu hattın uzunluğu 10 kilometre olacak. (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
MUHASEBE 22 Aralık 2013 Pazar 15:58

PROJE COK BASIT YETKILILER NEDEN BUNU DUSUNEMIYOR! YOL TAMAMEN SAHILDEN GITSIN! GENIS VE AGACLARIN OLMADIGI BIR GUZERGAH CUNKU! Azız BASKAN BUNU DUSUNSE MANTIKLI GELIR!SAHILDEN ALSANCAK LIMANI VE SONRASI ZATEN YINE GENIS YOL! BU KADAR BASIT ISTE SAAAAHILLLLLL DENNN GECSINNNNNN YOLLLLLL

Yorumu oyla      15      5  
Necati Bala 21 Aralık 2013 Cumartesi 22:15

Her türlü trafik sıkışacak! Bu projei ilk yaparken ağaçları düşünmedinzz mi? Madem öyle fuarın içinden geçirin ama taşıt yoluna sokmayın! İstanbul'da hiç mantıklı gitmiyor bu iş!

Yorumu oyla      15      6  
21 Aralık 2013 Cumartesi 16:36

üçkuyular-halkapınar arası metro oluyor ancak güzergah aynı değil.alsancak a raylı sistem yok.trafik sıkıntısı biraz azalır.200 otobüsün kalkmasından bahsediliyor.insanlarda artık bir zahmet raylı sistemi kullansınlar.arabalarını evde bıraksınlar.

Yorumu oyla      32      9  
ESHOT'CU 21 Aralık 2013 Cumartesi 16:36

Herşeyi itiraz etmekten yol alamaz duruma geldik ,kardeşim tramvay yolun ortasından geçse ne olur zaten yollar yeterince az dud ağaçlarınıda kökünden söküp daha uygun yerlere dikilebilir.Yıllar önce 1.kordona milyarlarca masraf yapıldı viyadükler dikildi kordonda yaşayanlar rahatsız olmasın görüş alanları kapatılmasın bazı yalakaların itirazı ile vazgeçildi şimdi anıt gibi duruyor beton yığınları.Söylermisiniz Karşıyaka dan,Bornova dan Konağa,Mithat paşaya Balçova ya hangi yol ile gidecek bu insanlar iki tane yol var Talat paşa, şair Eşref veya Mürsel paşadan gelecek.Bu yapılan işleri çelme takacağımıza katkıda bulunmaya çalışalım SAYIN MESLEK ODALARI siz oraya sanırım herşeyi itiraz edin diye oturtmadılar.Saygılar.

Yorumu oyla      18      18  
21 Aralık 2013 Cumartesi 16:33

tramvay alacak 1000 kişiden fazla,otobüs en fazla 200 kişi.otobüs sayısı azalacak,benzin parası azalacak,çevre zararı azalacak ...

Yorumu oyla      33      11  
HM 21 Aralık 2013 Cumartesi 16:02

ÜÇKUYULAR HALKAPINAR ARASINA ZATEN METRO YAPIMI SÜRÜYOR? DAHA ÇOK ALTERNATİFİ OLMAYAN YERE YAPILABİLİR. KEMERALTI-ALSANCAK YAPILSA DAHA İYİ OLUR.

Yorumu oyla      14      15  
Zafer 21 Aralık 2013 Cumartesi 15:38

Tramvay gececek ama otobusler kalkacak iyi de ne fark edecek, trafik su anda da kotu, gene ayni kalacak. O zaman neden bu kadar para harciyoruz ise yaramayacak projeye? Halbuki tramvay yerine monoray yapilabilirdi, kesin cozum o olurdu. Bu haliyle tramvay falan yapilmasin. Sahil Yolu'nda vatandasi denizden koparmaya fa kimsenin hakki yok! Monoray ile havadan gecer gidersin olur biter, tramvay nedir?

Yorumu oyla      20      16  
Deniz 21 Aralık 2013 Cumartesi 15:02

Şair Eşref ve devamında tramvay yoldan gidecekse, ağaçların bulunduğu orta kısımda park yapılamayacak demektir. Çok doğru karar, şehrin merkezinde yolun ortasında araba park edilmesin bir zahmet. Zaten Hocazade Camii'nin karşısına gayet güzel bir katlı otopark yapılıyor, bitmek üzere. Ayrıca tram'ın Pier'den sonra sahilden devam etmeyip içeri girecek olması da doğru, Kordon'daki yaya trafiği etkilenmemiş olacak. Ağaçlara da dokunulmuyor. Daha ne olsun. Metro konusunda olduğu gibi sıkıntılar çıkmadığı sürece çok isabetli bir proje gibi görünüyor.

Yorumu oyla      23      6  
miisafiir 21 Aralık 2013 Cumartesi 14:30

tramvay geçecek ancak otobüsler kalkacak.bunu göremeyen arkadaşlar var?

Yorumu oyla      24      10  
izmirli 21 Aralık 2013 Cumartesi 14:09

Zaten trafik rezalet yollar daracık birde tranvay geçecek vay anam vay

Yorumu oyla      23      20  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Anadolu Birliği’nden Sındır’a tam destek
Anadolu Birliği Derneği’nden Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil ...
Başkan Kocaoğlu’ndan bir gecede 3 mesai birden!
Sabah erken saatlerinde başlayan çalışma programını gece geç saatlere ...
Karşıyakalı muhtarlar ‘Cevat Durak’ dedi
Karşıyaka İlçe sınırları içindeki mahalle muhtarları yaklaşan yerel seçim ...
 
Karşıyaka’da büyük hamsi şöleni
Karşıyaka Belediyesi’nin Karadeniz bölgesi dernekleri, federasyon ve konfederasyonu ...
Başkan Kocaoğlu’ndan isyan: Yazıktır, günahtır!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kente yapılan yatırımlar ...
Tatı’dan STK’lara proje çağrısı
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, Buca Lions Kulübü Derneği’nin konuğu ...
 
Büyükşehir’in ‘kare ası’na istihdam onuru
İzmir 2. İstihdam Zirvesi, İzmir Uluslararası Fuar Alanı’nda düzenlenen ...
Beş çayının konuğu Başkan Sındır
Göreve geldiği günden bugüne yerinden yönetim anlayışı ile çalışan, vatandaşın ...
Bitlis Günleri’ne Karabağlar desteği
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, İzmir’de düzenlenen Bitlis Tanıtım ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva