HABERLER>POLİTİKA
28 Ekim 2013 Pazartesi - 09:08

HDP’de yönetim tamam, başkan Tuncel

Halkların Demokratik Partisi (HDP) genel başkanlığına Sebahat Tuncel seçildi.

HDP’de yönetim tamam, başkan Tuncel

İSTANBUL - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanlıklarına İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ile Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü aday gösterilirken; Siyasi Partiler Yasası’nda ‘eşbaşkanlık’ sistemi olmadığı için Tuncel, listede ‘Genel Başkan’ olarak yer aldı.
 
ÖCALAN’IN MESAJI
Öcalan'ın mesajını BDP Iğdır Milletvekili ve Grup Başkanvekili Pervin Buldan okudu. Öcalan mesajında şunları iletti: “1971 devrimciliği devlete isyan devrimciliğidir. 40 yıldan sonra artık devletle müzakere önemlidir. Zira devrimci mücadele ancak nitelikli bir müzakere süreciyle kalıcı bir insanlık kazanımına dönüşebilir. Bu itibarla hep omuzlarımda hissettiğim bu tarihsel emaneti yeni bir anlayışla sizlerin üstlenmesi ve yükseklere taşıması dileğiyle kongremizi kutluyor devrimci selamlarımı iletiyorum”
 
SIRRI SÜREYYA ÖNDER: DEVİR BARİKAT DEVRİDİR
HDP’ye katılan Sırrı Süreyya Önder ise öyle konuştu: “Saçma sapan anketlerle, demokrasi paketi kırıntılarıyla bizim bahtiyar olmamızı hatta sultanımız efendimizi eteklememizi istiyorlar. Çok beklersiniz. Kimseden şefaat beklemiyoruz. Kurtuluş kendimizdedir. Devir artık barikatlar devridir. 1978’de başlayan bu hareket Gezi ile Hatay ile Armutlu ile devam eden bu süreç ODTÜ ile taçlanmıştır. Bu barikatın çimentosu HDP’dir. AKP realiteye toslamıştır. Bilimsel veriler bundan sonra AKP’nin iş görme kabiliyeti yoktur. Kurtuluşumuzu kendimiz yapacağız. Öfkelenince çok güzel olmuştunuz. Birleşince daha da güzel oldunuz.”
 
BDP EŞ BAŞKANI GÜLTAN KIŞANAK: BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak konuşmasına ‘Hepiniz gerçek partinize hoş geldiniz, onur verdiniz’ selamıyla başladı. Kışanak bundan sonra HDP çatısı altında gerçek demokratik bir cumhuriyetin kurulması amacına ulaşacaklarını belirterek, “Bizi ayıranlar öteki ilan edenler haklarımızı gasp edenler iyi bilsinler ki HDP Türk Kürt Laz Ermenilerin özgürlüğü olacaktır. Gelecek HDP’de, kurtuluş HDP’dedir. Birlikte direnecek, birlikte örgütlenecek, birlikte kazanacağız. Özgürlük, özgürlük, özgürlük” sözleriyle konuşmasını bitirdi.
 
HDP GENEL BAŞKANI ÖNEN: HDP Genel Başkanı Yavuz Önen, kongrenin yeni bir başlangıç olduğunu belirterek, HDP'nin halk hareketi ve taban örgütlenmesi olduğunu söyledi. "HDP, sistemle sorunu olanların, kadınların, farklı cinsi tercihi olanların ortamıdır. HDP, Nasrettin Hoca'dan Mevlana'ya, Yunus Emre'den Ahmedi Hani'ye kadar geniş bir yelpazeye sahiptir" diyen Önen, Yılmaz Güney ve Ahmet Kaya'yı da selamladı.
 
HDP olarak AK Parti 'ye demokrasi ve barış dersi vereceklerini öne süren Önen, AK Parti'nin barış ve demokrasi için hiçbir adım atmadığını savundu. Önen, şöyle devam etti:
"Demokrasi paketi boş çıkmıştır. İçi boş, hiçbir şey vaad etmiyor. Bu oyundan vazgeçin. Artık karşınızda büyüyen ve güçlenen halklar var. Artık gerçek demokratik adımların atılmasının zamanıdır."
 
SABAHAT TUNCEL: HDP eş genel başkanlığına aday gösterilen Sebahat Tuncel, gösterdikleri mücadeleyi boğmak isteyenler olduğunu belirterek. marjinal olarak itham edildiklerini söyledi. Tuncel, "Biz çaresiz değiliz. Başkalarını kendimize çare olarak görmek durumunda değiliz. Çare biziz. Biz kadınlar, ezilenler, gençler, Kürtlür, Türkler, Ermeniler Lazlar, Ermeniler, Aleviler, Sünniler adına siyaset yapmayacağız, onlarla siyaset yapacağız. İiktidar adına bize dayatılanları kabul etmek zorunda değiliz."
 
ERTUĞRUL KÜRKÇÜ: HDP eş genel başkanlığına aday gösterilen Ertuğrul Kürkçü de, özgürlük için haykırdıklarını belirterek, "Bu partiyi 'herkesin olmaz, böyle bir parti gerçekleştirilemez' dediği günlerde sabırla bugüne getiren herkese teşekkürler. Onların sabırları olmasa bugüne asla gelemezdik" dedi.
 
AK Parti'nin 10 yılda devletleştiğini öne süren Kürkçü, şunları kaydetti:
 
"Bize katılması mümkün olan herkes, henüz burada değil. Bizim geçmişin öyküsünü tekrar etmediğimizi gördükçe, bizim halkların üzerinde bir bilge kurum olmadığımızı ve halkın bilgeliğine ihtiyacımız olduğunu gördükçe bizimle beraber olacaklar."
 
KONGREDE GEZİ SLOGANLARI
HDP Kongresi’nde “Her yer Taksim her yer direniş” ve “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atıldı.
 
“BÖYLE CUMHURİYET İSTEMİYORUZ”
Kongrenin açılış konuşmasını yapan bağımsız milletvekili Levent Tüzel iki gün sonra cumhuriyetin kuruluşunun kutlanacağını belirterek "90 yıllık bir cumhuriyet inkara, asimilasyona, bizi yok etmeye dayalı bir cumhuriyetti. Böyle cumhuriyet istemiyoruz" dedi. Tüzel'in bu sözleri "Biji Apo" "İş emek özgürlük" sloganıyla ile kesildi. Tüzel HDP'nin Türkiye'deki tüm halkların partisi olacağını onların sesi olacağını belirterek; "Yıllardır bu ülkeyi zulümle, haksızlıkla yönetenlerin karşısında partimiz herkesin sesi olacak" diye konuştu.
 
Tüzel HDP'nin ne istediğini ise şu sözlerle açıkladı:
 
"Demokrasi barış ve kardeşlik istiyoruz. Demokrasiyi sandıktan beklemeyeceğiz. Gezi direnişine önce biz sahip çıkacağız. Biz Gezi'nin mücadelenin direnişin arkasında olacağız. Bütün hapishane duvarlarını yıkacağız, bu halkların evlatlarını özgürlüğe kavuşturacağız."
 
GENEL SEÇİMLERE TEK PARTİ
HDP yerel seçimlerde özellikle büyükşehirlere yoğunlaşırken, BDP doğu ve güneydoğuda rekabet edecek. Genel seçime ise HDP çatısı altında tek parti olarak girilecek. BDP yerel seçimden sonra kapatılarak birleşmiş olacak.
 
DEMİRTAŞ YOK
Gülten Kışanak, Pervin Buldan, Hasip Kaplan ve Sırrı Sakık gibi BDP'nin önde gelen tüm isimlerinin yer aldığı kongrede Selahattin Demirtaş'ın yokluğu dikkat çekti. BDP'den yapılan yazılı açıklamada Demirtaş'ın bir dizi görüşme için Amerika'ya gideceği duyuruldu.
 
PM MECLİSİ TARTIŞMASI LİSTEYİ UZATTI
HDP’nin 1. Olağanüstü Kongresi’nde tek liste ile girilen seçim sonrası partinin yeni yönetimi belli oldu. Siyasi Partiler Yasasında “eşbaşkanlık” sistemi tanımlanmadığı için HDP Genel Başkanlığa İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel seçildi. Parti Meclisi (PM) listesinde kimlerin yer alacağına ilişkin tartışmalar kongre boyunca da devam etti. PM üye sayısının 60’a çıkacağı belirtilmişti ancak, PM listesi ile ilgili tartışmalar uzayınca 80’e çıktı.
 
HDP yönetiminin yeniden belirleneceği 1. Olağanüstü Büyük Kongre öncesi başlayan PM listesi tartışmaları, kongrede konuyşmalar sürerken de devam etti. Salonda konuyşmalar sürerken, bir odada toplanan temsilciler listeyi oluşturmak için çalışmalarını sürdürdü. Tartışmanın uzması üzerine 60 olarak belirlenen PM üye sayısı, Genel Başkan ile birlikte 80’e çıkartıldı. Listede Genel Başkan dayı olarak kimin gösterileceği belirlenmediği için son anda Tuncel isminde anlaşıldı. Üzerinde uzlaşılan liste, 74 delegenin oyuyla resmileşti.
 
Daha önce süpriz isimlerin yer alacağı söylenen 80 kişilik PM’de HDP bileşenlerinin temsiline önem verildi. LGBT üç temsilciyle parti yönetiminde yer alırken, LGBT'den Esmeray, Remzi Altınpalot ve Cihan Erdal listede yer aldı. Ayhan Bilgen, Ferhat Tunç, Karabet Paylan, Gencay Gürsoy, CHP eski milletvekili Salman Kaya, Ermeni Yazar Mıgırdıç Margosyan, Erol Katırcıoğlu, Yılmaz Güney’in eşi Fatoş Güney, İslami kesimi temsilen Hüda Kaya, Gezi direnişi tutuklusu Alp Altınörs PM’ye giren diğer isimler oldu. BDP Eşbaşkanları Gültan Kışanak ile Selahattin Demirtaş’ın da yer aldığı HDP Danışma Kurulu’nda ise Vedat Türkali, Yıldırım Türker, Ali Topuz ve Pınar Öğünç de bulunuyor.
Parti Meclisi önümüzdeki günlerde toplanarak MYK’yı belirleyecek.
 
İŞTE HDP'NİN YENİ YÖNETİMİ
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanlıklarına İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ile Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü aday gösterilirken; Siyasi Partiler Yasası’nda ‘eşbaşkanlık’ sistemi olmadığı için Tuncel, listede ‘Genel Başkan’ olarak yer aldı.
 
İşte HDP'nin yeni yönetimi:
 
Genel Başkan
Sebahat Tuncel
 
Parti Meclisi Asil Üyeler:
Ertuğrul Kürkçü
Emre Yalçın
Sırrı Süreyya Önder
Doğacan Yılmaz
Levent Tüzel
Remzi Kozakçı
Ali Oruç
Mehdi Atilla
zeynel Abidin Çeliktaş
Mehmet Doymaz Ayhan Bilgen
Cem Terzi
Erdem Yörük
Ferhat Tunç Yoslun
Karabet Paylan Gencay Gürsoy
Hacı Orman
İbrahim Sinemillioğlu
Mahmut Temizyürek
Özgür Müftüoğlu
Ragıp İncesağır
Salman Kaya
Sezai Temelli
Yavuz Önen
Müslüm Doğan
Hüseyin Yıldız
Ertuğrul Barka
Mıgırdıç Margosyan
Mehmet Elbistan
Vedi Aydın
Ender İrmek
Orhan Çelebi
Hüseyin Taka
Muzaffer Kaya
Kadir Akın
Mehmet Saltoğlu
Bülent Parmaksız
Erol Katırcıolu
Saruhhan Oluç
Pervin Oduncu
Yurdusev Özsökmenler
Ayşe Yağcı
Dağlar Çilingir
Can Memiş
Beyza Üstün
Esmeray
Fatma Gök
Fatoş Güney
Gülfer Akkaya
Gülsüm Ağaoğlu
Hüda Kaya
Meryem Koray
Nazan Üstündağ
Nükhet Sirman
Sevda Bayramoğlu
Tamar Nalcı
Yasemin Özgün
Hatice Altınışık
Serap Hasibe Akpınar
Bircan Yorulmaz
Ferdane Sibel Erduman
Cevriye Aydın
Gürsel Şenşafak
Nurhayat Farimaz
Şükran Doğan
Birsen Kaya
Mukaddes Erdoğdu Çelik
Melis Tantan
Elif Gevez
Semra Uzunok
Sevgi Evren
Burcu Çiçek
Ayşe Akıncı
Bahar Şimşek
Sultan Özcan
Ayşin Hangül Sanverdi
Lezgin Altan
İnci Hekimoğlu
Aynur Seyrek (Ajanslar, Radikal)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Güven'den 'Bilim insanları'na ziyaret
CHP İzmir milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven yeni kurulan ve kongresini ...
Kılıçdaroğlu'ndan adaylık hakkında son söz!
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "A mı aday olsun B mi, 'Bu benim yakınımdır' ...
Sarıgül'den Kılıçdaroğlu'na çarpıcı yanıt
Mustafa Sarıgül, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun çağrısına yanıt verdi. Sarıgül ...
 
CHP'li Türeli'den hükümete Bütçe ve Sayıştay göndermesi
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın ...
Eski bakan İdris Naim Şahin: Beni takip ediyorlar
AK Parti’li Milletvekili İdris Naim Şahin, gittiği yerlerin izlenip not ...
Moroğlu'dan Avcı'ya 'promosyonlu imam-hatip' sorusu
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, Narlıdere Oğuzhan Ortaokulu'nda ...
 
'Hatta ateistin de hukukunu koruyacağız'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Van'ın Özalp ve Erciş ilçelerinde toplu ...
Eski bakandan 'Öcalan' önerisi: Vatandaşlıktan...
Datça’da Milli Merkez Kurultayı yapıldı. Ecevit Kültür Merkezi'ndeki ...
Sarıgül her şeyi anlattı: Bütün hayatım boyunca...
CHP'den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olması beklenen ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva