HABERLER>POLİTİKA
27 Ekim 2013 Pazar - 17:44

CHP'li Türeli'den hükümete Bütçe ve Sayıştay göndermesi

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli bütçenin geneli üzerine yapılan görüşmelerde,Parlamento adına denetim görevi yapmak zorunda olan Sayıştay’ın görevini yapmadığını ve Sayıştay’dan istenilen raporlar gelmediği takdirde yönetim hakkında suç duyurusunda bulunmak zorunda kalınacağını söyledi.

CHP li Türeli den hükümete Bütçe ve Sayıştay göndermesi

İZMİR - 10. Kalkınma Planının daha yeni hazırlandığını ama şimdiden işlevsiz bir hale geldiğini söyleyen Türeli, 10. Kalkınma Planında büyüme hızı ortalamasının yıllık yüzde 5,5 olduğunu ama plandan üç aya sonra çıkarılan Orta Vadeli Programda yüzde 4,7 olduğunun altını çizdi.  
SAYIŞTAY RAPORLARI EKSİK VE YETERSİZ
Sayıştay raporlarının ciddi anlamda problem içerdiğini söyleyen Türeli, şu anda 2014 yılı bütçesinin programının görüşüldüğünü ve aynı zamanda da iki yıl öncesinin kesin hesap kanun tasarısının da görüşüleceğini söyleyerek “Bizim ciddi anlamda bir mali raporlamaya ihtiyacımız var ama elimizde rapor yok.  İki yıl önce, 2012 yılında ilgili bakanlıkların bütçeleri önümüze geldiği zaman orada ne söyleniyordu, harcamalar nerelere yapılıyordu, hangi önceliklere göre dağıtılıyordu, gelir tahminleri neydi, ne tür bir politika öncelikleri vardı, amacında kullanılmış mı gibi temel göstergeler ve raporlar eksik bırakılmıştır” dedi. 4 Kasım’dan itibaren bakanlık bütçelerinin görüşülmeye başlanacağını hatırlatan Türeli,“bu raporlarla denetim görevimizi nasıl yapacağız” diyerek serzenişte bulundu.
 
10. Kalkınma Planının hiçbir hükmü kalmamıştır
Onuncu Kalkınma Planının temmuz ayının başında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildiğini ve 2014-2018 yıllarını kapsadığını hatırlatan CHP’li vekil, üzerinden üç ay geçmesine rağmen Onuncu Kalkınma Planının hiçbir hükmünün ve geçerliliğinin kalmadığını söyledi. Konuyu bazıörneklerle açıklayan Türeli, Plan döneminde büyüme hızı ortalamasının yıllık yüzde 5,5 olduğunu ama Orta Vadeli Programda bunun yüzde 4,7’ye düşürüldüğünü söyleyerek  “aslında bunun da gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belli değil ama gerçekleşeceğini düşünsek bile, 2017-2018’de yüzde 6,7’lik bir büyüme hızı olması gerekiyor ve bu da mümkün gözükmüyor” dedi.  Kur tahminlerine de değinen Türeli, Planda 2018 yılı dolar kur tahmininin 1,97 olduğunu ama doların şu anda 1,98 olduğunu söyleyerek hükümetin hedeflerinin gerçekleşmesinin mümkün olmadığının altını çizdi.Toplam yurt içi tasarrufların 2013 yılı için planda yüzde 14,4,OVP’de ise 12,6 olduğunu, özel sektör tasarruflarının ise planda yüzde 12,OVP’de yüzde 9,7 olduğunu söyleyen Türeli cumhuriyet tarihinde belki de ilk defa özel tasarrufların yüzde 10’un altına düştüğünü söyledi. İşsizlik ve cari açık rakamlarını da yorumlayan CHP’li vekil “işsizlik planda yüzde 9,2, OVP’de 9,5 olarak, aynı şekilde cari açık planda eksi 6,5, OVP’de eksi 7,1olarak görünüyor. Kalkınma Planı ile OVP arasındaki tutarsızlık ortadadır” dedi.
 
İMF’YE BORÇ BİTTİ AMA…
Hükümetin, toplumun gözünden bazı tabloları kaçırmaya yeltendiğini söyleyen Türeli “2002 yılında Türkiye’nin IMF’ye olan borcu 23,5 milyar dolardı. Şimdi bu borç sıfırlanmıştır. Ancak Türkiye'nin toplam dış borcu AKP iktidarı döneminde 130 milyar dolardan 367 milyar dolara yükselmiştir. AKP iktidarı döneminde 46 milyar dolarlık özelleştirme yapılmasına rağmen Türkiye'nin borcu 11 yılda 237 milyar dolar artmıştır.IMF borcunu ödediniz ama onun dışında bütün borçları, toplamdaki borçları, bütün cumhuriyet tarihinde seksen yılda yapılandan çok daha fazlasını gerçekleştirdiniz. ” diyerek AKP hükümetinin oluşturduğu vahim tabloyu gözler önüne serdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
SOLCU EYLEM 27 Ekim 2013 Pazar 22:16

DIŞ BORÇLARIMIZIN BU KADAR ÇOK ARTTIĞI BİR DÖNEMDE MİLLET BUNLARA AMAN EKONOMİ İYİ GİDİYOR, AMAN DÜZEN BOZULMASIN DİYE OY VERDİ. BENİM ANLAMADIĞIM ESNAFIN, İŞÇİNİN, MEMURUN, ÇİFTÇİNİN EKONOMİSİ KÖTÜ DURUMDA, VATANDAŞ BORÇ BATAĞINDA ACABA ONLARA OY VEREN%50 HANGİ KESİME GİRİYOR....YOKSA YANDAŞLARI BU KADAR ÇOKMU EKONOMİSİ DÜZGÜN KEYİFLERİ YERİNDE OZAMAN EN ALT GELİR SEVİYESİNDEKİ İNSANLAR NASIL OLUYORDA %80 LİK KESİME GİRİYOR. HEM AĞLARIM HEM GİDERİM DİYEN GELİN HESABI AĞLAYA AĞLAYA OYLAR ONLARAMI GİDİYOR. YOKSA AZİZ NESİNİN DEDİĞİ GİBİMİYİZ. NE DERSİNİZ..........

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eski bakan İdris Naim Şahin: Beni takip ediyorlar
AK Parti’li Milletvekili İdris Naim Şahin, gittiği yerlerin izlenip not ...
Moroğlu'dan Avcı'ya 'promosyonlu imam-hatip' sorusu
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, Narlıdere Oğuzhan Ortaokulu'nda ...
'Hatta ateistin de hukukunu koruyacağız'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Van'ın Özalp ve Erciş ilçelerinde toplu ...
 
Eski bakandan 'Öcalan' önerisi: Vatandaşlıktan...
Datça’da Milli Merkez Kurultayı yapıldı. Ecevit Kültür Merkezi'ndeki ...
Sarıgül her şeyi anlattı: Bütün hayatım boyunca...
CHP'den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olması beklenen ...
CHP'li Susam EBSO meclisinde: İzmirli sanayiciye...
CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın ...
 
Gül rahatsızlandı Kayseri gezisi iptal
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bugün Kayseri'de yapması planlanan programları ...
İzmir'in 'AK temayül'ü tamam: 'Böyle kale olmaz'
AK Parti İzmir İl Teşkilatı’nın temayül yoklamasında konuşan Genel Başkan ...
Katkı payı zammı sonrası Çıray'dan Çelik'e sert çıkış!
CHP İzmir Milletvekili ve PM üyesi Dr. Aytun Çıray Çalışma ve Sosyal ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva