HABERLER>GÜNCEL
23 Mayıs 2012 Çarşamba - 14:02

'Yangına müdehalede en başarılı Akdeniz ülkesiyiz'

Orman Genel Müdürü Kurtulmuşlu; Akdeniz ülkeleriyle kıyasladığımızda orman yangınlarıyla mücadelede en başarılı ülkeyiz. Geçen yıl 20 dakika olan orman yangınlarına müdahale etme süresini bu yıl 15 dakikaya indirmeyi hedefliyoruz''.

 Yangına müdehalede en başarılı Akdeniz ülkesiyiz

İZMİR - Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, Türkiye'nin Akdeniz ülkeleriyle kıyaslandığında orman yangınlarıyla mücadelede en başarılı ülke olduğunu söyledi. Orman Genel Müdürlüğü'nün 2012 yılı orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarına ilişkin iki günlük hazırlık toplantısı Gümüldür'de başladı.
 
Kurtulmuşlu, toplantı öncesinde düzenlediği basın toplantısında, 1997'de uygulamaya konulan ''Yangın Yönetim Sistemi'' ile yangın sayısında olmasa da zarar gören alan miktarında önemli oranda düşüş sağlandığını ifade etti.

Geçen yıl meydana gelen orman yangınlarında 3 bin 600 hektar civarında alanın zarar gördüğünü kaydeden Kurtulmuşlu, ''Coğrafi koşullar, iklim ve alana bakıldığında orman yangınlarında zarar gören alanı 10 bin hektarın altında tutmak bizim için başarıdır ama biz 5 bin hektar altını başarı olarak görüyoruz. Akdeniz ülkeleriyle kıyasladığımızda orman yangınlarıyla mücadelede en başarılı ülkeyiz'' dedi.

Kurtulmuşlu, iki gün sürecek toplantıda, orman yangınlarına hassas bölgelerin müdürleriyle bir araya gelip aksaklıkların giderilmesi ve geçen yılki başarının devam ettirilmesi için yapılması gerekenleri ele alacaklarını söyledi.

Orman yangınlarıyla mücadelede etkin noktanın erken müdahale olduğunu, bunu en iyi şekilde sağlamaya yönelik tedbirler üzerinde durduklarını ifade eden Kurtulmuşlu, ''Yangını başlangıcında tespit edip müdahale ederseniz bir kovayla bile söndürebilirsiniz, zamanında müdahale edemezseniz yüzlerce hava aracıyla söndüremez hale gelebilirsiniz. Geçen yıl 20 dakika olan orman yangınlarına müdahale etme süresini bu yıl 15 dakikaya indirmeyi hedefliyoruz'' diye konuştu.

Kurtulmuşlu, bu yılki orman yangınlarına müdahale için 12 bin işçi, 14 küçük uçak, 6 amfibik uçak, 6'sı kuruma ait 29 helikopter, 970 arazöz, 282 tanker arazöz, 467 ilk müdahale aracı, 184 dozer, 35 loder ve köylerde bin 400 su tankerinden oluşan ekip oluşturduklarını kaydetti.

Orman yangınlarıyla mücadelenin yanı sıra ağaçlandırma çalışmalarıyla Türkiye'nin orman varlığını geliştirdiklerini ifade eden Kurtulmuşlu, Türkiye'nin orman varlığını artıran ender ülkeler arasında yer aldığını, 1990'larda 20,2 milyon hektar olan orman varlığının bugün 21,6 milyon hektara çıktığını söyledi.

ORMAN YANGINLARINDA KOMŞU ÜLKELERE DESTEK
Mustafa Kurtulmuşlu, bir gazetecinin, ''ekonomik sıkıntı içerisinde olan Yunanistan'a, orman yangınlarıyla mücadelede destek sağlanıp sağlanmayacağı'' yönündeki sorusu üzerine, şunları kaydetti: ''Bölgemizde lider ülkeyiz. Sadece Yunanistan'a değil geçmişte komşu ülkelere hava aracı gönderdik, bu yıl da göndereceğiz. İstanbul'dan Balkanlar, Trakya ve Yunanistan'a, Muğla'dan adalara, İzmir'den Yunanistan'a, Mersin'den Kıbrıs'a, Adana ve Kahramanmaraş'tan Suriye'ye, Trabzon'dan Gürcistan ve Rusya'ya, gücümüz yettiği kadar komşu ülkelere hava aracı göndereceğiz.''
Orman yangınlarıyla mücadele için 2 ambifik uçağın Türk Hava Kurumu (THK) yerine özel bir şirketten kiralanması nedeniyle yöneltilen eleştirilerle ilgili soruyu da yanıtlayan Kurtulmuşlu, kurumlarına bu konuda haksızlık yapıldığını söyledi. 

Kurtulmuşlu, THK'dan daha önce 4 amfibik uçak kiraladıklarını, sonrasında 2 uçak daha kiralamak için ihaleye çıktıklarını belirterek, ''Başka şirket, THK'den saatliği 800 dolar daha ucuz teklif verdi, biz de ihaleyi ona verdik'' dedi.
Orman yangınlarına havadan müdahale konusunda savunma sanayisiyle iş birliği yaparak 2017'ten itibaren 20 modern helikopteri bünyelerine katacaklarını bildiren Kurtulmuşlu, bazı hava araçlarını daha uygun olduğu için kiralamaya devam edeceklerini kaydetti. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Arkeolog ve futbolcuya bıçaklı saldırı!
Selçuk’ta evlerine yürüyen 47 yaşındaki Yusuf Yavaş ile yanındaki Selçuk ...
Bayraklı’daki okulda hademe işkencesi
Bayraklı’da bir ilköğretim okulundaki 3 erkek öğrencinin velisi, polise ...
İzmir yine güllere boyandı
Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina tarafından 2002 yılında ...
 
Uçağı kaçırdı İZBAN’a bedelini ödetti!
Adnan Menderes Havalimanı'na giderken hızlı trenin arıza yapmasından dolayı ...
Filenin minik prenseslerine Ulema desteği
İzmir Bornova Koleji Küçük Kız Voleybol Takımı elde ettiği başarıyla İzmir’in ...
İzmir yine ıslanacak!
Yağmur kente geri dönüyor. Haftanın ikinci yarısında sıcaklıklar düşecek, ...
 
Ege Çocuk Üniversitesi eğitimlerine başlıyor
Ege Üniversitesi Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi(EGEÇEM) “Çocuk ...
Anahtarını unuttu canından oldu!
Anahtarını unuttuğu için birçok kez yaptığı gibi havalandırma boşluğundan ...
İzmirli kadınların koruyucu meleği işbaşında
İzmir Emniyet Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği bünyesinde kurulan "Kadına ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva