HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
19 Mart 2013 Salı - 09:58

Usta yazar Dilmen’e Karşıyaka vefası

Türk Tiyatrosu’nun usta kalemlerinden Güngör Dilmen’in adı, yaşamının son yıllarını geçirdiği Karşıyaka’da yaşayacak. Karşıyaka Belediyesi tarafından Dilmen’in evinin bulunduğu Aksoy Mahallesi’nde yaptırılan park 20 Mart Çarşamba günü saat:11.00’de düzenlenecek törenle yapılacak.

 Usta yazar Dilmen’e Karşıyaka vefası

İZMİR - “Midas’ın Kulakları”, “Ben Anadolu” gibi unutulmaz eserleri Türk tiyatrosuna kazandıran Güngör Dilmen’i Karşıyaka’da ölümsüzleştirmek istediklerini belirten Belediye Başkanı Cevat Durak, “Karşıyakalı duyarlılığını değerlerimize sahip çıkarak yaşatmaya çalışıyoruz. Bu duyarlılığı ve vefayı kentimizin dört bir yanında, parklarımızda, sokaklarımızda görebilirsiniz. Güngör Dilmen gibi bir sanatçıyı da bu parkla geleceğe taşıyacağız” dedi.

Güngör Dilmen Kalyoncu: (d.
27.05.1930, Tekirdağ; ö. 08.07.2012, İzmir) Tarih ve mitolojiden esinlenerek çağın eleştirişini yapan eserler vermiş bir yazardır. Midas'ın kulakları, Ben Anadolu, Deli Dumrul, Canlı Maymun Lokantası en önemli eserlerindendir.
 
İlk şiiri 1956’da Yücel dergisinde yayımlandı. 1959'da Sinema - Tiyatro Dergisi`nin açtığı yarışmada, tek perdelik Midas'ın kulakları adlı oyunu ile birincilik ödülünü kazanınca sesini duyurdu. Midas Üçlemesi adlı üçlemesinin ilki olan eser, aynı yıl Gençlik Tiyatrosu'nda, ertesi yıl da Ankara Devlet Tiyatrosu'nda sahnelendi.
Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra 1961’de Fulbright bursu alarak ABD'ye gitti; Yale Tiyatro Okulu’nda rejisörlük, sahne ışığı, dekor gibi dallarla ilgilendi. Aynı yıl Tel Aviv'deki Habima Tiyatrosu’nun misafiri olarak bir süre için İsrail’e gitti, sonra Yunan  hükümetinin yardımıyla Atina’da bir müddet kaldı ve Kraliyet Tiyatrosu'nda (bugün Ulusal Tiyatro) araştırmalar yaptı. ABD iken yazdığı[1] Canlı Maymun Lokantası adlı oyunu, Halkevleri Genel Merkezi’nin Şinasi Efendi Tiyatro Ödülü’nü kazandı.
 
1964-1966 arasında İstanbul Belediye Şehir Tiyatrosu'nun ışıklandırma bölümünde çalıştı.1966'da İstanbul Radyosu'nda dramaturgluğa başladı.
1967 yılında bir Anadolu kadınının dramını anlatan Kurban adlı oyununu yazdı. Oyun, ilk kez Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu tarafından sahnelendi. Midas Üçlemesinin ikinci oyunu “Midas'ın Altınları” (1969) Devlet Tiyatrosu sahnelerinde oynandı. 1970’te “Anzavur” adlı eseri ile katıldığı Yunus Nadi Senaryo Yarışması’nda birincilik ödülünü Oktay Arpacı ile paylaştı. 1971'de İngiltere'de Durham Üniversitesi'nde ders verdi.
 
1976-1980 arasında İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda dramaturgluk ve Araştırma-İnceleme Bölümü başkanlığı yaptı. 1982-83'te Anadolu Üniversitesi'nde ders verdi. Bunu Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Konservatuarı, Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde verdiği dersler izledi[1] 1984 yılında oyuncu Yıldız Kenter'in önerisiyle kaleme aldığı Ben Anadolu adlı tek kişilik oyun, İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca'ya da çevrilerek, yurtdışında ve yurtiçinde çeşitli topluluklar tarafından sahnelendi.
 
Sinema filmi (İttihat ve Terakki) ve dizi (Bağdat Hatun) senaryosu çalışmaları bulunmaktadır.
 
Dilmen, İzmir’de geçirdiği bir bağırsak ameliyatından sonra iki ay yoğun bakımda kaldıktan sonra 8 Temmuz 2012’de hayatını kaybetti. İzmir’de Doğançay Mezarlığı’na defnedildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güzelbahçe’de Çanakkale Şehitleri türkülerle anıldı
Güzelbahçe Yaygın Eğitimi Destekleme ve Musiki Derneği, 18 Mart Şehitleri ...
Bergama Çanakkale Şehitleri’ni unutmadı
18 Mart Şehitleri Anma Günü Programı kapsamında Bergama Şehitliği’nde ...
Bornova'ya bir kardeş daha geldi: Susuz
Bornova Belediyesi Kars’ın Susuz ilçesi ile kardeş oldu. İki belediye ...
 
Alman Bakan'dan İZSU'ya ziyaret
Parlamenterler, bölgesel sanayi ve ticaret odalarının temsilcileri, işadamları ...
İzmir'in 'First Lady'sinden birlik mesajı
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz ...
Büyükşehir’de domino etkisi: İki yeni atama
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Genel Sekreter Yardımcısı ...
 
Çanakkale Şehitleri Bornova’da anıldı
18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü kapsamında Bornova’da ...
KARBEM'de sınav var
Karabağlar Belediyesi’nin, sosyal belediyecilik anlayışıyla, eğitimde ...
Selçuklular Çanakkale şehitlerini unutmadı
18 Mart Çanakkale Deniz zaferinin 98. yıl dönümü kutlamaları ve şehitleri ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva