Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tapuda Bornova Erzene Mahallesi sınırlarında kalan 234 hektarlık alana ait askıya çıkarılan 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’na TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi olumsuz görüş verdi.
Egedesonsöz’e açıklama yapan Şehir Plancıları Odası planlar için doğal alanların tahribatını artıracak uygulamalara emsal oluşturacağı değerlendirmesinde bulundu. Açıklamada planların, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ve İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı kullanım kararları, planlama ve koruma-kullanma ilkelerine aykırı olduğu vurgulandı. Planlara karşı hukuki mücadele verileceğinin ifade edildiği açıklamada kamuoyuna da çağrıda bulunuldu
Oda’nın açıklaması şu şekilde:
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca onaylanan; İzmir ili, Bornova ilçesi, Erzene Mahallesi yerleşim alanı kuzeyi ile İstanbul Caddesi arasında kalan alanda 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planına yönelik yapılan incelemeler neticesinde;
- Bahse konu planların; İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ve İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı kullanım kararları, planlama ve koruma-kullanma ilkeleri ve nüfus kabullerine aykırı olduğu,
- Planlamaya konu alan içerisindeki zeytinlik alanların; Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği eki gösterimlere aykırı olarak “Konut (zeytinlik alan)” şeklinde yapılaşmaya açıldığı,
- Planlama alanı içerisindeki yürürlükte olan alt ölçekli plan kararlarının dikkate alınmadığı,
- Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı sınırları içerisinde belirlenen konut alanlarında farklı yapılaşma koşulları oluşturulduğu, bir kısmının üç kat bir kısmının altı kat olarak belirlendiği ancak kat adetlerinin farklı olmasının herhangi bir teknik ve nesnel gerekçeyle açıklanmadığı belirlenmiştir.
Bakanlık tarafından yaptırılan planların her ne kadar koruma amaçlı olduğu iddia edilse de zeytinlik alanlarda konut kullanımının önünü açarak korunması gerekliliği yasalarla belirlenmiş doğal alanlarımızın tahribatını artıran uygulamalara emsal oluşturacak niteliktedir.
Doğal sit alanı statüsündeki bir bölgeyi talan boyutunda bir yapılaşmaya imkan tanıyacak şekilde imara açan, imar uygulamalarının ne şekilde yapılacağı ve yöntemler hususunda yeterli açıklamalara yer vermeyen, ilgili kurumun görüşlerinde ifade edilen hususlara rağmen 3573 sayılı kanun hükümlerine aykırı kararlar üreten planlara karşı hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz.
Söz konusu zeytinlik alanlarında mevcutta bulunan zeytin ağaçlarının korunması, doğal niteliğe sahip alanlarımızın talan edilmemesi için kamuoyu ve ilgili sivil toplum kuruluşlarını mücadelemize ortak olmaya davet ediyoruz.
PLAN HAKKINDA
Askıya çıkarılan planlara göre 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında “Tarım Arazisi” sınırlarında kalan ve “Nitelikli Doğal Koruma Alanı" ve “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" statüsündeki bölge yapılaşmaya açıldı. Planlama alanı, Manisa Çevre Yolu’nun sağında Evka-3 ile Çiçekliköy arasında, 57'nci Topçu Tugayı'nın ise karşısında kalıyor. Alt ölçekli hali hazırdaki planlara göre 234 hektarın sadece 0,4 hektarı ticaret alanı işaretlenmişken 0,57 hektarı ise akaryakıt tesisi olarak kayıtlı. Geriye kalanı ağaçlık, zeytinlik, makilik ve mezarlık olarak belirlenmiş durumda.
ÇOĞUNLUK ŞAHIS MÜLKİYETİ
Planlama alanında kalan 322 parselin 27 tanesi İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne, 5 tanesi Maliye’ye, 5 tanesi Türkiye Elektrik Kurumu’na, 2 tanesi kooperatiflere, 1 tanesi Bornova Belediyesi’ne geriye kalanı şahıs mülkiyetinde.
BORNOVA BELEDİYESİ'NDEN ŞERH
Öte yandan planla ilgili Bornova Belediyesi olumsuz görüş verdi. Plan açıklama raporunda "Arazinin engebeli olması ve Bornova Belediyesi’nin 02.08.2024 tarih ve 154397 sayılı görüş yazısında belirtildiği üzere alanın ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ statüsünde kalması nedeni ile yapılaşmaya uygun bir yapısı bulunmamaktadır" ifadeleri yer aldı.
30 HEKTARI KONUT
Yeni planlara göre 29,6 hektarı konutlara, 5,59 kentsel çalışma alanına, 22,55 hektarı park ve mezarlık alanına geriye kalanı ise sosyal alanlara ayrıldı. Maksimum 3 katlı inşa edilebilecek konutlarda 5 bin 93 kişinin yaşayabilecek.