İzmir iş dünyasının önemli isimlerinden biridir Uğur Yüce. Az konuşur öz konuşur. Konuştukları da herkes tarafından dikkate alınır. Son iki gündür Uğur Yüce’’nin Gaziemir’’de yapılacak yeni fuar alanı ile ilgili görüşleri tartışma konusu oldu İzmir gündeminde. Ege Üniversitesi’’nden hocamız olan Uğur Yüce, yeni fuar projesini yetersiz bulduğunu ifade etti ve durdurulmasını istedi. Hocamın görüşlerine saygı duyuyorum ama bence yeni fuar alanı acilen bitirilmeli ve kullanıma açılmalıdır.
Uğur Yüce, bu çekincesini ifade ederken ulaşım, otel ve kongre merkezini gerekçe olarak göstermiş. İzmir’’de fuarcılığı yakından takip eden bir gazeteci olarak; ayrıca İtalya’’da, Rusya’’da, Çin’’de, Dubai’’de fuarlara katılmış bir gazeteci ağabeyimin, dünyanın en önemli şehirlerinde düzenlenen fuarlarda yer almış bir işadamının ve fuarcılık konusunda uzman bir yöneticinin görüşlerini de alarak söylüyorum ki bu gerekçeler çok da geçerli değil.
Nedenine gelince;
İlk olarak ulaşımdan başlayalım; Gaziemir’’deki yeni fuar alanı otoyolun hemen bitişiği. Çiğli’’den gir otoyola en fazla 45 dakikada, Üçkuyular’’dan taş çatlasa 10 dakikada, havaalanından da aynı şekilde en fazla 10 dakikada yeni fuar alanındasınız. Şehir merkezindeki bir otelden Gaziemir’’e gitmek isterseniz de Alsancak, Mürselpaşa Bulvarı, Tepecik, İkiçeşmelik ve Mustafa Kemal Sahil Bulvarı alternatiflerinden birini kullanarak yine en fazla 45 dakikada oradasınız. Ayrıca bildiğim kadarıyla Aliağa Menderes Hafif Raylı Sistemi içinde çalışan trenler de yeni fuar alanının çok yakınından geçiyor. Diğer taraftan Düseldorf’’ta düzenlenen bir fuar için 1,5 saat uzaklıktaki Köln’’de konaklamayı göze alan işadamlarının bu süreleri çok fazla sorun edeceğini sanmıyorum.
Gelelim otele; Gaziemir dediğimiz yer şehrin dışı değil ki konaklama sorun olsun. MARBLE için İzmir’’e gelen doğaltaşçılar Manisa’’da, Çeşme’’de, Foça’’da konakladı. Kaldı ki bu mesafelerde konaklamak büyük bir sorun da yaratmadı. Asıl sorun fuarda yer bulabilmek. Yeni fuar alanı da bu sorunu ortadan kaldıracak aslında. İzmir’’deki otellerin dolu olmadığını hepimiz biliyoruz. Zaten fuar için İzmir’’e gelen insanlar, standından çıkıp gidip oteline yatmıyor. Fuarın hemen dibinde otel olsa da akşam yemeği için Kordon’’a, İzmir’’in merkezine gelecekler. Şimdi Gaziemir’’e otel yapmaya kalksan, ’“fuardan fuara dolacak bir otele ne gerek var’” diye eleştirenler de çıkacağından eminim. Ayrıca Nedim Örün, ’“her arz kendi talebini yaratır’” diyerek bu konuda son derece önemli bir ekonomi kuralına da dikkat çekmiş. Yeni fuar alanı açılsın zaten etrafına hayat verecektir. Özel sektör bu fırsatı kaçırmaz, fuarın etrafı ilgili yeni yatırımlarla dolar. Bunların içinde oteller de olur.
Kongre merkezi konusunda ise; bildiğim kadarıyla yeni fuar alanı projesi içerisinde kongre merkezi var. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’’nun hedefinde fuar alanını kongre merkezi ile entegre etme düşüncesi olduğunu biliyoruz. Dünyadaki bütün büyük fuarların illa bir kongre merkezi olacak diye bir kural olmasa da tabii ki böyle bir merkez İzmir’’e artı değer katacaktır. Ama bunun projenin iptal edilmesi gerektirecek bir neden olduğunu düşünmüyorum.
Zaten hiç kimse farkında değil ama İZFAŞ, çoktan kongre turizmi için çalışmaya başladı bile. Daha yeni Hollanda’’dan döndüler. Dünyanın en önemli fuarlarında sadece İzmir’’i değil, Agora’’yı, Homeros’’u, Efes’’i anlatarak yeni kongrelerin İzmir’’e gelmesi için girişimler başladı. Çünkü yeni fuar alanının açılması ile birlikte Kültürpark’’ta 11 bin metrekarelik kapalı bir alan yeni organizasyonlar için kullanılmayı bekleyecek. 11 bin metrekare alan demek 8 bin kişinin aynı anda katılacağı bir kongre demek. Zaten önemli olan kongre merkezinin varlığı değil onu doldurabilmek. Bunun için de İZFAŞ şimdiden çalışmaya başladı ve hatta bu çalışmalar çok güzel bir mevye verbi bile. Yakında herkes duyar.
Şimdi bütün bu gerçekler ortada dururken İzmir’’in yeni bir fuar alanına acilen ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Elbette 40 yıl sonrasını hesaba katarak daha büyük düşünen Uğur Yüce’’nin görüşleri de dikkate alınmalıdır. Ama eğer İzmir kısa sürede yeni bir fuar alanı yaratamazsa fuarlar kenti olma hedefinin, bir hayalden öteye geçmeyeceğini de unutmayalım.