Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği, 10 Mayıs 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle birlikte kamu kurumlarının “hibe hariç dış imkan” kullanımına yönelik yeni kurallar getirildi. Buna göre, Hazine’ye ya da vergi dairelerine vadesi geçmiş borcu bulunan veya SGK primlerini zamanında ödememiş olan kurumlar, yurtdışı finansman kaynaklarına erişemeyecek.
DIŞ KAYNAK TEMİNİNE SINIRLAMA GELDİ
Ekonomim’den Mehmet Kaya’nın haberine göre, yönetmelik kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşları, eğer Hazine’ye vadesi geçmiş borçları, vergi borçları ya da süresi geçmiş SGK prim borçları varsa, dış finansman sağlayamayacak. “Hibe hariç dış imkan” ifadesiyle tanımlanan uluslararası kalkınma bankaları ya da benzeri kuruluşlardan alınan kredilerin kullanımına yönelik kurallar sıkılaştırıldı. Önceden Hazine izniyle borçlanabilen belediyelerin bu izni alabilmesi artık daha zor hale geldi. Yeni düzenlemeye göre, dış kaynak sağlamak isteyen tüm kamu kurumları ve belediyeler, belirtilen türde borçlarının bulunmadığını belgeleyerek Hazine’den izin talebinde bulunmak zorunda olacak.
GEÇMİŞ BAŞVURULAR İÇİN DE GEÇERLİ OLACAK
Yönetmeliğe eklenen geçici maddeyle birlikte, hali hazırda değerlendirme sürecinde olan başvurular da yeni kriterlere tabi tutulacak. Başvuru sahiplerinin, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 20 gün içinde yeni koşulları sağladıklarını gösteren belgeleri Hazine ve Maliye Bakanlığı'na sunmaları gerekiyor. Aksi takdirde belge verilmemiş olan başvurular geçersiz sayılacak.
KOŞULLAR NET
Değiştirilen “Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Hazine Garantisi Olmaksızın Hibe Hariç Dış İmkan Sağlamasına İzin Verilmesine ve Sağlanan Dış İmkanın İzlenmesine İlişkin Yönetmelik”, genel bütçe kapsamı dışında kalan kamu idareleri, kamu iktisadi teşebbüsleri, özel hukuk hükümlerine tabi olmakla birlikte sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait olan kuruluşlar, fonlar, kamu yatırım ve kalkınma bankaları ile büyükşehir belediyeleri, belediyeler, bunlara bağlı kuruluşlar ve diğer yerel yönetim birimlerini kapsıyor.
Yönetmelikte yer alan “dış imkan” ise söz konusu kuruluşların, yurtdışından kendi adlarına, Hazine garantisi olmaksızın sağlayacakları, hibe dışındaki tüm dış finansman kaynaklarını –tahvil ihracı da dahil olmak üzere– tanımlamak için kullanılıyor.