Filiz SEZER
Yapay zeka ile nasıl senaryo yazıp resim çizilir?
3 Şubat 2023 Cuma

“Yapılması gereken her şeyi yine biz yapıyor, düşünülmesi gerekenleri hala biz düşünüyoruz, nerede bu teknoloji bu yapay zekâ?” diye her hayıflandığımda yeni bir teknoloji haberiyle umutla dolmak ile dehşetin içine düşmek arasında gidip geliyorum. Geçen yılın Kasım ayında piyasaya sürülen bir yapay zekâyazılımı olan Chat GPT akademi dünyasından yaratıcı meslek dallarına kadar pek çok kişinin gündemine düştü ve bu kısa bir süre içinde 100 milyona yakın bir kullanıcı sayısına ulaştı.

Özellikle 2021 yılına kadar olan süre içinde pek çok kitap, makale ve yayın ile “eğitilen” bir sohbet robotu olan yazılım kullanıcılara gerçek zamanlı cevap verebiliyor ve kendisine verilen konularda makale ve senaryo gibi farklı biçimlerde metin oluşturabiliyor. Bu haliyle en sevdikleri aktivite ödev yapmak olmayan öğrencilerin bir numaralı yardımcısı olmuş durumda. Öte yandan sadece öğrenciler değil araştırmacılar ve akademisyenler için de çok önemli bir kaynak olduğu gerçeği kimse tarafından reddedilemiyor. Geçen haftalarda Nature dergisinde yayınlanan bir yazının yazarları arasında Chat GPT’nin gösterilmesi de büyük bir tartışma yarattı ve dergi daha sonra özür dileyerek yazarlar arasından Chat GPT’yi çıkarttı.

Neyse ki Chat GPT ile yapılan ödevler, yazılan makaleler havada uçuşurken yazılım dünyası boş durmamış ve geliştirdikleri GBPZero isimli başka bir YZ aracı ile bir metnin Chat GPT ile yazılıp yazılmadığını ayırt edilir hale getirmiş. Akademi dünyasındaki bu karmaşa sadece araştırmacı ya da öğrencilerin verdiği ya da vermediği emeği anlayabilmekle sınırlı değil. Birçok kaynakla öğrenen araçların hazırladıkları metinlerde bu kaynakları referans olarak gösteremiyor oluşu da sıkıntılı. Kurucuları arasında Elon Musk, yatırımcıları arasında Microsoft olan ve misyonunu insanlığın yararına olacak şekilde yapay zekâ araştırması ve dağıtımı olarak açıklayan Open AI firmasının Chat GPT haricindeki bazı araçları da telif haklarıyla ilgili sorunlar yaşıyor ancak bu şimdilik bu yazının konusunun dışında kalıyor.

Sunduğu pek çok kolaylığa karşı konulamaz Chat GPT ile şarkı yazmak da mümkün. YouTube’da pek çok gencin bu araçla şarkı yazma süreçlerini izleyebilirsiniz. RedHandFiles isimli internet sitesinde dinleyicilerine kendilerine doğrudan mektup yazabilme şansını tanıyan Nick Cave geçen günlerde Chat GPT ile Nick Cave tarzında şarkı yazdığını söyleyen bir hayranına uzun ve tatlı-sert üslupta bir cevap yazdı. Kasım ayından beri kendisine düzinelerce Nick Cave tarzı şarkı gönderildiğini söyleyen şarkıcı bu yapay zekâ ile yapılan üretimleri bir taklitten öte görmediğini vurguluyor.

“Şarkılar ıstıraptan doğar, bununla kastettiğim, karmaşık, içsel insan yaratma mücadelesine dayanır ve bildiğim kadarıyla algoritmalar hissetmez. Veri acı çekmez. ChatGPT'nin içsel bir varlığı yoktur, hiçbir yerde bulunmamıştır, hiçbir şeye katlanmamıştır, sınırlarının ötesine geçme cüretini göstermemiştir ve bu nedenle, paylaşabileceği herhangi bir sınırlaması olmadığından, paylaşılan bir aşkın deneyim kapasitesine sahip değildir. ChatGPT'nin melankolik rolü, taklit etmeye yazgılı olması ve insan deneyimi zaman içinde ne kadar değersiz ve önemsiz hale gelirse gelsin asla gerçek bir insan deneyimine sahip olamayacak olmasıdır.”

Yukarıdaki paragraf Nick Cave’inyazısından bir bölüm ve bu yazının ruhuna uygun olarak çevirisini özellikle kendim yapmadım ve Google Translateprogramını kullandım. Bununla da kalmadım ve araştırmacı gazeteci kılığına girerek Chat GPT aracıyla ben de bir süre “oynadım” ve itiraf etmeliyim ki -kısa bir süreliğine bile olsa- bilgiç bir robotla sohbet etmeyi gerçek bir kişiyle yapılan yüzeysel bir konuşmadan çok farklı bulmadım. Ancak sadece cahille değil robotla da sohbeti kesmek gerekliliğini aklıma getirip amacıma odaklanmayı başardım ve Chat GPT’den bir senaryo yazmasını istedim. Bakalım Nature dergisine yazar olarak girmeyi başaran ancak Nick Cave ruhunu yansıtmaya yaklaşsa bile taklitten öteye geçemeyenChat GPT mesela Nuri Bilge Ceylan gibi bir senaryo yazabilecek miydi? Sadece 3 aydır yayında olan bir araçtan Nuri Bilge Ceylan performansı beklemek biraz haksızlıkmış gibi görünebilir ama iddiasını bu kadar üst perdeden ortaya koyan bir yazılıma haddini bildirmek keyfinden kendimi niye mahrum edecektim ki?

Dedim ki, kış. Kar yağıyor. Kapadokya’dayız. Eski bir tiyatrocu ile genç karısı adamın babasından kalan oteli işletmek için memleketine geri dönüyor. Adamın kızkardeşi de onlarla kalıyor. Bu ilk tariften sonra gelen senaryo bir felaketti. Her defasındahikâyeye ilişkin yeni bir bilgi vererek vefilmdeki gerilimleri ve nedenlerini, karamsarlığın şiddetini tarif ederek metni geliştirmeye çalışsam da senaryo her defasında başrol Aydın Bey’in memleketindeki insanlara bir oyun sergilemesi ve büyük alkış almasıyla son buluyordu. Anlıyorum ki Chat GPT hep mutlu son istiyor. Ne yazık ki bu haliyle de gerçeğin çok dışında kalıyor. Yine de pes etmiş değilim, denemelerime devam edeceğim. Fakat benim için endişe edilmesini istemem, aldığım sonuç ne kadar başarılı olursa olsun Nick Cave hayranları misali Nuri Bilge Ceylan’ın karşısına“Chat GPT’de NBC tarzında bir senaryo yazdım”şeklinde çıkmayahiç niyetim yok.

Metin yazarları Yapay Zeka uygulamalarının tehdidi altındayken ressamlar bu sorundan muaf mı? Bu sorunun bence çok net bir cevabı var: Evet, muaflar ve hayır, muaf değiller. Neyi sorun olarak gördüğümüze göre değişebilir yaklaşımımız. Nihayetinde bu programları kullanarak farklı çalışmalar ortaya çıkan herkes ben bir ressamım diye ortaya çıkmıyor.

Mesela Murat Gülsoy’un, son kitabı Ressam Vasıf’ın Gizli Aşklar Tarihi’nin kahramanının bir retrospektifini de yapay zekâ yoluyla hazırlaması oldukça yenilikçi bir hareket. Gülsoy, Midjourney isimli yapay zeka programını kullanarak kahramanının yapması olası resimlerini yazılıma yaptırmış. Benim gördüğüm örnekler oldukça başarılıydı. Kapakta kullanılan resim de bunlardan biri.

Chat GPT deneyimimden sonra araştırmacı gazeteci kılığını çıkarmış olsam da merakıma yenik düştüm vesenaryo yazmayı beceremedim ama belki resim yapabilirim diye düşündüm. Bunun için yine bir Open AI aracı olan Dall E 2 programını tercih ettim. Metin olarak verilen tanımlar ve istenen tarz (herhangi bir akım, yöntem veya sanatçı stili gibi) girilerek farklı görseller oluşturan bu araç da dönemin çağdaş sanatçıları tarafından kullanılıyor. Hatta yazılımın ilk sürümünün denemelerini yapanlar arasında Refik Anadol’un da olduğunu kendisinin yaptığı bir konuşmada öğrenmiştik. İşte şimdi ben de Dall E 2 ile başbaşaydım ve bakalım Yapay Zeka neyi satın almak istediğimi bilmenin dışında nasıl hayatta kalabileceğime ilişkin bir fikir üretebilecek miydi? Programın açıklama kısmına farklı varyasyonlar şeklinde ama özetle “bu kadar çok şeyi nasıl öder ve hala hayatta kalabilirim” anlamına gelecek cümlelerimi yazdım. İmkansızın peşinde olduğumuza göre görsel de sürrealist olmalıydı. Finans yönetimimiz ise mevcut koşullar gereği kes-yapıştır tarzına döndüğüne göre Dadaist de olabilirdi. E öyleyse 2 farklı tarza göre 2 görsel de hazırdı:

Kimi görüşe göre korkutucu hale gelmeyen başlayan Yapay Zeka uygulamaları bir yandan başarılı örneklerin taklitçiliğinden öteye geçemiyor gibi görünse de yaratıcı ellerde farklı ufuklar da açıyor. Yakından takip etmeye devam edeceğiz.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kerim Aksoy 3 Şubat 2023 Cuma 16:43

Sn. Sezer nefis bir yazı daha. Sizin önemli sanat dergilerinde yazmanız gerek

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva