Kemal ANADOL
Burjuvazinin demokrasi aşkı sahtedir!
20 Mart 2022 Pazar

Göstermelik demokrasiyi kutsama oyunu Rusya-Ukrayna savaşı başlayınca tekrar sahneye kondu. Başta ABD ve tamamına yakını NATO üyesi olan Avrupa ülkeleri demokrasi kampanyası açtılar. Bir yandan da insan hakları ve hukuk kavramlarıyla içi içe olan demokrasiyi paspas gibi çiğnemekten çekinmiyorlar. Öteden beri belleğimizde, edebiyatı, resmi, musikiyi, tiyatro, bale, opera ve sinemayı yaşam biçimine dönüştüren “Burjuva kültürü” kavramı yer etmiştir. Ama Dostoyevski’yi Tolstoy’u yasaklayan, dünyaca tanınmış Rus Orkestra şefi Valeri Gergiyev’i Münih Filarmoni Orkestrasından kovan uygulamaları gören aklı başında insanlar bunun da sahte olduğunu anlıyorlar. Yaratılan algılar yerle bir oluyor!

Ukrayna’dan gelen sarışın mavi gözlü sığınmacılara tüm kapıları açan Polonya ve batı ülkeleri, savaştan hemen önce Beyaz Rusya’dan gelen esmer ve Hristiyan olmayan göçmenleri tel örgülerinin arkasında açlık ve sefaletle baş başa bırakıyordu. İki yüzlülük ancak bu kadar olur! Çağdaş parlamenter rejimi özellikle Marksistler “Burjuva Demokrasisi” olarak tanımlarlar. Acaba öyle mi? Yakın geçmişe bir göz atalım.

Hitler iktidara geldikten sonra “Halkın arabası”nı üretmek amacıyla Ferdinand Porsche’yi görevlendirmişti. O da dilimize “vosvos” olarak geçen Beetle (Böcek) otomobillerini üretti. Fabrika, dünya savaşı çıkınca savaş araçları imal eden bir büyük tesise dönüştü. Bugün dünya ölçeğinde bir firma olan VW’nin isim babası Hitler’dir.

Günümüzde otomotiv sanayiinde bir dünya devi olan BMW’nin kurucusu Gunther Qandt, Nazi Partisi üyelerindendi. O da savaş döneminde VW gibi savaş araç ve gereçleri üretti. Fabrikasında 50 bin savaş tutuklusu ve toplama kamplarından getirilen Yahudi işçileri çalıştırdı.

Ferdinand Hugo Boss 1924’te Hugo Boss fabrikasını kurduktan sonra 1931’de Nazi Partisi’ne üye oldu. Hitlerin iktidara geldiği 1933’ten, intihar ettiği 1945 sonuna kadar Alman ordusunun üniformalarını tasarımladı ve üretti. Bunlar arasında SS’lerin ve Hitler Gençlik örgütünün giysileri de vardı!

Savaş sırasındaki genç kuşaktan Kamprad, İsveç Faşist Gençlik hareketine üyeydi. Bu durum yakın zamanda İKEA’nin bir açıklama yapmasına yol açtı: “Kurucumuz 70 yıl önce yaşananlardan dolayı birçok kez özür dilemiştir. Geçmişte yaşananların İKEA’nin çalışmalarıyla ilgisi yoktur.”

Ford markasının kurucusu Henry Ford, Nazilerin en sağlam destekçilerinden biriydi. Hitler’e yardım etmek için çeşitli bağışlar yapmıştı. Almanya Devlet Nişanına sahip ilk yabancı olarak biliniyor.

Günümüzün ilaç devi Bayer, Ölüm Meleği olarak tanınan Nazi Doktor Josef Mengele’nin deneylerine yardım eden İG Farben’i savaş sonrasında satın almıştı.

Renault’un kurucusu Louis Renault, Fransa’nın Nazilerden kurtuluşunun ardından işbirlikçi olarak yakalandı ve hapishaneye konuldu. Muhtemelen tutuklulardan biri tarafından öldürüldü.

Örnekleri çoğaltmak için arşivlerde çok ama çok belge var. Pekiyi bizdeki görüntüler iç açıcı mı? Olumlu yanıt vermek olanaksız. Her askeri müdahale sonunda kurulan kabinelerde sermaye örgütlerinin temsilcileri hevesle yer almışlardır. Örneğin Türk burjuvazisinin önemli ismi, TÜSİAD ve TİSK başkanlıkları yapan Şahap Kocatopçu hem 27 Mayıs’ta hem de aradan yirmi yıl geçmesine karşın 12 Eylül’de kurulan hükümetlerin değişmez üyesi olmuştur. Demirel’in hem Başbakanlık Müsteşarlığı hem de Devlet Planlama Müsteşarlığına (vekil) atadığı 24 Ocak 1980 kararlarının mimarı Turgut Özal 12 Eylül cuntası tarafından özenle Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı koltuğuna oturtulmuştur.

Darbeden önce Madeni Eşya İşverenleri Sendikası (MESS) Başkanı olan Özal artık işçi, köylü, esnaf, memur kısaca dar gelirlilere yaşamı zehreden uygulamaların efendisi olmuştur. Darbelerden sonra sermayenin tutumunu en net ortaya koyan işveren temsilcisi, tekstil patronu Halit Narin’dir: “Şimdiye kadar onlar güldü biz ağladık. Şimdi gülme sırası bizde.” Türkiye burjuvazisinin önemli isimleri büyük olasılıkla çöpe attıkları Kenan Evren resimlerini yüksek paralarla satın almak için kuyruğa girmişlerdir.

Sağ politikacılar içinde en fazla darbeye maruz kalan Süleyman Demirel, Şili’de 1973 yılında halkın oyu ile iktidara gelen ve faşist General Pinoche’nin darbesine karşı savaşarak ölen Allende için “Allende eyi gitti eyi. Tası tarağı toplayıp gitti” diyebilmiştir.

Akla şu soru geliyor ister istemez. Pekiyi, Avrupa’da çağdaş parlamenter sistemin ve demokrasinin gelişmesinde burjuvazinin payı yok mu? Bence buna evet demek pek zor. İkinci Dünya Savaşı bittikten sonra yeniden sınırlar çizildi. Baltık ülkeleri, Polonya, o günkü Çekoslovakya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan sosyalist bloğa dahil oldular. Sol tüm dünyada ve özellikle Avrupa’da saygınlık kazandı. İskandinav ülkelerinde sosyal demokratlar, Fransa ve İtalya’da Komünist ve sosyalist partiler öne çıktılar. Almanya’da İG Metal, Fransa’da Sendikalar Konfederasyonu CGT, İtalya’da Genel İş Konfederasyonu CGIL, İsveç’te İşçi Sendikaları Konfederasyonu LO büyük güç kazandılar. Savaş sırasında işbirlikçilik yapan veya sessiz kalan patronlara karşı dişe diş mücadele verdiler, işçi sınıfına ve demokrasiye kazanımlar sağladılar. Burjuvaziyle çalışan sınıflar arasında dengeyi yansıtan günümüz demokrasisi böyle ortaya çıktı.

Küreselleşme sonunda patronlar bu kazanımları geri almaya veya azaltmaya çalışıyorlar. Dünyayı saran neo liberalizm dalgası, özelleştirmelerde, sendikal hakları budamakta kısaca beyaz ve mavi yakalıları fakirleştirmekte oldukça mesafe aldı. Ancak bir sürprizle karşılaştı. 19 ve 20. Yüzyılın proleteryasıyla mücadele ederken karşısında bilgi çağının prekaryasını buldu.

21. yüzyılda büyük değişimlere tanık olacağız; bu kesin. Sınırlar yeniden biçimleniyor. Her şeye rağmen Atlantik’in gücü Avrasya ve Pasifik karşısında geriliyor. Dünyayı saran emperyalist ahtapotun kolları gevşiyor. Tarihin pusulası, bağımsızlık isteyen ulusların ve demokrasi kavgasını başlatan prekaryanın başarısını gösteriyor.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vanya Dayı-Liyakât 21 Mart 2022 Pazartesi 00:09

Kavala kurabiyesi sevmiyorum.

Yorumu oyla      2      3  
Tayfun Orçun 20 Mart 2022 Pazar 14:03

Bilgi dolu çok değerli yorumlarla dolu çok güzel bir makale teşekkürler

Yorumu oyla      2      3  
Kemal 20 Mart 2022 Pazar 11:04

Sovyetlerin kokuşmuş toplum yapısını lütfen savunmayın, günümüzde geçerli medeniyet demokrasinin, insan haklarının, özgürlüğün bir şekilde yaşanabildiği Batı medeniyetidir. Rusya’nın bize tek faydası dünyadaki güç dengesini sağlamasıdır.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva