Tayfun MARO
Tabuları yıkmanın, putları kırmanın zamanıdır
13 Nisan 2020 Pazartesi

Salgından yıllar önce, bilim insanları, ekolojik yıkım ile öldürücü virütik salgın arasındaki güçlü bağlantıyı işaret etmişlerdi.

Bu virüs belki de tarih yapan insanın sonunu getiriyor. Tarihin öznesiydi; uygarlığın sonuyla birlikte, üstün insan da zamanını doldurmuş olacak.

İnsanlık, kurduğu uygarlığın öyle matah bir şey olmadığını artık görmeli. Gerçi insan da öyle matah bir yaratık değil… Nitekim insan denen zeki türün hayata verdiği zarar, bizzat kendi varlığını tehdit etmeye başladı.

Bildikleri ve yaptıklarıyla övünen, kendisini yere göğe sığdıramayan narsist yaratık, yeryüzünde hayatın biricik düşmanı… Kendi kendinin cellâdı… Ve cellâdına âşık…

İnsanlık, öğrendikleri ve yaptıklarıyla Dünya’nın başına açtığı belanın artık farkında... Yaşanmışlığın bilgisi, bugüne kadar yanlış gideni söylüyor. Ve bundan sonra ne yapılması gerektiğini de…

Ve onca yanlış yaşanmışlıktan sonra, insanlığın nihayet yanlış gideni düzeltecek erginlik ve yetkinliğe ulaştığını düşünüyorum.

Evet, kusurlu ve yetersizlikle maluldür insan; Ancak zeki ve düşünüyor…

Bu ahvalde, yeryüzü nüfusunun dörtte üçü yoksullaşmış ve işsizlik, yapısal sistem sorununa dönüşmüşken, dünya nimetlerinin ve yaratılan zenginliklerinin yaklaşık %80’ine nüfusun sadece %1’i sahip iken ve sistemin çıkışsızlıkla malul olduğu bilinirken; “zeki ve düşünüyor” dediğimiz insanlık, ayağa kalkar ve bu gidişe son verir mi?

Kusurlu ve yetersizlikle malul insan, çelişkili gibi görünmekle birlikte, muktedirdir. İsterse, yapar. Yani ayağa kalkar ve bu rezil çağı bitirebilir.

Bütün mesele, büyük insanlığın yerinden doğrulmaya, ayağa kalkmaya bir kere karar vermesidir.

Aslında, insanlığın talebi çok karmaşık değil; Dünya nimetlerinden sadece ve sadece insan olduğu için, payına düşen…

Geçen yüzyılda, iki Dünya savaşı eşliğinde, Aydınlanma ve moderniteden beslenen yeni bir Dünya düzeni kuruldu. Ve o düzende tüketim müptelası olduk.

Tüketerek tükenişi deneyimleyen insanlık artık biliyor ki ilerleme, gelişme, modernleşme gibi kavramlara hizalanan yaşam normları netamelidir.

Kamusal alanda karşı çıktıklarını, özel hayatlarının merkezine koymakta beis görmeyen insanlar dünyasında hiçbir şey göründüğü gibi değil.

Büyük insanlık, sağda veya solda öncülüğe veya kurtarıcılığa soyunmuş kim varsa hepsinden çok çekti; İdeolojilerden ve temsili tahakküm ilişkilerine dönüştüren siyasal partilerden kurtulmadıkça, gün yüzü göremeyecek.

Bilişim devrimiyle ortaya çıkan yeni sosyoloji ve kendini inşa etmekte olan yatay toplum, böyle bir kurtuluşun imkânlarını barındırıyor.

Tabuları yıkmanın, putları kırmanın zamanıdır.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Baba Muhalefet 13 Nisan 2020 Pazartesi 14:11

Evet, "İsterse, yapar." Ama istemez ki...

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva