Dr. Berna BRIDGE
Demokrasi ve eğitim
7 Ekim 2016 Cuma

İlkokul ikinci sınıflara sadece ezbere dayanan Arapça dersi… Ortaokullara yine ezbere dayanan seçmeli ama seçilmesi için zorlanan Kuran-ı Kerim dersleri… Fen Lisesi değil, İmam Hatip Liselerinin sayısını hızla artırmak… Ve anlamaya değil, ezbere dayanan çoktan seçmeli sınav sistemi ile (SBS, OKS, TEOG, LYS, KPSS, ALES, vb) sıralamacı (ve soruları önceden çalıp kendi öğrencilerine dağıtıcı) eğitim sistemi ile PİSA listesinde her yıl en arkalara kaldığımızı görüyorum. Bu şaşırtıcı bir sonuç mu?

Geçen hafta Cambridge Üniversitesi, Eğitim Fakültesinde “Dewey: Demokrasi ve Eğitim, 1916, 100. Yılı” adlı konferansta dört gün boyunca, günde yaklaşık 12 saat eğitim ve demokrasiyi konuştuk. John Dewey 1800lerin sonunda doğmuş bir eğitim felsefecisi. 1916 da yukarıda adını verdiğim önemli bir kitabı yazmış. Konuşmaları dinlerken ve bana yöneltilen bitmek tükenmek bilmeyen soruları yanıtlamaya çalışırken şunu düşündüm…

Onlar nerede, biz nerede… Dünyanın dört bir yanından gelmiş eğitimciler eğitimde demokrasiyi, toplumu şekillendirmede demokratik eğitimin önemini konuşuyor, biz ilkokul ikinci sınıfa Arapça dersleri koyarak eğitimi ve dolayısıyla toplumu şekillendirmeye çalışıyoruz. Aramızda İngilizlerin dışında İtalyan, Fransız, Norveçli, İsveçli, Japon, Çinli, Afrikalı, Brezilyalı, Arjantinli, Amerikalı, Alman gibi birçok farklı millet vardı. Benim dışımda iki Türk vardı ama bizim dışımızda Müslüman ülkeden gelmiş başkası maalesef yoktu…

Atatürk 1930lu yıllarda Dewey’i Türkiye’ye davet etmiş. Bu değerli eğitim felsefecisi bilim adamı o yılların zor ulaşımıyla okyanusu aşıp ABD’den Atamıza saygısına ülkemize gelmiş ve Köy Enstitülerini kurmuş. Ancak, görüldüğü gibi bir süre sonra demokratik bir ortamda, üretme, düşünme, yaratma, takım çalışması gibi değerler üzerine kurulu Köy Enstitüleri kapatılmış ve her geçen yıl daha ezberci, daha az demokratik, daha yarışmacı bir eğitim sistemine doğru yol alınmış. Atatürk’ün demokratik, yaratıcı, üretime, düşünmeye dönük çağdaş yolundan uzaklaşılmış ve hala hızla uzaklaşılmaya devam ediliyor. Eğitimde Atatürk’ün yolundan uzaklaşıldıkça, toplum demokrasiden ve toplumsal uyumdan, ahenkten, kardeşlikten de uzaklaşıyor…

Eğitim toplumu, genç dimağlar üzerinden kuşaklar boyunca öyle bir şekillendiriyor ki bu dolaylı şekillendirmeyi birçok zaman fark bile etmiyoruz. Örneğin eğitimdeki bu sıralayıcı, karşılaştırıcı, yarışmacı, ezberci sınavlar yarışmacı, hırslı, öfkeli, edindiği o hırs ile her şeyi yapabilecek bir toplum haline getiriyor ülkeyi. Gün gelince toplumda bazıları para uğruna, bazıları şan şöhret uğruna (öne çıkarılan, parlatılan bir yazar, sanatçı, gazeteci, köşe yazarı olma uğruna) arkadaşını, ailesini, kardeşini, memleketini satabilen, kötülük yapabilen bireyler haline geliyor. Toplum bu yarışmacı değerler çerçevesinde birbirine düşüyor, vatan elden giderken aile, dostluk, kardeşlik ilişkileri de elden gidiyor, örneğin miras ve para uğruna bir kardeş diğer kardeşe düşmanlık yapıyor, arkasından dolaplar çevirip, düşmanca eğilimlere giriyor.

Sonunda yanlış, dürüstlükten uzak, çıkarcı nedenlerle kazanılan ne o para mezara gidiyor, ne de şan şöhret. Yanlış veya doğru yapılan her şey bu dünyada yerini buluyor. Hırs uğruna vatana, topluma düşmanlık edenlerle bir olanlar gün geliyor kimsenin yüzüne bakacak hali kalmazken, hatta vatandan kaçmak zorunda kalırken haksız paraya sahip olanlar yine toplumda mahcup duruma girip hastalıkla, yalnızlıkla uğraşıyorlar.

Dewey gibi toplum için doğruyu dile getiren, gerçek demokrasiyi ve toplumların iyiliğini düşünen, toplum için çalışan eğitimciler ve diğer tüm insanlar ise yazdıkları birçok kitaptan bir tanesinin yüzüncü yılının bahanesi ile bizler gibi yüzlerce insan tarafından günlerce, saatlerce anılıp konuşuluyor. Dört çok mutlu, adeta ütopik gün geçirdim Cambridge Üniversitesi, Eğitim Fakültesinde, oditoryuma kapanıp çok özlediğim “Eğitimde Demokrasi”yi konuşurken… içinde bulunduğum yaşamın gerçeklerini dört gün için bile olsa unuttum…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva