Burak OĞUZ
Binlerce şirketi kimler denetleyecek?
5 Temmuz 2012 Perşembe

Siyaset neden yapılır? Vatan, millet, ideoloji vb. kutsal değerler için mi yoksa makam, mevki, koltuk, şahsi çıkar için mi? Ya da elinize bir imkân, bir güç geçtiği zaman hangisi için kullanırsınız? Vatan, millet, ideoloji diyenleri duyar gibiyim; ancak, dönüp de gerçeklere baktığımda bunun hiç de böyle olmadığını aksine tam tersi olduğunu görmek beni üzüyor.

Tarih boyunca süren iktidar kapma mücadelesinin özüne baktığımızda, devlet kaynaklarından daha büyük pay kapma mücadelesini görürüz. Devletin gelir kaynaklarının temeli vergilerdir. Vergi denince de akla mali müşavirler (SMMM) ve yeminli mali müşavirleler (YMM) gelir. Her ikisi de ‘3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’na tabidir.
Her ikisi de “Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odalar Birliği” TURMOB çatısı altında faaliyet gösterir.
TURMOB’ a kayıtlı yaklaşık 80 bin SMMM ve 4 bin YMM var.

TÜİK’in son rakamlarına göre Türkiye’de 6 milyon 417 bin 606 vergi mükellefi var. Muhtemelen şimdilerde 7 milyonu geçmiştir. Rakamlara göre pasta çok büyük. Birde Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile gündeme gelen “bağımsız denetim ve bağımsız denetçi” meselesi var. Aslında bağımsız denetim öncesinde de vardı ama Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) tabi olan 380 civarı şirketler için zorunluydu. 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe giren TTK’ya göre binlerce sermaye şirketleri bağımsız denetime tabi olacaklar. İşte kıyametin koptuğu noktada burası! 
Bağımsız denetçiler kimlerden seçilecek? 

Öncesinde, TURMOB ve SPK yetki konusunda çok kapıştı. Bağımsız denetçiler, pinpon topu gibi iki kurum arasında gitti geldi.
Sonun da, iki kurum da avucunu yaladı. Tüm yetki 26/09/2011 tarihli ve 660 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan “Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetimi Standartları” kurumuna verildi. Yeni TTK’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte de bağımsız denetim ve bağımsız denetçi olmak için bir mücadele aldı başını gidiyor!

Mücadele öyle bir hal aldı ki, her gün yeni bir olay oluyor; ilk olarak bağımsız denetçi olmak için SMMM veya YMM olmak gerekiyordu, bu değiştirilmeye çalışıldı sonra tekrar geri adım atıldı. Derken, TBMM genel kurulunda verilen önerge Sanayi ve Ticaret Bakanlığının ile 6762 sayılı Kanun hükümlerine göre denetim yetkisine en az on yıldır sahip olanlara eğitimleri tamamlamak şartıyla sınavsız olarak “bağımsız denetçi” olma imkânı getirildi.
Yani SMMM’ler saf dışı edildi. 

Azınlığın çoğunluğa tahakkümü bu olsa gerek!
Tabi bu duruma on bilerce SMMM büyük tepki gösterdi. Gelen tepkiler üzerine 10 yıllık deneğime sahip olan SMMM’ler de dâhil edilmek istendi ama bu kez de özellikle örgütün çoğunluğunu oluşturan gençler ayağa kalktı. Nihayetinde, meclis tatile girmeden önce 3 Temmuz 2012 131 inci birleşimde yapılan tüm düzenlemeler iptal edilerek başa dönüldü. Şu an hiç kimse bağımsız denetçi değil!

Benim yazarken aklım karıştı, eminim ki okurken sizlerin de karışmıştır; konuya hakim değilseniz anlamak daha da zor. Ama herkesin anlayabileceği konu; Kim ne derse desin, eline güç geçiren bunu kendi çıkarına kullanmak istiyor! Bakanlık bu yetkiyi kendi çalışanlarına vermek istiyor. YMM’ler bize verilsin diyor ama SMMM’ler saf dışı bırakılıyor. İsimler önemli değil ama yetki konusunda mücadele edenlerin unvanlarına bakılırsa söylediklerim daha iyi anlaşılacaktır. Özetle mecliste gücü olan borusunu öttürüyor. Şunu da unutmamak gerekir, yeni nesil son derece donanımlı ve bilgili…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
tacettin bayır 5 Temmuz 2012 Perşembe 23:15

tebrikler kardeşim önemli bir konuda uyarıda bulunduğun için...

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva