Nedim ATİLLA
2024’te turizm yıldızı İzmir olacak…
26 Aralık 2023 Salı

“İzmir ile ne kadar gurur duysak az!” diyor bu kentin kalkınmasında turizmin önemini bilen dostlar… Medyada görmüşsünüzdür, ben sevinerek okudum ama ancak yorumlama fırsatı buluyorum.   Ciddiye aldığım bir yayıncı olan Lonely Planet kaynaklı bir haberdi bu güzel İzmirimiz için…

Seyahat tutkunları için, 1973 yılından beri dünya genelindeki farklı destinasyonlar hakkında bilgiler sağlayan ünlü gezi rehberi yayıncısı Lonely Planet, “Best in Travel 2024” listesini birkaç hafta önce açıkladı.

Güzel İzmir, listenin ‘en iyi şehirler’ kategorisinde yer alarak, 2024’te seyahat edilmesi önerilen destinasyonlardan biri oldu. Seyahat tutkunu bir ekip tarafından hazırlanan liste, “ülke, bölge, şehir, sürdürülebilirlik ve değer” olmak üzere beş kategoriden oluşuyor.

Lonely Planet, İzmir’in deniz kıyısındaki harika konumu, Ege mutfağı, tarihi ve çağdaş kültürü muhteşem bir şekilde harmanlayan dokusu ve yaşam kalitesi nedeniyle keşfedilmeye değer olduğuna dikkat çekiyor.

Yayın, şehrin tarihi çarşısı Kemeraltı, kültür ve sanat mekanları, “bağ rotaları”, güzel plajları ve antik kalıntılarıyla seyahat severlerde bölgeyi ziyaret etme isteği uyandırdığına da işaret ediyor. Urla’da, yerel şarapların deneyimlemesini de öneriyor ne güzel.

Lonely Planet’ten aktaralım. Bir de nazar boncuğu koyarak: Türkiye’nin üçüncü büyük kenti olsa da İzmir iyi yaşamın kaynağı olan bir şehir… İzmir’de keşfedilecek çok şey var…

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Efes Antik Kenti ve çevresiyle her yıl milyonlarca turistin uğrak noktası olan şehir, Lonely Planet’in de dikkat çektiği üzere belki de “henüz tam anlamıyla keşfedilebilmiş değil”. Çünkü bu şehir, geniş bir körfez boyunca uzanan harika sahil şeridi ve Kemeraltı Çarşısı’na kadar pek çok noktasıyla hayatın tadını çıkarmak için kurgulanmış gibi.

İzmir’i bu derece karşı konulmaz yapan özelliklerinden biri de şehrin olağanüstü konumu ve göz alıcı sahil kasabaları ile plajlara olan kolay erişimi. İzmir’in Batı kıyılarını çevreleyen Foça’dan Urla’ya, Karaburun’dan Çeşme Yarımadası’na kadar pek çok belde, bu şehrin en gözde kıyı yerleşimleri.

Bağları ve Türkiye üzümlerinden yapılmış şaraplarıyla öne çıkan Urla’da tarladan sofraya uzanan restoranlarda iyi yemekle buluşabilirsiniz. eceğiniz gibi Çeşme Yarımadası’nın kalbi Alaçatı’da Ege otları ile deniz ürünlerinin tadını çıkarabilirsiniz. Üstelik İzmir, bu yıldan itibaren Michelin Yıldızı kitaplarında da yer alarak üst düzey bir yeme-içme deneyimi sunduğunu da ispatlamış durumda.

İzmir’in antik hazineleri kentin her yerine yayılmış durumda.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde  yer alan ve antik dönemin en büyük ikinci kütüphanesine de ev sahipliği yapan Bergama Antik Kenti’nde, geçmişi prehistorik dönemlere kadar uzanan bölgenin tarihine bir yolculuk mümkün. Selçuk’ta ise tarihte “Dünyanın Yedi Harikası”ndan biri sayılan Artemis Tapınağı’nın kalıntılarını, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Efes Antik Kenti ile St. John Bazilikası ve Meryem Ana Evi de dahil, Antik Çağ’a hayat veren görkemli yerleşim alanlarını keşfetmek mümkün.  

Burada, Selçuk’un tepelerinde dağların arasında yeşil bir yamaç üzerine kurulan ve geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün “2023 Dünyanın En İyi Turizm Köyleri” Listesi’ne giren; şaraplarıyla ünlü Şirince’yi de unutmamak gerek.

EuroVelo 8 – Akdeniz Rotası’na Türkiye’den seçilen ilk şehir olan İzmir, sahip olduğu bisiklet rotaları ve “Bisiklet Dostu” sertifikalı otelleriyle ise bölgeyi iki teker üzerinde keşfetmek isteyenler için de ideal bir destinasyon.

***

2023 biterken İzmir ile ne kadar gurur duysak az…

Derginin yazdıklarının yanı sıra… Anima Mice & Event, PlumeMag, TUSDER – Turizmde Sürdürülebilirlik Derneği ve BUYEM – Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi tarafından 3. defa düzenlenen Sürdürülebilir Turizm Zirvesinden ilk defa sürdürülebilir turizm alanında 6 kategoride ödül verildi. Bu yarışmada Kültür ve Miras kategorisinde İzmir’in Efeler Yolu Kültür Rotası ödül almaya hak kazandı. 28 köyden geçen ve 550 km uzunluğunda olan Efeler Yolu, kırsalı ve yereli koruyarak kalkındırmayı hedeflerken, çok paydaşlı yapısı ile İzmir’deki kurumlararası işbirliğine güzel bir örnek teşkil ediyor.

Efeler Yolu; İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ege Üniversitesi, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, İzmir Vakfı, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Efeler Yolu Derneği ortaklığında İzmir Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle hayata geçiriliyor.

Şu fotoğrafa bakın… Ne güzel oldu… İzmir Büyükşehir Belediyesi Konak Turizm Bilgilendirme Ofisi burası… Turist kafilelerinin Kemeraltı bölgesine rahatlıkla erişebilmelerine olanak sağlıyor.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Türkan Dilbaz 26 Aralık 2023 Salı 22:33

İzmirde Turizm alanında çok büyük gelişme olduğunu vatandaş olarak görüyorum. Yazın direk Midilli seferlerinin olması limanda tur gemilerini görmek. Pakistan pavyonunda açılan sergiler,çevre ilçelere yapılan geziler bence güzel İzmirimizde turizmde büyük gelişme olduğunu gösteriyor başta TUNÇ Soyer ve emeği geçen turizm müdürlüğüne çok teşekkür ederim iyi ki varsınız.

Yorumu oyla      3      1  
Nur 26 Aralık 2023 Salı 17:15

Belediyeyi her konuda eleştirebiliriz ama turizm konusunda çok güzel çalışmalar yaptığını inkar edemeyiz. Kentlilere yaptığı ücretsiz gezilerle hiç bilmediğimiz yerleri rehber eşliğinde görme şansımız oluyor. Uluslar arası alanda da İzmirimizi tanıtmak için çok başarılı çalışmalar yapıyorlar.

Yorumu oyla      3      1  
Murat Kaya Yılmaz 26 Aralık 2023 Salı 17:09

İzmir turizminde çok güzel gelişmeler bunlar. Belediyenin turizm şubesi sektörle birlikte çalışarak, çok güzel katkılar sunuyor. Emeği geçenlerin eline sağlık.

Yorumu oyla      3      1  
Fikret Sinan 26 Aralık 2023 Salı 15:09

Güzel İzmir'imiz her şeyin en güzeline layık, emeği geçen herkese teşekkür eder başarıların devamını dilerim. 2024 İzmir'in yılı olsun!

Yorumu oyla      4      1  
Hakan 26 Aralık 2023 Salı 12:04

Bu seviyeye gelmesinde emeği olan herkes''e saygılar. Güzel İzmir her şeyin en iyisine layık.

Yorumu oyla      5      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva