Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Ekonomik dalgalanmalar ve girdi maliyetlerinin artması sebebiyle çiftçinin gelirleri gün geçtikçe aşağı doğru eğilim gösteriyor. Aydın Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, çiftçilerin ekonomik ve plansızlıktan dolayı yaşadıkları sorunları anlattı.

‘ÇİFTÇİ BAZI ÜRÜNLERİ MALİYETİNDEN DOLAYI TERK EDİYOR’
Girdi maliyetlerinin artmasından dolayı çiftçinin gelirinin düştüğünü ve bu sebeple bazı ürünlerden vazgeçtiğini anlatan Özdamar, “Bugün fiyatlar üreticiden çıkış fiyatları çok düşük ancak üreticiden çıkan her basamakta fiyatlar artınca tüketiciye gelene kadar bu fiyatlar artıyor. Bu da üreticinin bazı ürünlerden vazgeçmesine sebep oluyor. Özellikle tarla bitkilerinde pamuk, mısır gibi ürünlerde ve bazı sebze ve meyvelerde aynı etkiyi görüyoruz. Kuraklık etkisi de dikkate alınınca pamuk da 1 milyon 800 bin tonlardan 600 bin tonlara kadar düşen rekoltesi var. Önümüzdeki dönemde bir taraftan gelen zamlar ve ürünün fiyat ve rekolte düşüşü ile çiftçiyi bu ürünü ekmekten alıkoyuyor” dedi.

Naim Özdamar

‘ÜRÜN PLANLAMASINDA YANLIŞLIKLAR GÖRÜYORUZ’
Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlükleri ile beraber bölgeye göre yapılması gereken ekimlere dair bilgiler aktarıyor. Özdamar, bu bilgilerin yanlış olduğunu belirterek, “Bakanlık ürün planlaması yapmıyor ve yaptığı planlamalar da yanlış oluyor. Söke Ovası’nda ve sahillerde ayçiçeği öneriyorlar. Bu sene Haziran ayında Adana ve Mersin bölgelerinde ayçiçeği yüzde yüz olgunlaşmaya ulaşmadan yandığını gördük. 2023’te Söke Bölgesi’nde dikilen ayçiçekleri aşırı kuraklık nedeniyle tohum yapamadı. Bu ürün planlamasında yanlışlıklar olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

‘BU SENE BİR DEFA SU VERİLECEK, BU SU İLE BÜYÜK MENDERES’TE HİÇBİR ÜRÜN YETİŞMEZ’
Ülke genelinde yaşanan kuraklık sebebiyle çiftçilere verilen suların bu sezon azalacağını ifade eden Özdamar, “Aydın ve Denizli Valiliği’nden genelgeler yayınlandı. Bu genelgede ‘sizlere bir defa su verebileceğiz’ ifadeleri yer alıyor. Bir defa su ile Büyük Menderes Havzası’nda hiçbir ürün yetişmez. Bu da artık bu havzada tarımı yavaş yavaş çöküntüye doğru gittiğinin göstergesi olur” dedi.

Birlik Sağlık Sen'den 'şehir hastanesi' bütçesi çıkışı: O parayla 81 hastane yapılırdı!
Birlik Sağlık Sen'den 'şehir hastanesi' bütçesi çıkışı: O parayla 81 hastane yapılırdı!
İçeriği Görüntüle

‘ARTIK TARIMI DÜŞÜNDÜKLERİNİ SANMIYORUM’

Özdamar, son olarak şu ifadeleri kullandı:

Bütün bunların sonucunda tarımı düşündüklerini zannetmiyorum. Maalesef çiftçi kaderine terk edilmiş durumda.