EGEDESONSÖZ – Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Yürütme Kurulu üyesi Zafer Mutluer, SONSÖZ TV’deki programda Basmane Çukuru ile ilgili gelişmeleri anlattı. Gazeteci yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtlayan Mutluer, İzmir Büyükşehir’i, oradaki hissesine karşılık Konak’taki belediye hizmet binasını yaptırma planının riskli olduğuna vurgu yaptı. Mutlier, “İzmir’in ikinci çukuru olmasın” dedi ve o planın neden riskli olduğunu, gerekçeleriyle anlattı.
O GÜNKÜ ŞARTNAMENİN, BUGÜNKÜ PLANLA BENZERLİĞİ VAR
Basmane Çukuru ile ilgili planda yüksek binaların ve AVM’nin de olmasıyla ilgili görüşler bildiren Zafer Mutluer, Basmane Çukuru’nun, kamu mülkiyeti ve kamusal kullanım alanı olduğunu söyledi:
“Basmane Çukuru konusunda Oda’mızın geçmişten bugüne verdiği büyük bir mücadele var. Basmane Çukuru ile ilgili Odamızın temel iddiası şu: Basmane Çukuru, kamu mülkiyeti ve kamusal kullanım alanıdır. Bu hak, usule de aykırı bir şekilde, mevzuata da aykırı bir takım girişimler sonucu el değiştirdi. Basmane Çukuru’nu konuşmaya 1990 yılından itibaren başlamak lazım. Basmane Çukuru aslında Kültürpark Mimari Projesi yarışması şartnamesi ile birlikte gündeme geldi. O dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur, bugün her ne kadar davalar açıyor olsa da tasarım yarışmasının şartnamesinde orasının Dünya Ticaret Merkezi, Emtia Borsası, otel, kongre merkezi gibi fonksiyonları barındıracak şeyler tasarım yarışmasının programa alındığını görüyoruz. Bugün konuşulan projelerle benzerlikleri olduğunu söylemek istiyorum.”
HİÇBİR BAŞKAN, O SÖZLEŞMEYİ SORGULAMADI
Mutluer, Büyükşehir’in Yüksel Çakmur ve sonrasındaki tüm belediye başkanlarının, Basmane Çukuru’yla ilgili yanlışlarda bulunduğunu belirterek, şu açıklamalarda bulundu:
“Ardından o bölgede Nazım plan değişikliği yapıldı. Uygulama imar planı yokken, kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapıldı. Kahramanlar Otoparkı ile birlikte belediyeye oradan yüzde 10 oranında bir hisse verildi. Ruhsatın verildiği tarihte uygulama imar planı yok. Bunu doktora tezlerinden biliyoruz. Dolayısıyla ruhsatın tartışmalı olduğu bir yerde hızlıca kat irtifakı kuruluyor ve mülkiyet devrediliyor. Yüksel Çakmur’dan sonra gelen belediye başkanlarından hiçbiri, Burhan Özfatura döneminde yapılan bu işlemi sorgulamıyor. Aziz Kocaoğlu döneminde ek protokolle birlikte bu konu pekiştiriliyor. O ek protokolle belediyenin hissesi yüzde 30’a çıkarıldığı belirtiliyor ancak mülkiyette bir değişim değil, inşaatta yüzde 30’luk hakkı kast ettiklerini görüyoruz. Geçmişteki belediye başkanlarının hepsinin, öyle ya da böyle bu işte bir payı, kusuru var. Konuyu perçinlemeleri ve çözümle ilgili, o kamusal alanın belediyeye geçmesi konusunda adım atmamalarıyla sorumludurlar. Kat karşılığı anlaşmasının gereklerinin yerine getirilmediğini, ruhsatın dayanaksız olduğunu, mülkiyet meselesinin hukuken tartışılması ve o alanın bedelsiz Büyükşehir’e dönmesi gerektiğini dile getirdik, hem sözlü, hem de yazılı olarak… Geçmiş dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, mülkiyet hakkıyla ilgili dava açtı. Dava sürecinin pozitif ilerlediğin yönünde duyumlarımız var.”
BASMANE ÇUKURU HUKİKİ SÜREÇ NEDENİYLE DURDUĞUNDA, BELEDİYE BİNASI DA DURACAK
Zafer Mutluer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Madem ki o arazi belediyeye dönecek, oradaki hisseyi devredip karşılığında Konak Meydanı’nda belediye hizmet binası yaptırmak, tartışmaya açık bir düşüncedir. Kent suçu olan bir konunun, pazarlığa konu edilmesi, bizim açımızdan kabul edilebilir bir şey değildir. İzmir’de yaratılan bir kent suçu var, kamu mülkünün belediyeye dönmesi gerekiyor. Kamusal ihtiyaç var ama kamu mülkiyeti yok. Sürekli bir satış görüyoruz, belediyeler açısından da satışlar görüyoruz. TOKİ ve Özelleştirme İdaresi eliyle kent merkezinde, imar planında kamusal fonksiyonuna ayrılmış kamu mülkiyetindeki alanlar ranta açılarak satılıyor. Biz bu plan değişikliklerine karşı mücadelemizi sürdürüyoruz ama esasında o satışların durdurulması gerekiyor. Dolayısıyla Basmane Çukuru gibi bir alanın kaybedilmemesi gerekiyor. Bu arada Büyükşehir’in, Basmane Çukuru’ndaki hissesi karşılığında Konak Meydanı’na hizmet binası yaptırma düşüncesi, askıya alındı gibi. Zaten böyle bir alışveriş, yani hizmet binası yaptırmayı oradaki hisseye bağlamak, sakıncalı bir şeydir. Şöyle ki; yeni bir çukurla veya yarım kalmış bir inşaatla baş başa kalma riski var. Çünkü Basmane Çukuru ile ilgili hukuki süreçler devam edecek. Haliyle belediye hizmet binası inşaatı da sekteye uğrayacak. Basmane Çukuru’nda hukuki süreç nedeniyle işler durduğunda, Konak’ta da duracaktır.”