Bayraktar duyurdu: 2025'te 41 milyon varil rezerv keşfettik!
Bayraktar duyurdu: 2025'te 41 milyon varil rezerv keşfettik!
İçeriği Görüntüle

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Kurban Bayramı, 6 Haziran’da başlayacak ancak kurbanlık hayvanların fiyatlarının ne olacağı merak konusuydu. İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, bu yılki kurbanlık fiyatlarının bir koçun yaklaşık 24 bin, dananın da 170 bin liradan satılacağını açıkladı. Kurbanlık kesim fiyatları hakkında da bilgi aktaran Başkan Şenkara, “Bu yıl da yeterince kurbanlık hayvanımız olacak, kimse kurbansız kalmayacak” mesajı verdi.

GEÇEN YILA GÖRE BÜYÜKBAŞTA YÜZDE 15, KÜÇÜKBAŞTA YÜZDE 30’LUK ARTIŞ OLACAK
Vali Yardımcısı Mehmet Sadık Tunç başkanlığında yapılan Kurban Hizmetleri Komisyonu’nda üye olarak bulunan İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, Egedesonsöz’e şu değerlendirmelerde bulundu:

“Büyükbaş kurbanlıklarda yüzde 15’lik bir fiyat artışı söz konusudur. Bunun da sebebi Et Süt Kurumu’nun yapmış olduğu ithalatla gerçekleşen regülasyondur. Geçen yıl 280 lira olan büyükbaş dana canlı baskül fiyatı, bu yıl 320 lira civarı olacak. Doğum yapmamış dişi hayvanın geçen yıl 260 lira olan canlı baskül fiyatı, 300 lira dolayında. Küçükbaş hayvanlar için aynı şey söz konusu değil. Çünkü küçükbaş hayvancılıkta regülasyon yapılmadı. Üretimdeki düşüş nedeniyle geçen yıl 310 lira bandında olan canlı kuyruksuz koçun baskül fiyatı 400 lira seviyesinde olacak. Kuyruklu dediğimiz koçlar 360 lira bandında. Kısır koyun 320 lira, teke 320 lira bandında satılacak. Diğer bir deyişle kuyruksuz bir koç, 60 kilo civarında gelir ve fiyatı 24 bin lira olur. Geçen yıl bir koç 18 bin liraydı. Kurbanlık bir dana yaklaşık 300 kilo gelir ve onun fiyatı da 170 bin lira dolayında olur. Bir koç kaç liraysa, büyükbaş hayvanda pay da o civarda olur.”

BAYRAM GÜNÜ DANA KESİMİ 3500 LİRA, İKİNCİ GÜN 2750 LİRA
Kurbanlık hayvan sıkıntısının söz konusu olmadığının altını çizen Başkan Melih Şenkara,”Vatandaşlarımıza yetecek kadar hayvanımız var. Pazarlar açıldığında bir sıkıntı olmadığını herkes görecek.Kısa zamanda hayvan satış noktalarının onayları çıkar, bir hafta 10 gün içerisinde de kurbanlık satışlarına başlanır. Her yıl olduğu gibi bu yıl da önce büyükbaş hayvanlar satılır, bayrama bir iki gün kala da küçükbaş hayvan satışları hız kazanır.”

Kurban kesme bedelleriyle ilgili açıklamalarda da bulunan Başkan Melih Şenkara, şu bilgileri verdi:

“Komisyonda alınan karar gereği, bayramın birinci günü büyükbaş hayvan kesim bedeli 3 bin 500 lira olarak tespit edildi. İkinci gün bu rakam 2 bin 750 liraya düşecek. Küçükbaş hayvan kesimleri bayram günü 900 lira, ikinci günü 700 lira olacak. Yalnız bu rakamlar, belediyenin hizmete açacağı kesim noktalarında geçerlidir.”