HABERLER>EKONOMİ
6 Şubat 2015 Cuma - 14:33

Zeybekci’den Yılmaz’a: Hala o kitapları yakmamış mı?

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın açıklamalarına tepki gösteren Ekonomi Bakanı Zeybekci, "O hala Keynes'te mi kalmış, hala yakmamış mı o kitapları?" dedi.

Zeybekci’den Yılmaz’a: Hala o kitapları yakmamış mı?

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
 
Zeybekci, eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın açıklamalarının hatırlatılması üzerine, "Durmuş Yılmaz açıklamalarında, maalesef 'düşük faiz, ekonomik büyümenin yegane sebebi olsaydı bugün Avrupa'da, Japonya'da veya bazı ülkelerde bunun karşılığı hızlı bir şekilde alınırdı' demek, 5-6 tane faktörü olan bir probleme, 3-4 bilinmeyenli bir denkleme tek bilinmeyenle yaklaşmak demektir" dedi.
 
Japonya'nın, Amerika'nın ve AB'nin dinamikleriyle Türkiye'nin dinamiklerinin son derece farklı olduğunu ifade eden Zeybekci, şunları kaydetti:
 
"Bugün AB ortalamasındaki işgücüne katılım oranları çok yüksektir. Bizde henüz daha 51'ler seviyesine geldi. Nüfus artış hızımız artı işgücüne katılım oranını da üzerine eklediğimiz zaman Türkiye, yüzde 5'in altındaki hiçbir büyümeyi bir başarı olarak görmemesi gereken bir ülke.
 
Japon ekonomisindeki ve AB'deki yüzde 1-2'lik büyümelerin büyük başarılar sayıldığı, ABD'de yüzde 3'lük büyümenin dünya çapında inanılmaz bir performans sayıldığı bir ortamda Türkiye'nin aynı şekilde kıyaslanması son derece yanlıştır."
AB Merkez Bankasının euro’nun değerini düşürmek için faizleri indirdiğini anlatan Zeybekci, bu sayede dünya piyasalarındaki rekabet gücünü ve ihracatı artırmayı hedeflediklerini vurguladı.
 
"(Faiz düştüğü zaman büyüme artmaz) yaklaşımı, son derece yanlış olur'' ifadesini kullanan Zeybekci, "Önceki Merkez Bankası Başkanı 'O zaman Keynes'in kitaplarını yakmak lazım' diyor. Ben ona şöyle soracağım, O hala Keynes'te mi kalmış, hala yakmamış mı o kitapları? Sonuçta ayrılığımızın en büyük sebepleri ortaya çıkmış oluyor. Onlar hala Keynes'te kaldıysa, Keynes'in teorilerinde kaldılarsa, 'vah vah' diyorum ben memleketin haline" diye konuştu.
 
ERDOĞAN'DAN MERKEZ BANKASI'NA: DAHA NEYİ BEKLİYORSUN?
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya faiz indirme çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ey Merkez Bankası daha neyi bekliyorsun Şimdi diyebilirler Merkez Bankası bağımsızdır. Ben de bağımsızım” demişti.
 
Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise "Siyasilerin faiz politikasına yönelik eleştirileri fayda sağlamaz" diye konuşmuştu.
 
"KENDİ İŞİNE BAKSIN"
Durmuş Yılmaz’ın açıklamasına tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan da, “Durmuş Bey kendi işine baksın. Onu muhatap alıp da burada herhangi bir şey söyleyecek halim yok. Kendisinin başarı grafiğini gayet iyi bilen birisiyim. Onların dönemi bir defa bizim faizle mücadelemizde çok farklı bir mücadeleyi sürdürdüğümüz dönem olmuştur. Kendi maharetleri değildir, bizim özel gayretlerimizdir” şeklinde açıklama yapmıştı.
 
DURMUŞ YILMAZ'DAN YANIT
Eski Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, daha sonra yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:
“Benim işim bu ve en iyi bildiğim konuda konuşuyorum. ‘Faizin sebep, enflasyonun sonuç’ olduğu yönündeki ilişkiye inanıyorsanız ABD’de, AB’de ve Japonya’da faizlerin düşük olmasıyla enflasyonun düşmüş olduğuna kanaat getirirsiniz. Düşük faiz tek başına yeterli olsaydı bu ülkeler durgunluk sorununu çözmüş olurlardı. 350-400 yıllık bir ekonomi politik bilimsel literatür var. Bu doğru değilse Smith’in Keynes’in ve diğerlerinin kitaplarını bir alana yığalım ve yakalım. Sonra da, Merkez Bankası yasasını değiştirip faizleri sıfırlayalım, görelim öyle mi oluyormuş. Diyelim ki oldu, ben de çıkar özür dilerim; “Biz bu işi bilmiyormuşuz” diye.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa Y 6 Şubat 2015 Cuma 15:25

yani yeni ekonomist erdeoğan var demi, yarın ekonomi çöktüğünde yine keynese ihtiyacınız olacak. faiz düşük olunca, döviz zıplıyor, dövizi ne yapacaksınız, kuruda aşağımı çekeceksiniz?

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Yıldız: Dağıtım şirketlerini uyardık…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik fiyatlarına Aralık ...
Bank Asya’nın ortakları dava açacak
Bank Asya eski Genel Müdürü Ahmet Beyaz, Bank Asya ortaklarının yönetim ...
Türkiye en az borcu olan 10 ülkeden biri
Uluslararası finansal danışmanlık şirketi McKinsey'nin hazırladığı raporda ...
 
Flaş! Türkiye 27 yıl sonra o anlaşmayı imzaladı
Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO), 1988 yılında kabul edilip, 1991 ...
Türkiye az borçlu ülkeler liginde
Türkiye, uluslararası finansal danışmanlık şirketi McKinsey'nin hazırladığı ...
Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye iyi haber
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye'nin 2015 yılı büyüme tahminini ...
 
Gelinlik Fuarı’nda moda resitali!
Kapılarını ziyaretçilerine 9. kez açan IF Wedding Fashion İzmir – Gelinlik, ...
Flaş! Bank Asya’da kritik atamalar
Bank Asya’nın Yönetim Kurulu Başkanı’nın TMSF Başkan Yardımcısı Mehmet ...
Yorgancılar: Dünyadaki her evde bir Türk Malı olsun
Ege Bölgesi sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, dünyada ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva