HABERLER>EKONOMİ
3 Şubat 2017 Cuma - 17:55

Zeybekci’den İzmir’de 3 önemli mesaj: Tarım, Gümrük Birliği ve kur!

Zeybekci, “Tarımı korumaya devam edeceğiz ama yöntemimiz değişecek” dedi. Ekonomi Bakanı, “Gümrük Birliğinin güncellenmesiyle artık Türk tarımı AB üyesi ülkeleriyle rekabet edebilecek hale gelecek” diye konuştu, döviz kurundaki dalgalanmalar için de "Dokunmamak, müdahale etmemek lazım" dedi.

Zeybekci’den İzmir’de 3 önemli mesaj: Tarım, Gümrük Birliği ve kur!

İZMİR - İzmir Ticaret Borsasındaki "Türk Tarımının Global Entegrasyonu ve Tarım 4.0" projesinin imza törenine katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'de herkesin tarımla bir ilgisi olduğunu, Türkiye'nin tarımda en çok değişiklik yaşayan ülkelerden birisi olduğunu belirtti.

- ZEYBEKCİ: TÜRKİYE'DE SİYASET DEĞİŞECEK!... 

Dünya nüfusunun 2025'te 8,5 milyara, 2050'de ise 9,6 milyara yükseleceğini, bu insanların tamamının tarımsal ürün tüketmek ve doymak zorunda olduğunu dile getiren Zeybekci, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: "O dönemdeki çok değerli hocalarımızın ilk söylediği, 'gelecekle ilgili sektörlerde, sektör seçerken bir boğaza hitap etmek zorundasınız yani gıdaya. Onu garanti altına almak zorundasınız veyahutta çocuğa veyahutta kadına, erkeklerle pek uğraşmayın' demişlerdi. Çünkü vazgeçilemeyenler bunlar. Gıda, tüketim yani beslenme, en zayıf olduğumuz çocuklarımızın ihtiyaçları veyahutta vazgeçemediğimiz, engelleyemediğimiz, karşı koyamadığımız kadınların tüketimle ilgili o bölümü ticari anlamında buralar karlıdır demişti. Diğerleri zordur anlamında söylemişti. Gelişen dünyada bu kadar teknolojik değişim olduysa 'tarım 4.0' deyince, hadi canım tarımda 4.0 olur mu, olur."

Zeybekci, Türkiye'nin tarım alanında daha fazla üretmek, dünya standartlarında, sağlıklı ve yeterli şekilde üretip bunları hızlı şekilde tüketim pazarlarına ulaştırmak zorunda olduğunu ifade ederek, "Bu sistemin tamamını da en iyi yapanlardan biri olmak zorundayız. Bu süreçte bilim kullanılmak zorunda." dedi.

Ülkenin hangi bölümünde ne ekilmesi gerektiğine bundan sonraki süreçte bilim adamlarının karar vereceğini bildiren Zeybekci, şöyle konuştu: "Tüm sulama sistemleri de artık belli bir otomasyonla 4.0 dediğimiz teknolojiyle çalışacak. Havada gördüğünüz droneların verdiği bilgilerle sistemler devreye girecek. Bunları da göreceğiz. Amelenin çocuğu olarak, elimizde demir sabanla çift sürerken, farklı şekilde üzerinde insan olmayan traktörlerin, toplama hasat araçlarının da ortalıkta dolaşmaya başladığını görüyoruz."

Zeybekci, 21 yıldan beri uygulamada olan "Gümrük Birliği" uygulamasını çok eleştirdiklerini anımsatarak, "Geriye doğru baktığımızda o Avrupa Birliği ile imzalanan 'Gümrük Birliği' anlaşmasının egemen ülkenin imzalamaması gereken bir anlaşma olarak görüyoruz. Ama o günün şartlarına göre değerlendirmek lazım. O zaman bizde Türkiye nasıl olsa 2000'e kadar tam üye olacağından geçiş sürecinde Gümrük Birliği ile sizi Avrupa Birliğine bağlayalım düşüncesi vardı." dedi.

Türkiye'nin Gümrük Birliğinin hiçbir karar alma mekanizmasında olmadığını kaydeden Zeybekci, bu süreçte yaptıkları başvurunun ardından Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi sürecinin 2014 Ocak ayında başladığını söyledi.

Zeybekci, Gümrük Birliğinin kapsamının sadece sanayi ürünlerini içerdiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gümrük Birliğinin kapsamının, tarım ve gıdayı kapsayacak şekilde genişletilmesi yanında hizmetler, kamu alımları ve elektronik ticaret de dahil edecek şekilde kapsamının genişletilmesi, yani bunun sonucu olarak Türkiye'nin siyasi anlamda Avrupa Birliği'ne girmeden ekonomik anlamda tam bir ekonomik entegrasyona geçmesi öngörülüyor. Bunun üzerine mutabakata vardık ve 2016'nın Aralık ayında komiserler heyeti oybirliğiyle Avrupa Konseyinden yetki istedi Türkiye ile 2017'de bu süreci yürütmek için."

"TARIMI KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
Türkiye'nin dünyada tarımı en korumacı ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tarımı korumaya devam edeceğiz ama yöntemimiz değişecek. Bugüne kadar tarımı şu şekilde koruyorduk, koruma duvarlarıyla gümrük duvarlarıyla kapatarak, içerdeki fiyatları yukarda tutup, bunu tüketiciye ödetiyorduk. 25 liralık eti 50 liraya tükettiğimiz zaman et üretim sektörünü destekliyorduk. Gümrük Birliğinin güncellenmesiyle artık Türk tarımı Avrupa Birliği üyesi ülkeleriyle rekabet edebilecek hale gelecek. Tabii ki oradaki üretim de Türkiye'ye serbest şekilde girebilir hale gelecek. Bu tüketim fiyatları anlamında baktığımızda son derece olumlu yansımaları olacak."

Zeybekci, bilimle tarımın, tarımla bilimin buluşmasının gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Dünya ile rekabet eden bir tarım sektörüne ulaşmak zorundayız. Hem üretim verimliliği hem üretim cins ve alışkanlıkları anlamında, tüm alanlarda dünya ile rekabet edebilir bir tarım anlayışına geçmek zorundayız." dedi.

Bakan Zeybekci, sanayi sektöründe geçerli olan Gümrük Birliği anlaşması süreciyle ilgili olarak, "Yarışma şartlarının en zor olduğu sektörde yani sanayi sektöründe Avrupa Birliğinin Gümrük Birliği sürecinde biz bu maçı galip bitirdik. Evet Avrupa Birliği de bundan kazançlı çıktı, biz de kazançlı çıktık." diye konuştu.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, geleceğin en stratejik sektörlerinden biri olan tarımın çözüm bekleyen sorunlarının olduğuna vurgu yaparak, "Bugün imzalayacağımız işbirliği protokolü ile başlayacağımız Türk Tarımının Global Entegrasyonu ve Tarım 4.0 projesinin ülkemiz tarım sektörü için önemli çıktılarının olacağına inanıyoruz. Türk tarım ve hayvancılığında bilişim uygulamaları henüz çok başlangıç düzeyinde de olsa iştahla kullanılmaya başlandığını biliyoruz." dedi.

Konuşmaların ardından tarım sektörünün birçok temel sorununa teknoloji kullanımı ile çözümler sunmayı hedefleyen ve tarım sektörünü, sahada etkin kullanılan bilişim ve iletişim teknolojileri ile buluşturmayı hedefleyen "Türk Tarımının Global Entegrasyonu ve Tarım 4.0" projesi için İzmir Ticaret Borsası ve Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi arasında işbirliği protokolü imza töreni gerçekleştirildi.

KURDA DALGALANMA AÇIKLAMASI 
Bakan Zeybekci, İzmir programı kapsamında Ege İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen "İhracatın Yükselen Yıldızları Ödül Töreni" öncesinde basın toplantısı düzenledi.

Hükümet olarak 2017'yi ihracat seferberliği yılı ilan ettiklerini, ihracatın ekonomiye olan katkısında ekim ayından itibaren artış trendinin görüldüğünü belirten Zeybekci, bu sürecin yeni yılın ilk çeyreğinde de devam edeceğini kaydetti.

Orta Vadeli Programda 2017 için konulan 153 milyar dolarlık ihracat hedefinin aşılacağına inandıklarını vurgulayan Zeybekci, ihracat için bugüne kadar verilmiş tüm destek enstrümanlarını kullandıklarını ifade etti.

Etrafındaki ateş çemberi coğrafya ve gelişmiş ekonomilerdeki durgunluğa rağmen Türkiye'nin iç piyasadaki durgunluğunu ihracatla aşma fırsatına sahip olduğunu aktaran Zeybekci, "Son 2,5-3 yıldan bu yana ihracatın büyümeye katkı vermediği bir dönem geçirdik. 2016'nın son çeyreği ve 2017'nin ilk çeyreğinden başlamak üzere ihracatın büyümeye net pozitif katkı vermeye başladığı bir dönem yaşayacağımızı ümit ediyoruz." dedi.

Bakan Zeybekci, kurdaki dalgalanmalarla ilgili bir soru üzerine, kurda son dönemdeki spekülatif hareketlerin bir gerekçesinin olmadığını, kamu maliyesi ve özel sektörün borç çevirme kapasitesine bakıldığında endişeye neden olacak bir durumun olmadığını sıklıkla dile getirdiklerini hatırlattı.

Kurdaki hareketliliğe karşı her zaman "Dokunmamak lazım, müdahale etmemek lazım, piyasa kendi dengeleri içinde bir değer oluşturacaktır. Bu da doğru değerdir." dediklerini kaydeden Zeybekci, şöyle devam etti:

"Ama bu spekülatif hareketlerin, aşırı inmelerin çıkmaların olduğu bir ortamda kur, tüm ekonomiyi, piyasaları rahatsız eder. Tüketimi, enflasyonu, ihracatı da rahatsız eder. Kimseye faydası olmaz. Bugüne kadar gördüğümüz noktada Merkez Bankası ve ekonomi yönetimi, 'dokunmamak lazım' bölümüyle ilgili mutabık kaldı. Yani dövize Merkez Bankasının satış yaparak, müdahalesi ki bu asla başarılı olabilen bir yöntem olmadı, bu tercih edilmedi. Bu anlamda Merkez Bankasının son dönemde bu yöndeki attığı adımları başarılı ve etkin buluyorum. Şu an itibarıyla artık spekülatif hareketlerle tetiklemenin sürdürülemeyeceği anlaşıldıktan sonra kendiliğinden bir noktaya doğru gidecektir, TL'nin değersizliği üzerindeki bu algı değişecektir.”

ABD dolarının seyri
ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın üretim ve ihracat odaklı büyüme söylemlerinin de doların gelecek dönemde değer kaybedeceğine işaret ettiğini kaydeden Zeybekci, "ABD ekonomisi için aşırı değerli dolar sürdürülebilir değildir. ABD ihracatı için teşvik edici değil, üretim ve istihdam için negatif etkileri olacaktır. ABD Merkez Bankası da faiz artıramaz, artırsa bile bu uzun vadeli olamaz. Önümüzdeki dönemde de ABD dolarının değer anlamında ABD ihracatını destekleyici bir noktaya doğru yöneleceğini, değer kaybı şeklinde bir yönelimi olacağını şimdiden görmek lazım. Türkiye'nin de bunu dikkate alması gerektiğine inanıyorum." diye konuştu.

Hükümetin ÖTV ve KDV düzenlenmesinin iç piyasaya olumlu etkilerinin görüleceğini bildiren Zeybekci, enflasyon rakamlarının kurun etkilerinin ortadan kalkmasıyla istenen zemine geleceğini ifade etti.

Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü: "TL'nin değerindeki aşırı düşüşün enflasyona doğrudan geçişkenliğinin görüldüğü bir iki aylık dönem olacaktır. Bu öngördüğümüz bir şeydi. Ondan sonraki süreçte kurun etkisi sıfırlanacaktır, birkaç ay içinde bu etki sıfırlandıktan sonra, enflasyon kurdan kendini kurtardıktan sonra istediğimiz zemine doğru gelmeye başlayacaktır."

Bakan Zeybekci, "Enflasyon çift haneli olur mu?" sorusu üzerine ise "Olabilir ama kısa süreli olabilir. Ben tahmin etmiyorum ama olabilme ihtimali dahilindedir." yanıtını verdi.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ekonomisi hakkındaki değerlendirmeleriyle ilgili soru üzerine Zeybekci, “Bu gök kubbe altında kredi derecelendirme kuruluşlarıyla ilgili söylenmedik söz kalmadı. Ben artık bunlardan çıkmamız gerektiğine inanıyorum. Başkalarının bizimle ilgili ne söylediği değil bizim ne yapacağımız önemli." dedi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, serbest bölgelerle ilgili yasa tasarısının Meclis gündemine alındığını, gelecek hafta yasalaşmasını beklediklerini belirterek, İzmir'in Aliağa ilçesinde kurulması öngörülen serbest bölge konusundaki sorunların 1-2 aylık zaman içinde aşılacağını ve kentin farklı bir serbest bölgeye kavuşacağını sözlerine ekledi. (AA)

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Millet de 'evet' diyor!
 
AK Kadınlar'da revizyon tamam: 11 ilçeye yeni başkan
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Albayrak Akkuyu Nükleer santrali için tarih verdi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Türkiye'nin muasır medeniyetler ...
Euro ve dolarda hareketli dakikalar
ABD tarımdışı istihdam verisinin ardından dolar/TL 3,70'in altına inerek ...
FETÖ soruşturmasında 32 sanığın şirketlerine kayyum
Uşak 1. Ağır Ceza Mahkemesi, FETÖ/PDY'ye yönelik davada yargılanan 32 ...
 
Emeklilere promosyonda 3.imzalar da atıldı
Sosyal Güvenlik Kurumunun, emeklilere banka promosyonu verilmesi için ...
İzmir’in ocak ayı enflasyon raporu: Zam şampiyonu…
TÜİK verilerine göre Ocak ayında geçen aya göre fiyatı en fazla artan ...
Yılın ilk ayının enflasyon rakamları açıklandı
Enflasyon ocakta TÜFE'de yüzde 2,46 ile beklentilerin üzerinde arttı. ...
 
Kredi derecelendirme devi İzmir'in notunu teyit etti!
Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ...
Eskiyörük'ten 'çiğ süt düzenlemesi'ne destek
Bakan Çelik’in “Çiğ Sütün Doğrudan Arzına İlişkin Düzenleme” konusundaki ...
Konutta yeni KDV düzenlemesi!
Yapı ruhsatı 1 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2016 arasında alınmış inşaat projelerinde ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva