HABERLER>EKONOMİ
19 Ocak 2023 Perşembe - 08:39

Zam sırası terzilerde!

Yeni kıyafet alamayan, eski kıyafetlerini tamir ettirip kullanmaya devam eden dar gelirlilerin uğrak yeri terziler de ücretleri artırdı. Pantolon paçası tamiri 50, pantolon fermuarı değiştirme 75, elbise daraltma 100, mont fermuarı değiştirme bedeli olarak 150 lira isteniyor. İzmir Terziler Odası Başkanı Mustafa Güvenli artan maliyetlere dikkat çekti.

Zam sırası terzilerde!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Yeni kıyafet satın almanın zorlaştığı şu dönemde eskileri tamir ettirmenin bedeli de arttı. Fakir fukaranın, hatta tasarrufa yönelen varlıklı insanların uğrak yeri olan mahalle terzileri, odanın yeni tarifesini beklemeden tadilat ücretlerinde güncellemeye gitti. 20-25 liraya yapılan pantolon paçası tamiri 50 liraya, pantolon fermuarı değiştirme 40 liradan 75 liraya, daraltma işi de 50 liradan 100 liraya yükseldi. Mont fermuarı değiştirme bedeli olarak 150 lira talep eden terziler, bu rakamların bile çarkı çevirmelerine yetmediğini öne sürdü.

GÜVENLİ: KÜÇÜK ESNAF YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR
İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Mustafa Güvenli,  küçük esnafın yaşam mücadelesi verdiğini söyledi. Sadece terzilerin değil, kuru temizleyiciler, yorgancılar ve pikocuların da odaya bağlı esnaf grupları olduğunu belirten Başkan Güvenli, "Bu gruplarda faaliyet gösteren arkadaşlar hakikaten yaşam mücadelesi veriyorlar. Terzi arkadaşlarımızın fiyatları artırması kadar doğal bir şey olamaz" dedi.

Küçük bir terzi dükkanının kirasının 500 lirayken 3 bin liraya çıktığını, ayda 150 lira olarak gelen elektrik faturasının 700 liraya fırladığını örnekleyen Başkan Güvenli, "Dolayısıyla 10 liraya, 20 liraya paça kıvırmakla terzi esnafının evini geçindirmesi bir yana karnını doyurması bile mümkün değil" yorumunu yaptı ve şu değerlendirmelerde bulundu:

FİYATLAR ALSANCAK'TA FARKLI, KARABAĞLAR'DA FARKLI
"Geçtiğimiz yıllarda odamızın belirlediği fiyat tarifesinin altında iş yapan esnaflarımız oldu. Çünkü gariban mahallesinde terzilik yapan arkadaş, ben o parayı istersem, kimse bana iş getirmez, sözleriyle endişesini dile getiriyor. Mesela Alsancak'ta bir terzi 50 liraya paça yaparken, Karabağlar'daki arkadaş 30 liraya yapıyor. Ben şimdi 2023 fiyat tarifesini neye göre hazırlayacağım? Alsancak'taki esnafa göre mi, Karabağlar'daki esnafa göre mi? 2023 tarifemiz yakında hazırlanmış olacak. Ancak şu anda meslektaşlarımın istediği rakamların önemli bir kısmının normal olduğunu düşünüyorum. İfade edilen rakamlar hiç de abartılı değil. O fiyatların altında iş yaparsa, terzi esnafı daha zorlu bir sürece girer."

TERZİLER ODASI DA KOOPERATİFLEŞİYOR
İzmir Terziler Odası'nın da kooperatifleşme yolunda adımlar atmaya başladığını belirten Başkan Mustafa Güvenli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir bobin iplik, 5 liraydı, bugün 30 liradan satılıyor. Biz de oda olarak fabrikayla anlaştık. Daha ucuza getiriyoruz. Kooperatifleşmeye çalışıyoruz.  Bundan sonra esnafımızın ipliğini, iğnesini, fermuarını biz vereceğiz. Bizim toptan 16,5 liraya aldığımız bir bobin ipliği, üstüne sadece 50 kuruş gider payı ekleyip kar gözetmeksizin 17 liraya veriyoruz esnafımıza. Evet; insanlar yeni kıyafet alamıyorlar. Pantolon paçası tamirinin 50 lira olması normal. Pantolon fermuarı değiştirme 75 lira değil de 60 lira olabilir. Daraltma için 100, mont fermuarı değiştirmede 150 lira fiyat istenmesini normal karşılamak lazım. 700 liraya satın alınan bir pantolon için 50 lira paça tamiri ücreti çok değil. Bir takım elbise için 10 bin lira istiyorlar. Bu fiyatların, müşteri kaybına yol açacağına ihtimal vermiyorum.Çünkü hali vakti yerinde olanlar bile pantolonunu, ceketini tadilata getiriyor."

KULALI: ESKİDEN TADİLATTAN PARA ALMAK AYIP SAYILIRDI
70 yıldır terzilik yapan 84 yaşındaki emektar terzi Hacim Kulalı, "Eskiden tadilattan para almak ayıp sayılırdı. Şimdi takım elbise diktiren pek kalmadı. Dolayısıyla, yaptığımız tadilatlardan kazancımızla hayatımızı sürdürüyoruz" dedi ve şunları söyledi:

"Bunca yıllık meslek hayatımda müşteriden, yaptığım iş karşılığında parayı söylerken hiç bu kadar zorlanmamıştım. Dükkan kiram yok. Kira ödüyor olsaydım herhalde ben de paça için 50 lira isterdim diye düşünüyorum. Kira ödemediğim için ben hala paça tamiri için 25 lira, pantolon fermuarı için 40 lira, mont fermuarı için 100 lira talep ediyorum. Şu da bir gerçek ki, o fermuarları biz yıllarca 1 liraya aldık, sonra 5 liradan almaya başladık. Bugün en ucuzu 15 lira. Paça için 50 lira isteyen meslektaşlarımı ayıplamıyorum. İçinde bulunduğumuz ekonomik şartlar hepimizin hayatını zorlaştırdı. Onlar da mecbur kalmasa, bu kadar zam yapmazlardı."

 
O ülkede soğanın fiyatı eti solladı!
 
Ronaldo ve Messi sahada... Tarihi maça geri sayım!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Melek dikim evi 29 Ocak 2024 Pazartesi 13:01

Cok doğru ispartadan yazıyorum biz paça yapıp döner ve ayran yerdik simdi döner bile yiyemiyoruz

Yorumu oyla      1      1  
Vatandaş 19 Ocak 2023 Perşembe 13:42

Yok artık fiyatlara bak... Oynatmaya az kaldı nereye neyi yettireceğiz şaştım kaldım.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dağ incirine ihracatçı reçetesi!
Ege İhracatçılar Birliği (EİB) Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ...
İzmir Limanı'na Silikon Vadisi!
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Alsancak Limanı'nın arkasındaki bölgede ...
Merkez Bankası bankaları uyardı: 'Son verin'
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından bankalara sert bir uyarı yapıldı.
 
Bakan duyurdu: Ödemeler hesaplara yatırıldı!
Bakan Yanık, "İhtiyaç sahibi ailelerin çocukları için ödediğimiz SED miktarlarını ...
500 bin gitti, 500 bini yolda… Aydın kuruyor!
Aydın-Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, Aydın’ın sembol ürünü ...
Araç sahipleri dikkat: Motorine büyük zam geldi!
Motorinin litre fiyatına 1.05 lira zam geldi.
 
Anlaşma yapıldı: Metal işçisine ek zam
Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş'in MESS ile yürüttüğü Grup ...
EYT açıklaması: Mart ayında maaşlarını alacaklar
AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, EYT'lilerin mart ayında ...
Su ürünleri ihracatı yüzde 17 arttı!
Rusya Federasyonu başta olmak üzere 96 ülkeye yapılan su ürünleri ihracatı, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva