HABERLER>GÜNCEL
3 Eylül 2011 Cumartesi - 14:39

Zağar’ı ‘Yunan’ yaptılar

Türk mutfağının lezzetlerini birer ikişer kendilerine mal eden Yunanlılar, şimdi de çok özel bir ırk olan Türk izci köpeği Zağar’ı, Ellenikos Ichnlatis adıyla, Uluslar arası Hayvan Irkları Federasyonu’na tescil ettirdiler.

Zağar’ı ‘Yunan’ yaptılar

İZMİR - Yunanlılar, şimdi de Türk izci köpeği zağarı sahiplendi. Yunanistan'ın, çok özel bir ırk olan zağar köpeğini 'Uluslarası Hayvan Irkları Federasyonu’na (FCI) 'Ellenikos Ichnlatis' adıyla kabul ettirmesi tepkilere neden oldu. Zağar köpekleriyle ilgili iki kitap yazan köpek uzmanı ve araştırmacı Doğan Kartay, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Daha önce kangal köpekleriyle ilgili kitaplar yazan Doğan Kartay, Oğuz Boyları’nın Orta Asya’dan getirdiği izci köpeği zağarların tüm Balkanlara yayıldığını söyledi. Kartay, Osmanlının çok özel bir ırk olan zağar köpeklerini egemen olduğu tüm Balkanlara taşıdığını, Bulgaristan, Romanya Sırbistan, Arnavutluk, Makedonya, Kosova ve Bosna Hersek’te bu köpek ırkının Osmanlı mirası olarak bilindiğini vurguladı. Ancak, 400 yıl boyunca Osmanlı sınırları içinde kalan Yunanlıların bu gerçeği görmek istemediğini belirten Doğan Kartay, "Komşumuz Yunanistan'da yozlaşarak günümüze ulaşabilen pek az sayıda zağar var. Yunanistan, Trakya bölgemizden yasadışı yollarla kaçırdıkları damızlık zağarları kullanmak suretiyle kendi zağar ırklarını ıslah ederek bu ırkın Osmanlı mirası olduğunu görmezden ve bilmezden geliyor. Gen kaynağını da sahiplenerek bu muhteşem, çok özel ırkı, Uluslararası FCI federasyonuna 'Ellenikos Ichnlatis' tanımıyla kabul ettirmeyi başardılar" dedi.

Kartay, Yunanistan’ın kendi zağar ırkını ıslah için yasadışı olmasına rağmen bizim zağarlarımızı kaçırmasının da kabul edilebileceğini ancak gen kaynağını sahiplenmesine izin verilemeyeceğini belirtti. Dogan Kartay, "Gen kaynağı bizim olan, bu çok özel ve değerli, günümüze safkan olarak ulaşabilmiş birkaç ırktan biri olan zağarları Yunanistan’ın sahiplenmesini hiçbir şekilde kabul edemeyiz. Bu dayanıksız iddayı, uluslararası arenada herkes ile tartışmaya hazırım. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı uluslararası platformlarda ve uluslararası mahkemelerde hakkımızı aramaladır" diye konuştu. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
çavuş 3 Eylül 2011 Cumartesi 16:03

arkadaşlar zaar dedikleri bizim ise kopay dediğimiz av köpekleri öz ve öz türk av köpekleridir yunanlılar her sene ege bölgesinin her yerine gelirler ve yüksek miktarda para verip bizim ırklarımızı götürürler bende kopaycıyım bizde izmirden kopay almaya simav demirci gördes sındırgı gibi dağ köylerine gittimizde bizim köylüler evinin kapısı yoktur fakirlikten kopayını alalım dedikmi 2 bin lira yani 2 milyardan eskisi gibi çok dedinmide yunan veriyor istersen al diyor.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Plajlar da '5 yıldızlı' olacak
Kültür ve Turizm Bakanlığı, yılda 50 milyon kişinin denize girdiği plajlardaki ...
Uzanlar kaybetti
Uzan ailesinin Türkiye aleyhine açtığı 10.1 milyar dolarlık dava sonuçlandı.
İzmirimiz'in vazgeçilmezi
''Boyoz, tulum peyniri, kaynamış yumurta ve çay. İzmir, sırf bu yüzden ...
 
Tatil rezaleti
Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği İzmir Balçova Şubesi tarafından organize ...
Tartışmalı doktor üniversiteden atıldı
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Yönetim Kurulu, skandallara imza ...
Füze kalkanı Türkiye'ye
NATO'nun füze kalkanı sistemi radarının Türkiye'ye kurulması planlanıyor.
 
“İzmir için, İzmirliler için çalışmaya devam”
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan “İzmir sevgisi, ölçülemeyecek kadar ...
Sadece yaz boyunca 'dost' olmayın
Çeşme’de yaz tatilini geçirenlerin evlerine dönerken kedi ya da köpeklerini ...
THY uçağı pistten çıktı
Türk Hava Yolları’nın bugün İstanbul- Bombay seferini yapan yolcu uçağı ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva