HABERLER>GÜNCEL
2 Eylül 2011 Cuma - 15:39

İzmirimiz'in vazgeçilmezi

''Boyoz, tulum peyniri, kaynamış yumurta ve çay. İzmir, sırf bu yüzden bile seni seviyorum'' diyor gurbette yaşayan bir İzmirli, kendisi gibi İzmir'i özleyenleri bir araya getiren bir internet sitesinde.

İzmirimiz in vazgeçilmezi

İZMİR - İzmir mutfağına, 1492 sonrasında İspanya'dan zorla göç ettirilerek İzmir'e yerleşen Sefarad Yahudi toplumu tarafından kazandırılan, İspanyolca bohça anlamına gelen ''bollos'' (boyos) kelimesinden adını alan boyoz, İzmir dışında çok bilinmediğinden ve başka bir kentte satışı yapılmadığından, gurbetteki İzmirlilerin kente ilişkin en büyük özlemleri arasında yer alıyor.

İzmirliler, Ramazan Bayramı'nda özledikleri kahvaltı keyfi için boyoz fırınlarının önünde uzun kuyruklar oluşturuyorlar.
    
Boyoz yapımından kareler için tıklayın

AVRAM USTA'NIN GELENEĞİNİ SÜRDÜRÜYORLAR

Un, çiçek yağı ve tahin kullanılarak hazırlanan tuzlu bir tür çörek olan boyozu İzmirlilere sevdiren kişinin, Kemeraltı'ndaki fırınında uzun yıllar sadece boyoz pişiren Avram Usta olduğu varsayılıyor.
    
Ölümünün ardından yıllar sonra bile çoğu fırın tarafından onun adıyla satılan boyozların geleneğini, Avram Usta'nın yanında çıraklık yapan babalarından devraldıkları fırını işleten Akar kardeşler sürdürüyor.
    
Babası Mustafa Akar'ın Avram Usta'nın yanında küçük yaşta çırak olarak işe başladığını ifade eden İrfan Akar, başka şehirlerden gelen yoğun talebe karşın oldukça meşakkatli bir yapım süreci sonunda 20-25 kat çok ince hamurun üst üste gelmesiyle oluşan boyozun ustasının sayısının çok az olduğunu, bu nedenle de fazla yaygınlaşamadığını kaydetti.
    
Akar, babalarının ve Avram Usta'nın tarifine uyarak, en iyi malzemeleri seçip sabah 04.00'ten itibaren servise sunduklarını, özellikle Ankara ve İstanbul'dan kendilerini arayan müşterilerine de kargo ile boyoz yolladıklarını söyledi.
    
Akar, gelen talepler karşısında boyozun dondurulmuş ve paketlenmiş olarak satılması yönünde çalışma başlattıklarını, bu yolla hem farklı şehirlerde yaşayan İzmirlilerin özlemine son vereceklerini, hem de İzmirli olmayanların boyozla tanışmasını sağlayacaklarını kaydetti.
    
Aile işletmesinde yıllardır çalışmasına ve her gün boyozla iç içe olmasına karşın, bu üründen bıkmadığını ve hala kahvaltısını boyozla yaptığını ifade eden Akar, ''Sigarayı bıraktım, boyozu bırakamam, öyle bir alışkanlık'' diye konuştu.
    
15 SAATTE PİŞEN YUMURTA İLE SERVİS EDİLİYOR
İzmir'in kendine has lezzeti boyoz, halk arasında ''işbirlikçisi'' olarak nitelendirilen haşlanmış yumurta ile birlikte tüketiliyor, ancak boyozun yanındaki yumurta bilinenden oldukça farklı şekilde hazırlanıyor.

Boyozun piştiği kara fırınlara ılık olduğu saatlerde yerleştirilen yumurtalar, 14-15 saat süreyle su kaynama noktasına gelmeden haşlanıyor. Boyoz, aynı adla, İspanyol Sefarad kültürünün etkilerini taşıyan İspanya'da, Güney Amerika ülkelerinden Şili, Arjantin ve Peru'da da bolca tüketilen yiyecekler arasında yer alıyor. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İlhan Pınar 2 Eylül 2011 Cuma 22:19

İzmir'in tarihinde "1492 sonrasında İspanya'dan zorla göç ettirilerek İzmir'e yerleşen Sefarad Yahudi toplumu" diye bir olgu ve olay yoktur. Kim uyduruyor böyle şeyleri. Sanki Engizisyon'dan kaçan Yahudiler doğru İzmir'e gelmiş yerleşmiş hemen boyos yapmaya başlamışlar...

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tatil rezaleti
Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği İzmir Balçova Şubesi tarafından organize ...
Tartışmalı doktor üniversiteden atıldı
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Yönetim Kurulu, skandallara imza ...
Füze kalkanı Türkiye'ye
NATO'nun füze kalkanı sistemi radarının Türkiye'ye kurulması planlanıyor.
 
“İzmir için, İzmirliler için çalışmaya devam”
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan “İzmir sevgisi, ölçülemeyecek kadar ...
Sadece yaz boyunca 'dost' olmayın
Çeşme’de yaz tatilini geçirenlerin evlerine dönerken kedi ya da köpeklerini ...
THY uçağı pistten çıktı
Türk Hava Yolları’nın bugün İstanbul- Bombay seferini yapan yolcu uçağı ...
 
Kadıköy savaş alanı gibi
Kadıköy’de 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle BDP’nin öncülüğünde düzenlenen ...
Arı soktu acile 10 metre kala öldü
Gaziemir’de astım rahatsızlığı bulunan Bekir Sarıtaş arı sokunca fenalaştı, ...
İzmir'de 7 bin 360 kişiye 'kabahat' cezası
İzmir Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Kabahatler Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle, ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva