HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
28 Mayıs 2022 Cumartesi - 10:11

Yetkililer harekete geçti... Hobi bahçeleriyle mücadelede yeni yöntem!

Son yıllarda tarım arazilerinin parçalanarak hobi bahçesine dönüştürülmesi suretiyle tarım alanlarının yok edilmesi üzerine harekete geçen İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 30 ilçede ve çok sayıda mahallede başlattığı afişleme çalışmasıyla hem satıcıları, hem de alıcıları bilgilendiriyor. İl Müdürü Mustafa Özen, “Bahçeli bir ev hayali kuran insanlarımız dolandırılıyor. O arazileri almak isteyenler, bizlere danışmadan bir tasarrufta bulunmasınlar, bu işten zarar görmesinler” uyarısında bulundu.

Yetkililer harekete geçti... Hobi bahçeleriyle mücadelede yeni yöntem!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir’in Kemalpaşa, Buca, Menderes ve Torbalı başta olmak üzere pek çok ilçesinde büyük bir hızla yaygınlaşan hobi bahçelerine karşı verilen mücadele, yeni bir boyut kazandı. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İzmir’in 30 ilçesinde yüzlerce mahallesinde afişleme çalışması başlattı. Daha önce bilgilendirme toplantıları düzenleyen müdürlük, kamu kurum ve kuruluşlarına yapıştırılan afişler ve bu mücadelede aktif rol almaları istenen muhtarlar vasıtasıyla, verimli tarım arazilerinin tarım dışına çıkarılmasına yönelik faaliyetlerin durdurulması amaçlanıyor.

YÜZLERCE AFİŞ, HER YERE YAPIŞTIRILDI
İl Tarım Müdürlüğü ekipleri, “TARIM ARAZİLERİ GELECEĞİMİZ” başlıklı afişleri, özellikle hobi bahçelerinin yaygın olduğu bölgelere astı. Tarım arazileri ve zeytinliklerin bölünerek kullanılması, üzerine izin inşaat yapılmasının yasalara aykırı olduğunun hatırlatıldığı afişlerde ayrıca, verimli tarım arazilerini bölerek kullananlar, izinsiz inşaat yapanlar ve bu tür gayrimenkullerin devrine, satışına aracılık edenlere bir yıldan üç yıla kadar hapis, 200 günden 1000 güne kadar adli para cezası uygulanacağı hatırlatıldı.

MÜLK SAHİBİ DE ALICI DA BİLGİLENDİRİLİYOR
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, tarım arazileri üzerinde yapılacak olan her türlü iş ve işlemin, 5403 sayılı kanunun gereği izne tabii olduğunu, o araziyi ifraz etmek (parsellemek), bütünleştirmek, ıslah etmek, etrafına duvar çekmek, içerisine yapı kondurmak, hatta bir bahçenin seraya dönüştürülmek gibi çalışmaların izne bağlı olduğunu ifade etti. Bu fotoğrafta hobi bahçesini para verip alan, mevzuatı bilmediği için mağdur olan vatandaşlarla, mevzuatı bildiği halde sırf para kazanmak için mevzuatı bilmiyormuş gibi hareket eden, yanlış beyanlarla o arazileri satanların olduğunu anlatan İl Tarım Müdürü Özen, Egedesonsöz’e bu konuda şu değerlendirmelerde bulundu:

“İzmir ölçeğinde değerlendirdiğimizde, yılda üç ürünün alınabildiği çok bereketli topraklarda yaşıyoruz. Dünyada böyle bereketli bir bölge yok. Bu kadar bereketli toprakların tarım dışına çıkarılmasına, hakikaten mevzuatı bilmeden o küçültülmüş arazileri satın alan, satanların yanlış bilgilere dayanan vaatlerine kanan, elinde avucunda ne varsa, bir evim, bir de küçük bahçem olsun hayali kurarak satın alan vatandaşlarımıza üzülüyoruz. Türkiye’de ilk kez böyle bir afiş çalışması yapılıyor. Buradaki esas amacımız, tarım arazlierinin tarım dışına çıkarılmasını önlemek, tarım arazilerini korumak olsa da, bir taraftan da masum, bilgisiz vatandaşları bilgilendirmek, onları dolandıran, tarım arazilerini acımadan tarım dışına çıkarmaya çalışan, sırf para kazanmak için vatandaşları dolandıran, geleceğimizi çalan insanların önüne geçmektir.”

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen

ORALARI ALMADAN BİZE GELİN, DANIŞIN
Köylerde toprak sahipleriyle toplantılar yaptıklarını, bu bilgilendirme çalışmalarına bizzat kendisini de katıldığını anlatan İl Tarım Müdürü Mustafa Özen, “Vatandaşlarımıza, bu arazilerin bizim, çocuklarımızın, torunlarımızın geleceği olduğunu anlatıyoruz. Sadece bizim değil, tüm dünyanın bu arazilere ihtiyacı olduğunu, tarım arazilerini korumamız gerektiğini ifade ediyoruz” dedi ve bu görüşlere yer verdi:

“Bu toplantılarda, ne yapacaksanız, bize haber verin, size danışmanlık yapalım diyoruz. Resmi olarak başvurmanıza gerek yok, çat kapı gelin, derdinizi anlatın, diyoruz. Bize danışmadan, bizden bilgi almadan, bu konuda herhangi bir tasarrufta bulunmamaları gerektiğini söylüyoruz. Muhtarlarımıza da anlatıyoruz. Muhtarlardan, köyde yapılan yapılarla ilgili sorgulama yapmalarını istiyoruz, kafanızda bir tereddüt oluşuyorsa, bize ulaşın, diyoruz. Tarım ve tarım arazilerini korumak, Tarım Bakanlığı ve İl müdürlerinin asli görevidir ancak bu şehirde yaşayan herkesin, tarımı korumak gibi çok büyük bir sorumluluğu vardır. İlçe belediyeleri, Büyükşehir, kamu kurum ve kuruluşları, muhtarlar, hatta emlakçılarımız da buna dahildir. Hiç kimse bizim geleceğimizi yok etme hakkına sahip değildir. 30 ilçemizin tamamında afiş çalışmalarını yaptık. Öncelikli olarak kamu kurum ve kuruluşlarının kapılarına yapıştırılmasının talimatını verdik. Şunu da yapmak istiyoruz; emlakçıların ofislerine de asmayı planlıyoruz. Bu konuda Emlak Komisyoncuları Odası’nın vereceği destek, bizim için çok kıymetli. Sayın Valimizin bu konuda bilgisi var, desteği de var. Böyle bir çalışma İzmir’de ilk kez yapıldı, cesur bir adım atıldı; geleceğimiz adına…”

HOBİ BAHÇELERİNE KARŞI DEĞİLİZ, ANCAK…
Vatandaşın bir ev, bir bahçe hayalini gerçekleştirmesine, hobi bahçesi yapmasına karşı olmadıklarını anlatan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz hiçbir vatandaşımızın bir evimiz olsun, önünde de küçük bir bahçesi olsun hayalini gerçekleştirmesine engel değiliz. Ancak yapılabilecek yapılarla ilgili, yapılabilecek bölgeleri biz biliyoruz. Hatta biz bu düşünceyi destekliyoruz. Hobi bahçesine de karşı değiliz. Biz tarım arazilerinin, verimli ve bereketli tarım alanlarının üzerinde hobi bahçelerinin kurulmasına karşıyız. Yoksa gerçekten engebeli, eğimli, tarım arazisi olmayan araziler üzerinde hobi bahçesi yapılmasını destekliyoruz. Hatta bu konuda uygun görüş de veriyoruz. O yüzden diyoruz ki, bu tür hayalleri olan tüm vatandaşlarımız lütfen tarım arazileri üzerinde, tarım parselleri üzerinde ne yapmak istiyorlarsa, mağduriyet yaşamamaları için bize danışsınlar. 30 ilçe müdürlüğümüz bunun için var zaten. Dolandırılmasınlar. Cezai işlemle karşı karşıya kalmasınlar. İzinsiz yapılar için yıkım kararları veriyoruz. 2020 yılından bu yana 15 milyon liraya yakın cezai işlem uygulandı. Maalesef üzülerek söylüyorum, bizim kesmiş olduğumuz cezaların hepsi, maalesef mağdur vatandaşlarımıza gidiyor. Cezalar, tarım dışına çıkarılan arazinin toplam metrekaresi üzerinden kesiliyor. Diyelim ki kilit parke taş döşediniz, bu araziyi tarım dışına çıkarmadır, beton dökme de tarım dışına çıkmadır, ev yaptınız, o da öyle. Emlakçılara da şunları söylemek lazım. Kimsenin para kazanmasına karşı değiliz. Herkes kazansın. Ancak birbirimizi dolandırarak, kandırarak, ya da mevzuata aykırı şekilde tarım arazilerini işgal ederek para kazanmayalım. Çünkü kendi geleceğimize zarar veriyoruz.”

 
ABD'deki okul katliamında ihmal iddiası
 
Zorlu Binası için flaş gelişme! Firmanın itirazına 'ret'
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nevruz 30 Mayıs 2022 Pazartesi 11:19

Yazık her yerde hobi bahçesi orman kar kesilerek gibi bahçesi yapılmakta yazık oluyor buca kaynaklarda aynı şey oluyor

Yorumu oyla      2      3  
Ali Öztürk 29 Mayıs 2022 Pazar 14:24

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ YÖNETMELİĞİ üçüncü bölüm ÇKS ''ye kayıt edilmeyecek kişi ve araziler kısmında nasıl Türk Medeni Kanunun bazı maddelerine, Orman Kanununa,4342 Sayılı Mera Kanununa atıfta bulunulmaktaysa, aynı şekilde 5403 sayılı Kanuna aykırı izinsiz yapılar veya arazi bozulmasına neden olanlar da ÇKS'' ye kayıt edilemez hükmüne geçici bir madde ile yer verilmelidir. Ayrıca tarımsal sulama elektrik aboneliği örtü altı, dikili ve mutlak tarım arazileri için rapor düzenlenirken arazi miktarı dikkate alınmalı Örnek mutlak tarım arazileri için mevcut mevzuatımızda çks ye kayıt işlemlerinde her hangi bir miktar getirilmemiş 300 m2 miktarlı dahi bir arazi kayıt yapılıyor ve tarımsal sulama elektrik aboneliği veriliyor.Böylelikle küçük ölçekli hobi niteliğindeki arazileri ÇKS ''ye kayıt yapılmaz ve tarımsal sulama elektrik aboneliği raporu verilmez ise büyük ölçüde hobi bahçelerinin önüne geçilir.Su ve elektrik olmayan yerde yaşam olmaz.

Yorumu oyla      2      3  
Mehmet BARAN 29 Mayıs 2022 Pazar 09:57

Evet. Çokkkkkkk geç kalınmıştır. Her taraf mantar gibi dolmuş. Bu mahallelerde (eskiden köydü) hep muhtarlar emlakcılık yapıyorlar. Geçmiş ola. Buralar su havzası. Bu yapıların her birinin toprakta LOĞAR ları var. Habi bahçesi adı altında her yer talan edildi. Bazı kurnazlar satıp kaçıyorlar.

Yorumu oyla      2      3  
Serpil Ersoyluoğlu 28 Mayıs 2022 Cumartesi 13:59

Bu kanun 2015 de çıktı. Yıl 2022 bu afişleri asmakta çok geç kalınmadı mı? 20 dölüm de kontroldüz 40 ev 40 loğar var. Tarım arazilerini lağım çukuruna ve betona çevirdiler. Geçmiş olsun.

Yorumu oyla      4      3  
İzmir li 28 Mayıs 2022 Cumartesi 11:09

Akla mantığa sığacak açıklamalar yapın lütfen.En verimli araziler boş duruyor şuanda ne tarımından bahsediyorsunuz. Gübre, mazot,ilaç fiyatlarından haberiniz yok galiba. Tarım bitti zaten ilk önce bu konulara çözüm bulunda köylü arazisini satmak zorunda kalmasın. Çuvaldızı kendine iğneyi başkasına batır derler. Bilmem anlatabildimmi.

Yorumu oyla      7      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Statü değişikliği ile değeri arttırılmıştı... En yüksek teklifi kim verdi?
Buca’da belediye hizmet alanı iken plan değişikliği ile birlikte ticaret ...
Ev sahibi olmak isterken, davalık oldu!
İzmir'de yaşayan Enver Akgöz hakkında, satın almak istediği evde deprem ...
Bakan Kurum: Kiracılar şikayette bulunabilir
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kira artışının ...
 
Bakan Kurum kira düzenlemesi için tarih verdi
Son dönemde artan konut fiyat ve kiralarına karşı yasal oranın üzerinde ...
Bakanlıklar İzmir'de denetime çıkıyor... Fahiş kira uygulayanlar yandı!
Yüksek kira artışlarına çözüm için üç bakanlığın üzerinde çalıştığı düzenleme ...
4 bakanlık kira artışlarını masaya yatırdı
Artan kira artış oranlarıyla ilgili olarak toplanan Çevre, Şehircilik ...
 
ÖÇK bölgesinde arkeolojik SİT... Çivi bile çakılmayacak!
Karaburun’da Roma dönemine ait kalıntıların bulunduğu parseller arkeolojik ...
Emlak Vergisi ödemelerinde son 8 gün!
Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren Emlak Vergisi’nin ilk taksit ...
Fahiş kiraya 3'lü plan!
Ülke genelinde milyonlarca insanın gündeminde kira artışları var. Vatandaş ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva