HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
24 Mayıs 2022 Salı - 08:40

Fahiş kiraya 3'lü plan!

Ülke genelinde milyonlarca insanın gündeminde kira artışları var. Vatandaş bütçesine uygun kiralık ev bulamazken, kiracılar da fahiş zam talepleri ile karşı karşıya kalıyor. Yaşanan sorunun çözümü için ilgili bakanlıklar çalışmaya başladı. ‘Fahiş zamlara denetim’, ‘kiralık sosyal konutların inşa edilmesi’ ve ‘büyükşehirlerdeki kira artışına sınır getirilmesi’ başlıkları üzerinde duruluyor.

Fahiş kiraya 3 lü plan!

Hükümetin Fahiş Kira artışlarını kontrol edebilmek için başlattığı çalışmaya ilişkin alternatifler ortaya çıkmaya başladı. İlgili bakanlıklar ve AK Parti genel merkezinin ortaklaşa yürüttüğü çalışmada üç seçenek üzerinde duruluyor. Bunlar, “TÜFE oranını aşan kira uygulamasını denetleyip ceza vermek, belediye ve şirketlere kiralık konut ürettirmek, büyükşehirlerdeki artışlara sınır getirmek” olarak dile getiriliyor. Edinilen bilgiye göre, başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıklar ve genel başkan yardımcılarının katılımıyla yapılan toplantılarda, ‘uygulanabilir’ seçenekler üzerinde duruluyor. Bunların bir kısmının serbest piyasa koşullarına aykırı olacağı ve sonuç alınmasının zor olacağını dile getirenler de bulunuyor. Ortaya atılan formüller, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunulduktan sonra son şeklini alacak ve kamuoyuna açıklanacak.

ÇALIŞMA HIZLANDI
Verilen bilgiye göre, pandemi döneminde kapalı kalan işyerlerinin kira bedellerinin ödenmemesi veya sınırlandırılmasıyla ilgili başlayan ancak yarım kalan çalışmaların ardından, bu kez de yüksek kira artışlarına yönelik seçenekler değerlendirilmeye başladı. AK Parti kurmayları, başlatılan çalışmayla ilgili şunları söylediler: “Bilinen seçeneklerin yanı sıra alternatifler de değerlendiriliyor. Dünyada bunun örnekleri var. Örneğin Hollanda bu konuda düzenleme yapacağını açıkladı. Belli bölgelerde kira artışlarına sınır getirilmesi düşünülüyor. İdarenin belirleyeceği bir oran olacak ve bu oranın üzerine çıkılmayacak. Örneğin daha çok İstanbul gündemde ve İstanbul’un belli bölgelerinde bu yüksek artışlar söz konusu. Bu bölgeler belirlenebilir ve buna gören oransal sınırlamalar getirilir.”

KİRALIK KONUT ÜRETİMİ
Diğer seçenek olarak, yine Avrupa ülkelerindeki uygulama tartışılıyor. Avrupa ülkelerinde uygulanan formüle göre, şirketler belli bir süre kiraya verilmek şartıyla ev veya işyeri üretebiliyor. Bunun TOKİ ve belediyeler üzerinden yapılması, bu kurumların sadece kiraya verilmek üzere ucuz konut üretmesine daha sıcak bakılıyor. Yapılacak düzenlemeler ile vergi istisnaları uygulanacağı için bu gayrimenkullerin maliyeti piyasadaki benzerlerinden daha düşük olacak. Gayrimenkul sahibi bu şirketler, kira geliri elde etmenin yanı sıra bu mülkleri bilançolarına değer olarak işleyebilecek.

DENETLEME MEKANİZMASI
Türkiye’de kira sözleşmeleri ve uygun artış oranlarının uygulanmasıyla ilgili yaşanan sorunlar da çalışmanın konusunu oluşturuyor. Normalde Borçlar Kanununa göre 5 yıla kadar olan kira artışları TÜFE’ye göre yapılıyor. Ancak 5 yıldan sonra ev sahipleri isterse yeni bir kira tespiti yapabiliyor. Yasaya göre, 5 yıldan sonra rayiç bedel üzerinden yeni bir artış isteyebiliyor. Ancak, enflasyondaki hızlı artış nedeniyle ev sahiplerinin kiracıları yüksek artışa zorladığı, bunun denetlenmesi için de mekanizma kurulabileceği belirtiliyor.

HOLLANDA MODELİ
Hollanda hükümeti, konut sıkıntısı nedeniyle hızla artan ev kiralarına karşı orta gelir gruplarını korumak için serbest piyasadaki Kiralık Ev fiyatlarına müdahale etme kararı aldı. Ev sahipleri, evlerini hükümetin belirlediği değerin üzerinde fahiş fiyatlara kiraya veremeyecek. Toplu Konut ve Mekansal Planla ma Bakanı Hugo de Jonge, yeni düzenleme ile aylık 1250 euroya kadar kiraların, “arz-talep oyunundan” korunacağını açıklamıştı. Yeni plana göre, kirası 763 Euro’ya kadar olan ve belediyeler tarafından alt gelir gruplarına kiralanan sosyal konutlar gibi, serbest piyasadaki evler için de puanlama sistemi getirilecek. Evlerin büyüklüğü, oda sayısı gibi belirli özelliklere göre puanlama yapılacak ve sosyal konutlar haricinde serbest piyasada kiralanan evler için puanına göre en fazla 1000 ile 1250 Euro arasında bir kira bedeli saptanacak. (Hürriyet)

 
Görenleri şaşkına çevirdi... Sırtından zıpkınla vuruldu!
 
AYM'den 'protesto' kararı: Eylemciye 90 bin TL'lik tazminat!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
SOKAK 24 Mayıs 2022 Salı 09:26

Saldım çayıra Mevla'm kayıra esasına göre ekonomi işlerse ve de serbest piyasa denilen ucube ekonomik sistem kendisine at oynatacak alan bulduğu sürece... ( ki fazlası ile buluyor). Anladınız beni değil mi?

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bergama Millet Bahçesi’nde ihale tarihi netleşti!
Açılan davalardan dolayı yer teslimi zamanında yapılamadığı için iptal ...
Binax Güzelbahçe açıldı
Binax Güzelbahçe, Yelki’de çok sayıda davetlinin katıldığı bir törenle hizmete girdi.
Bakanlık o planlarda revizyona gitti... Konut yapımının önüne geçildi!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir-Manisa yüz binlik ...
 
Mecliste tartışmalara sahne olmuştu... Büyükşehir'den 62 milyonluk satış!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli’de 9 bin metrekare büyüklüğündeki 27 ...
Kira fiyatları için 3 bakanlık devreye girdi!
Kiralar tüm dünyada artmaya devam ediyor. Hükümetler yüksek kira artışlarını ...
Pandemi sonrasında inşaat sektörü rotayı İzmir'e çevirdi!
Değişen konut talebi ve uzaktan çalışma, büyükşehirlerde yaşayan vatandaşları ...
 
Düşük faizli konut kredisinin şartları belli oldu!
Hazine ve Maliye Bakanlığı konut finansmanına ilişkin detayları paylaştı. ...
Büyükşehir'in planları askıda... İzmir'in silueti değişecek!
Yıllardır kentsel dönüşüm çalışmaları ile gündemde olan Atatürk Maskı'nın ...
Seyrek'te sular durulmuyor... Meclis üyeleri de yargının yolunu tuttu!
Menemen Belediyesi tarafından alınan Seyrek’teki 1,6 milyon metrekarelik ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva