HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
27 Mayıs 2022 Cuma - 11:03

Ev sahibi olmak isterken, davalık oldu!

İzmir'de yaşayan Enver Akgöz hakkında, satın almak istediği evde deprem sonrasında hasar oluşunca, sözleşmeden caydığı gerekçesiyle emlakçı tarafından dava açıldı. Hem kendi komisyon payını hem de mal sahibi tarafından gereken miktarı ödemesi istenen Akgöz, "Benden 30 bin TL istiyorlar. Yıllarca biriktirdiğim parayla neden hasarlı bir ev alayım" dedi.

Ev sahibi olmak isterken, davalık oldu!

İzmir'de yaşayan, CNC operatörlüğü yaparak geçimi sağlayan 2 çocuk babası Enver Akgöz, biriktirdiği parayla ev almak için emlakçı A.A.'ya başvurdu. A.A., Akgöz'e, Bornova ilçesine bağlı Yeşilova semtinde bulunan bir evi gezdirdi. Akgöz, beğendiği evi satın almak için ev sahibi ve emlakçı A.A. ile anlaştı. Anlaşma sonrasında taraflar arasında sözleşme imzalandı ve Torbalı Tapu Müdürlüğü'nden 30 Ekim 2020 tarihinde devir işlemleri için randevu alındı. Ancak, devir işlemlerinin gerçekleşeceği gün 117 kişinin hayatını kaybettiği ve yüzlerce kişinin yaralandığı İzmir depremi meydana gelince, taraflar devri ertelemek zorunda kaldı. Akgöz, ilerleyen süreçte satın almak istediği evin de hasar aldığını fark edince hem sahibi hem de emlakçıya belediyeden gelecek olan hasar raporunu beklemek istediğini söyledi. Bornova Belediyesi'nden evin az hasarlı olduğuna dair rapor gelince, Akgöz daireyi almaktan vazgeçti. Bunun üzerine emlakçı A.A., sözleşmede, anlaşmadan vazgeçildiği takdirde, vazgeçen tarafından hem kendi hem de karşı tarafın ödemesi gereken komisyon tutarını ödemesi gerektiğine dair madde bulunduğunu belirterek, Akgöz hakkında dava açtı ve 30 bin TL'lik komisyonu talep etti. İzmir 5'inci Tüketici Mahkemesi'nde, geçen 24 Mayıs'ta görülen ilk duruşmada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yazı gönderilerek söz konusu bina hakkındaki hasar raporunun istenmesine karar verilerek, duruşma ertelendi.

'YILLARCA BİRİKTİRDİĞİM PARAYLA NEDEN HASARLI EV ALAYIM'
Akgöz, 30 Ekim 2020'de önce bankaya gittiğini ve buradaki işlemlerini hallettikten sonra altınlarını bozdurmak için kuyumcuda olduğu sırada deprem olduğunu belirterek, "Sonradan öğrendim ki evde de zarar olmuş. Bu arada biz emlakçıyla sözleşmeyi yapmıştık. Biz bu evi satın almaya giden süreçte hep emlakçıyla muhatap olduk. Vazgeçtiğimi söylediğimde mal sahibi bana, 'Haklısın, benim de bu evi şu durumda satmaya gönlüm el vermezdi. Senin yerinde olsam ben de almazdım' dedi. İlk başta emlakçı da iki taraf için herhangi bir sorun yoksa kendisi için de bir problem olmadığını söyledi. Hatta daha sonra bana başka evler gösterip onları satabileceğini söyledi ancak sonradan benim hakkımda davacı oldu. Mal sahibi olayı oldukça hoşgörüyle karşıladı ve kabullendi hatta kapora olarak verdiğim parayı da geri gönderdi. Bu doğal bir afet. Kimse hasarlı bir ev almak istemez. Benden 30 bin TL komisyon isteniyor. Yıllarca biriktirdiğim parayla neden hasarlı bir ev alayım, anlamıyorum" ifadelerini kullandı.

'ORTADA BİR MÜCBİR SEBEP VAR'
Akgöz'ün avukatı Nagihan Çelik de depremin herkesin kabul etmesi gereken bir doğal afet olduğunu dile getirerek "Bu doğal afet önlenemez ve çoğu zaman da öngörülemezdir. Tarafların bunu öngörmesi beklenemez. Ortada bir mücbir sebep var. Hasarın derecesine göre emlak komisyonunun geçerli mi geçersiz mi olacak tartışmasını da doğru bulmuyoruz. Hasar ne kadar olursa olsun böyle bir durumda müvekkilimin cayma hakkının olduğunu, bir mücbir sebep bulunduğunu düşünüyoruz. Evet, ortada bir emlak komisyon sözleşmesi var ve bu sözleşmeye göre cayan tarafın hem kendi komisyon payını hem de karşı tarafın payını ödemesi öngörülüyor. Ancak mücbir sebep bütün sözleşmeler için tartışılabilir. Başa geldiği zaman mahkemenin de tarafların da tartışması gereken hakkaniyetin gündeme geldiği bir hukuki terimdir. Öngörülemez ve tarafların önleyemeyeceği olaylar için mevzu bahistir ve deprem de bu konuya bizde direkt bir örnektir" diye konuştu. 

Avukat Çelik, "Emlakçıya, 'Kendimize düşen komisyon payını ödeyelim ve anlaşalım' dedik. Ancak karşı taraftan olumlu bir cevap alamadık, karşı tarafın iyi niyetli olduğunu düşünmüyoruz. Adalete güveniyoruz" dedi. (DHA)

 
Karşıyaka Kolektif’te fikir yarışması!
 
Başvuruların yüzde 98’i karara bağlandı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
27 Mayıs 2022 Cuma 13:16

Bu emlakçı denen açgözlü adam evi satmışmı ki komisyon istiyor? Hakim'in bu emlakçı denen adamın MEB onaylı Gayrimenkul Danışmanlığı ünvanını alıp almadığını sorgulasın. Herkes emlakçılık yapamaz. Ayrıca, satış gerçekleşmediyse komisyon falanda alamaz. Ayrıca, Bakanlığın Türkiyedeki tüm emlakçıların hepsini inceleyip diplomalarının olup olmadığını sorgulamasını ve yetkisi olmayanların emlakçılık mesleğinden men edilerek ceza almasını sağlamalıdır.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Kurum: Kiracılar şikayette bulunabilir
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kira artışının ...
Bakan Kurum kira düzenlemesi için tarih verdi
Son dönemde artan konut fiyat ve kiralarına karşı yasal oranın üzerinde ...
Bakanlıklar İzmir'de denetime çıkıyor... Fahiş kira uygulayanlar yandı!
Yüksek kira artışlarına çözüm için üç bakanlığın üzerinde çalıştığı düzenleme ...
 
4 bakanlık kira artışlarını masaya yatırdı
Artan kira artış oranlarıyla ilgili olarak toplanan Çevre, Şehircilik ...
ÖÇK bölgesinde arkeolojik SİT... Çivi bile çakılmayacak!
Karaburun’da Roma dönemine ait kalıntıların bulunduğu parseller arkeolojik ...
Emlak Vergisi ödemelerinde son 8 gün!
Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren Emlak Vergisi’nin ilk taksit ...
 
Fahiş kiraya 3'lü plan!
Ülke genelinde milyonlarca insanın gündeminde kira artışları var. Vatandaş ...
Bergama Millet Bahçesi’nde ihale tarihi netleşti!
Açılan davalardan dolayı yer teslimi zamanında yapılamadığı için iptal ...
Binax Güzelbahçe açıldı
Binax Güzelbahçe, Yelki’de çok sayıda davetlinin katıldığı bir törenle hizmete girdi.
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva