HABERLER>EKONOMİ
25 Ocak 2022 Salı - 07:52

Yeni vergi avantajı kime ne getiriyor?

Hürriyet yazarı Ahmet Karabıyık, asgari ücretliden kesilen vergilerin ve bu düzenlemenin çalışana mı işverene mi yarayacağının sorusunu yanıtladı.

Yeni vergi avantajı kime ne getiriyor?

Asgari ücretlilerden vergi kesintisini kaldıran vergi istisnası daha yüksek ücretlilerde de avantaj sağlayacak.

Asgari ücretlinin ‘istisna olmasaydı ödeyeceği vergi tutarı’ yüksek ücretlilerin vergi hesabında da ‘eksi’ olarak dikkate alınacak ve ücret bordrolarında (önceki yıllara göre) daha az vergi hesaplanacak. Daha az vergi hesaplanmasının olumlu etkisi ise ya çalışana ya da işverene yarayacak. Peki hangi durumda çalışana, hangi durumda işverene yarayacak?

Brütten ücret hesaplanan işyerlerinde yeni vergi avantajı çalışanlara yarayacak. Yıl içinde; vergi diliminin artmasından dolayı net ücretleri azalabilen çalışanlar ‘brütten ücret hesaplanmasının’ belki de ilk defa bu yıl avantajını hissedecekler. Yıl içinde ilerleyen aylarda ocak maaşına göre daha az net ücret alan çalışanlar, asgari ücretliye uygulanan kadar gelir vergisi (GV) ve damga vergisi (DV) istisnası uygulanmasından dolayı net ücretlerindeki azalışı daha az hissedecekler.

Brüt ücreti 8 bin lira olan bir çalışan örneği üzerinden; vergi istisnasının net ücreti nasıl etkilediğini inceleyelim... Önce ocak maaşı için kazancına bakalım sonra yıllık olarak ne kadar daha fazla net maaş elde edilecek, ona bakalım...

Brüt 8 bin lira ücreti olan bir çalışan, önümüzdeki hafta yeni yılın ilk ücretini banka hesabında 6 bin 395 lira olarak görecek. Eğer istisna olmasaydı 5 bin 719 lira net maaş alacakken yeni vergi istisnasından dolayı ‘676 lira daha fazla net maaş’ elde etmiş olacak. Bu avantajın nedeni; 638 lira daha az GV’ nin ve 38 lira daha az DV’ nin çalışanın bordrosunda hesaplanacak olması... İşveren maliyetinden de bahsetmek gerekirse; ocak ayında brüt 8 bin lira ücret için, 9 bin 400 liralık işveren maliyeti oluşacak ve 12 ay boyunca bu tutarda bir değişiklik olmadan aynı maliyet geçerli olacak.

Brüt 8 bin lira ücret örneği üzerinden; yeni vergi avantajının ‘yıllık olarak’ çalışana etkisi ise ‘9 bin 64 lira daha fazla net maaş’ olarak gerçekleşecek. Eğer istisna olmasaydı maaşlarından 15 bin 532 lira GV ve 729 lira DV kesilmesi gerekirken 8 bin 608 liralık GV istisnasının ve 456 liralık DV istisnasının uygulanması sonrası ise yıllık olarak toplam 7 bin 197 lira vergi (GV+DV) bordrolarda kesinti olarak yer alacak.

Diğer brüt ücret önekleri için de; yıl içi net maaşın hangi ayda ne kadar çalışanın banka hesabına yatacağı tablodan görülebilir.

Brütten ücret hesaplaması yapılan işyerlerinin aksine ‘Netten ücret hesaplaması yapılan işyerlerinde’ çalışanın net ücretinde aydan aya bir değişim yaşanmamakta. Bu kez işverenlerin maliyetleri (Net ücret+ vergiler+ sigorta primleri) aydan aya değişim göstermekte.

Yeni vergi avantajı kime ne getiriyor

 
Datça'da kar yolları kesti
 
Enerji kesintilerinden hangi sektörler muaf?
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bucalı. 25 Ocak 2022 Salı 09:17

iyide arkadaş AGİ de alınmayacak, o zman bahsedilen tutar olmayacak. 2022 AGİ eŞİ çALIŞMAYAN 2 ÇOCUKLU 603 TL bunuda 12 aya çarp.7236 tl eder sizin hesabınız da bize katkısı 7197 tl yine Olan çalışana oldu

Yorumu oyla      2      3  
... 25 Ocak 2022 Salı 08:43

Hikaye güzel yanlız işçinin vergi anlamında burda bir karı olmuyor Agi yok gelir vergisi ve damga vergisi istisnası var yani aginin adı değişmiş herkese aynı yardım verilecek , bu sözde avantajın vergi dilimine bir yansıması da söz konusu değil Nisan''da %20 vergiye giren bir işçi yine aynı aylarda vergiye girecek dilim biraz yükselmiş o kadar konunun uzmanları hikayeyi yazanlar güzel yazmış ????

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Yanık'tan ek kaynak açıklaması
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ihtiyaç sahiplerinin kış ...
EYT’lilerin Başkanı Türker: Hangisine inanacağız?
AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu’nun “EYT’lilerin sorununu ...
Yarıyıl tatili turizme yaradı!
Ege Bölgesi'ndeki turistik lokasyonlarda yarıyıl tatili nedeniyle yoğunluk ...
 
Kamyoncular’da Kaya dönemi!
İzmir Kamyoncular ve Kamyonetçiler Odası Başkanlığına Yıldırım Kaya getirildi
Piyasalarda gözler enflasyon raporunda
Yurt içi piyasalar yeni haftada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın ...
BTC Türk'teki erişim sıkıntısı sonrası şirketten açıklama
Türkiye'nin önde gelen kripto para borsalarından BtcTurk'e saatlerdir ...
 
Memur ve emeklinin beklediği haber geldi!
Hazine ve Maliye Bakanlığı birçok maaş hesaplamasında kullanılan memur ...
Tesla'dan Türkiye hamlesi... 4 model satışa sunulacak
Elektrikli araç devi Tesla, Türkiye’de kurduğu ‘Tesla Motorları’ isimli ...
Deniz Ticaret Odası Başkanı açıkladı: İzmir Limanı’na şimdilik 30 gemi
İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Yusuf Öztürk, MSC, Costa, Norwegian ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva