HABERLER>EKONOMİ
5 Temmuz 2022 Salı - 09:30

Yazılım sektörü temsilcileri açıkladı: İhracatta hedef 15 milyon dolar!

Türkiye’yi dijital dünyada küresel bir oyuncu noktasına taşımayı hedefleyen Yazılım ve Bilişim Sanayicileri Kümelenme Derneği 4 Temmuz tarihinde bilişim sektörü temsilcilerinden oluşan 160 firmayı bir araya getirdi.

Yazılım sektörü temsilcileri açıkladı: İhracatta hedef 15 milyon dolar!

Büyük buluşmaya, Ege Bölgesi’nde yazılım ve bilişim sanayi ekosistemini geliştirmeye yönelik faaliyetlere liderlik etme misyonuyla yola çıkan Ege İhracatçı Birlikleri ev sahipliği yaptı.

Ticaret Bakanlığı Bilişim Sektörü Destekleri Bilgilendirme Toplantısı Türkiye Bilişim Sektörünün Uluslararasılaşması ve E-Turquality (Bilişimin Yıldızları) Programı detayları, Hizmet İhracatçıları Birliği Genel Sekreteri Fatih Özer, YABİSAK-Yazılım ve Bilişim Sanayicileri Kümelenme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Emre Orhan Öztelli, Hizmet İhracatçıları Birliği Yazılım ve Bilişim Komite Başkan Yardımcısı Akın SERTCAN’ın açılış konuşmalarıyla Ege İhracatçı Birliği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü Bilişim, Yazılım, Dijital ve İletişim Hizmetleri Daire Başkanı Hürol KARLI ise Hizmet Destekleriyle ilgili bilgilendirme sunumu yaptı.

YABİSAK-Yazılım ve Bilişim Sanayicileri Kümelenme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, “Dijital Dönüşüm ve dördüncü sanayi devrimi, tüketici alışkanlıklarını, ürün ve hizmetler başta olmak üzere tüm değerler zincirini her geçen gün artan hızda değiştirdiği gibi, rekabetin kurallarını da yeniden yazıyor. Görüyoruz ki dijital dönüşüm, çağımızda her anlamda ana akım ve stratejik bir konu haline gelmiş durumda. Yaşanan bu büyük dönüşümün özünde inovasyon, yeni iş modelleri ve teknoloji olmakla birlikte, tüm bu etkileşimin merkezinde yazılım tabanlı rekabetçi üstünlük yer alıyor.” dedi.  

Dünyanın en büyük 10 şirketinin yedisi teknoloji firmaları

Güler, 2000 yılında, piyasa değeri en yüksek global şirketler arasında daha çok petrol, ilaç, finans ve buna benzer farklı sektörlerde yer alan şirketler öne çıkarken, ilk onda sadece bir teknoloji şirketi Microsoft’un bulunduğunu hatırlattı.

“Günümüzde ise dünyanın en büyük 10 şirketinin yedisi teknoloji firmalarından oluşuyor (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Facebook, Alibaba ve Tencent). Bu devler incelendiğinde beşi neredeyse tamamen yazılım odaklı iken, üç firmanın ise yakaladığı rekabetçi üstünlükte yazılımın kritik öneme sahip olduğunu görüyoruz. Ülke olarak uzun yıllardır artarak devam eden teknokent yatırımları, Ar-Ge, inovasyon teşvikleri ve özel sektör startup iş birlikleri ile büyüyen bir girişimcilik ekosistemine sahibiz.”

Bilişim destek ve teşvikleriyle yazılım ekosistemini güçlendirmek için somut adımlar

Faruk Güler, “Ancak global yazılım ekosisteminde hak ettiğimiz payı henüz alabilmiş durumda değiliz.   Bugün burada toplanmamızın da nedeni olan; doğrudan bilişime odaklanmış destek ve teşviklerle, yazılım ekosisteminin güçlendirmek için somut adımlar atıldığını görmek oldukça cesaret vericidir. Yazılım ekosisteminin gelişmesine yönelik atılacak her adımın, ülkemizin yazılım ürün ve hizmet üretiminde daha bilinir olmasına ve ihracatının artmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz.” diye konuştu.  

Akademi işbirliğinde bir proje üzerinde çalışıyoruz

2021 yılının başında İzmir’de, önde gelen kurumlar, şirketler ve üniversiteler ile birlikte kısa adı YABİSAK olan Yazılım ve Bilişim Sanayicileri Kümelenme Derneği’ni kurulduğunu anlatan Güler sözlerine şöyle tamamladı:

“YABİSAK, İzmir’in son yıllarda inovasyon, girişimcilik, Ar-Ge ve endüstri 4.0 alanlarında kaydettiği başarıyı daha da yükseltmek ve kenti yazılım ve bilişim sektöründen yerli ve yabancı firmaların kümelendiği bir cazibe merkez haline getirmek için kurulmuş bir dernektir. YABİSAK olarak iş birliği fırsatlarının geliştirilmesi, eğitim ve istihdam olanaklarının artırılması, finansmana erişim, uluslararası pazarlara açılım ve altyapının geliştirilmesi gibi birçok başlıkta üyelerimize ve tüm sektöre hizmet vermek için çalışmalar yürütmekteyiz. Üniversitelerle işbirliği içinde sektöre yetişmiş iş gücü kazandırmaya yönelik bir proje üzerinde çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki, bu sektör insan odaklı gelişen bir sektör. Sektörün ihtiyaç duyduğu iş gücüne erişimi, en elzem sorundur.”

Geçen sene 58,1 milyar dolarlık hizmet ihracatı gerçekleştirdik

Hizmet İhracatçıları Birliği Genel Sekreteri Fatih Özer, “Tüm alt sektörlerimiz desteklerden faydalanıyor. Hizmet ihracatımızda 10 milyar dolarlık artış var. Geçen sene 58,1 milyar dolarlık hizmet ihracatı gerçekleştirdik. Ülke ekonomisine 25 milyar dolarlık katkı sağladık. Yazılım ve bilişim ihracatı tüm sektörlere temas ediyor.” dedi.  

2025 yılında 110 milyar dolarlık hizmet ihracatına ulaşma hedefindeyiz

Hizmet İhracatçıları Birliği Yazılım ve Bilişim Komite Başkan Yardımcısı Akın SERTCAN, “Hizmet sektörleri stratejik bir alan. 2021 yılını yüzde 61 büyümeyle 58 milyar dolarlık ihracatla kapattık. 25 milyar dolarlık hizmet ticareti fazlası vererek ülke ekonomisine büyük katkı sağladık. Hizmet ihracatını iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Yazılım ihracatımız geçen yıl yüzde 20 artışla 2,5 milyar dolara ulaştı. Önümüzdeki dönemde 15 milyar dolara ulaştırmak hedefindeyiz. 2025 yılında 110 milyar dolarlık hizmet ihracatına ulaşma hedefindeyiz.” diye konuştu.

Türkiye Bilişim Sektörünün Uluslararasılaşması ve E-Turquality (Bilişimin Yıldızları) Programı

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Emre Orhan Öztelli, “Hizmet ihracatında destek kalemlerini artırdık. Turquality’i revize ettik. Bilişim sektörüne Türkiye Bilişim Sektörünün Uluslararasılaşması ve e-Turquality Bilişimin Yıldızları başlığında apayrı bir destek mekanizması paketi yaptık. 44 destek kaleminden oluşuyor.” dedi.

Katılımcı firmaların yoğun ilgisini çeken toplantı, uzun süren soru- cevap oturumunun ardından, birebir tanışma ve networking etkinliği ile son bulmuştur.

 
Buca’da bayram öncesi denetim mesaisi
 
İçişleri Bakanlığı'ndan 'Nefes' operasyonu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşte emeklilerin zamlı maaşları... Dikkat yanlış hesaplamayın!
TÜİK, emekli maaşlarına konu olan, 2022 Ocak-Haziran enflasyonunu açıkladı. ...
Bakan Bilgin'den 'maaş zammı' açıklaması!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Emeklilerimize de çalışanlarımıza ...
DİSK'ten TÜİK'e 'enflasyon' protestosu
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Ankara'da ...
 
Tatilci gözünü İzmir'e dikti... Bayramda oteller kapalı gişe!
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik ...
Enflasyon belli oldu... İzmir'de suya zam!
İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Ağustos ayı itibari ile uygulanacak ...
Memur ve emeklilerin maaş zamları belli oldu
SSK ve BAĞ – KUR emekli aylıkları yüzde 42.35, memur ve emekli memur aylıkları ...
 
Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı
TÜİK, Haziran 2022 dönemine ilişkin tüketici enflasyonunu açıkladı. Buna ...
ENAG: Yıllık enflasyon yüzde 175
Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. ...
Sigaralara zam geldi: En ucuzu ne kadar?
Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş, Philip Morris ve ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva