HABERLER>GÜNCEL
12 Haziran 2022 Pazar - 10:30

Yaz günlerinin aranan içeceği! İzmir'in simgesi: Sübye

İzmir mutfağında yeri büyük olan ancak çok az kişi tarafından bilinen lezzet sübye; Kemeraltı Çarşısı civarında birkaç seyyar satıcı vasıtasıyla tanıtılmaya çalışılıyor. Geçmişi çok öncelere dayanan bu içeceğin tarihini anlatan sübye satıcısı kavun çekirdeğinden yapılması nedeniyle ilgi çektiğini aktararak yapımına dair bilgiler verdi.

Yaz günlerinin aranan içeceği! İzmir in simgesi: Sübye

Ceren KORKMAZ / EGEDESONSÖZ - İzmir'in; önemli kültürel değere sahip fakat unutulmaya yüz tutan içeceği sübye... Tarihi çok öncelere dayanan bu içecek az sayıda kaynaklardan elde edilen bilgilere göre İspanya'dan İzmir'e göçen Sefarad Yahudilerinden geliyor. Sefarad Mutfağı'nın kıymetli öğelerinden olan sübye; Türk ve özellikle İzmir mutfağına olan kültürel katkısına rağmen ne yazık ki çok az insan tarafından biliniyor. İzmir'de ağırlıklı olarak Tire'de bilinen ve tüketilen bu içecek Kemeraltı Çarşısı ve civarında 'seyyar sübyeci'ler tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. İçeriğinin ana maddesinin kavun çekirdeği olması dolayısıyla ilginç karşılanan sübye farklı coğrafyalarda karpuz çekirdeği, pirinç, chufa bitkisi tohumu gibi ürünlerden de elde ediliyor.

Sadece kavun çekirdeği, su ve şekerden oluşan sübye, geçmişten beri süregelen 'ürünlerin israf olmaması için her bir parçasının kullanılması' fikrinden ortaya çıkmasıyla da özel bir değere sahip. Yapımı ise aslında oldukça basit... Tabii geçmiş tarihte taş havanlarda kavun çekirdeklerinin şekerle birlikte dövülerek su eklenmesiyle elde edilirmiş ancak günümüzde blender gibi mutfak aletleri kullanılarak pratik bir şekilde hazırlanabiliyor. Faydaları ise oldukça fazla... Sindirim sistemini dengelemeye yardımcı olurken, kabızlık problemine de çare sunuyor. Aynı zamanda tok tuttuğu için de bir öğün olarak tüketilebiliyor. 

Hem faydaları hem de lezzeti göz önüne alındığında özellikle sosyal medya üzerinden bu içeceği öğrenen İzmirliler tarifini paylaşarak tarihin tozlu sayfalarına karışmasını engellemeye çalışıyor. Tabii bir de seyyar sübyeciler sayesinde... Tarihi Kemeraltı Çarşısı ve Çankaya civarında bir iki tane sübye satıcısının olduğu biliniyor. İzmir'de lezzet keşfi üzerine paylaşımlar yapan sosyal medya hesapları sübyecilerin videolarını ve iletişim bilgilerini sübye denemek isteyen vatandaşlar için paylaşıyor. Biz de Çankaya Katlı Otopark önünde sübye satışını yapan Musa Kızılay'a ulaştık. Aslında babası Zeynel Kızılay'ın 35 yıldır bu işi gerçekleştirdiğini, kendisinin de ona yardım ettiğini anlatan Kızılay, sübyeye dair bilgilere ek olarak satış ve müşterilerin ilgisine yönelik detaylar verdi.

ÇOK AZ KİŞİ BİLİYOR
İçeceğin yoğunluklu olarak Tire’de yapıldığını bildiğini dile getiren sübye satıcısı Kızılay, sayılı kişiler tarafından bilindiği için ailece tanıtmaya çalıştıklarını aktardı. Kızılay, “Bir Tire’de yapıldığını biliyorum, bir de bize ek olarak akrabalarımız yapıyor. Onlar sabah saatlerinde Kemeraltı Çarşısı’nın iç taraflarında satıyor, biz de öğleden sonra babamla değişimli bir şekilde Çankaya Katlı Otopark’ın çevresinde satıyoruz... Bu içeceği ve tarifini bilen insanlar kendi evlerinde de yapıyordur ancak satarak bu içeceği tanıtan insan sayısı 5 parmağı geçmez. Sübye çok bilinen bir şey değil maalesef... Sosyal medya üzerinden veya çevresinden duyan gelip denemek istiyor. O nedenle çok büyük kazanç elde edemiyoruz ” şeklinde konuştu.

HER SABAH YENİ BAŞTAN YAPILIYOR!
Sübye’nin bir gün içerisinde tüketilmesi gereken bir içecek olduğunu belirten sübye satıcısı Kızılay, içeriğinden kaynaklı uzun süre dayanmadığını söyleyerek,  “Neden bu kadar çabuk bozulduğunu araştırmak için mühendisler gelmişti geçmişte... Sanıyorum içerisinde bir katkı veya koruyucu madde olmadığı için günlük tüketilebilen bir şey. O yüzden her sabah kalktığımızda ilk iş kavun çekirdeğini liflerinden ayırıp çekiyoruz ve hamur haline getiriyoruz. Daha sonra da şekerli su ile onu açtırıyoruz. Ardından bir bez veya kevgir yardımıyla süzüyoruz ki pürüzsüz olsun. Daha sonra içecek kıvamına gelen sübyeyi şişeliyoruz. Ardından soğuk su ve buz dolu leğene alıyoruz ve bir şişesini 7,5 liradan satıyoruz” ifadelerini kullandı.

İZMİR’İN SİMGESİ AMA...
İzmir için önemli bir değer olan sübyeyi tanıtmalarına rağmen zabıtalarla sorunlar yaşadıklarını da aktaran sübye satıcısı Kızılay, “Seyyar olduğu için zabıta sıkıntısıyla karşılaşıyoruz. Zabıtalar satmamızı istemiyor. Halbuki bu içecek İzmir’in simgesi bir şey ama kıymeti bilinmiyor” sözlerini ekledi.

Sosyal medya üzerinden İzmir’e özgü olan yiyecek-içeçekleri keşfetme ve tanıtma gayesiyle paylaşım yapan hesaplardan biri sübye satışını gerçekleştiren Musa Kızılay’ın babası Zeynel Kızılay’ı paylaşarak büyük bir kitleye ulaştırmış ve merak edenler için bilgiler paylaşmış durumda.

Yine başka bir hesap ise Musa Kızılay’ın bahsettiği akrabalarından amcasını Kemeraltı Çarşısı’nda görüntülemiş.

İzmir’de sübye denemek için gidilmesi gereken noktalar şu şekilde:

Sübyeci İsmail: Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda saat 11.00 ile 13.00 arasında seyyar olarak geziyor.

Sübyeci Musa Kızılay: Çankaya Katlı Otopark önünde saat 11.00 ile 14.00 arasında satış yapıyor.

Sübyeci Zeynel Kızılay: Çankaya DenizBank’ın önünde saat 14.30’dan sonra satış yapıyor.

 
Rifat ÖZER yazdı... Şafak sökerken...
 
Yangın şüphelisi kendini böyle savundu: Delil olsun diye selfie yaptım!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
denetim sıfır 13 Haziran 2022 Pazartesi 01:53

bidonların-kovaların içinde, üstünde hiçbir etiket olmayan şişelere doldurulmuş bir içeceği bedava verseler içmem.

Yorumu oyla      2      4  
hasan kurt 12 Haziran 2022 Pazar 21:27

dünya meşrubat üretimi devlerinin satışa sunması gereken bir lezzet,tartışılmaz doğal ürün, sağlığa faydalı.

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rifat ÖZER yazdı... Şafak sökerken...
Rifat ÖZER yazdı... Şafak sökerken...
Türk Kızılay Kadın Koordinasyon Kurulu üçüncü toplantısı İzmir’de yapıldı
Türk Kızılay Kadın Koordinasyon Kurulu üçüncü toplantısı, Türk Kızılay ...
Firmalar fiyatı yüksek buldu... Valilik yeniden ihaleye çıkıyor!
İzmir Valiliği, depreme dayanaksız olduğu gerekçesiyle boşaltılan valilik ...
 
Zincirleme kaza: 1 ölü, 2 yaralı
Tekirdağ'da, 3 aracın karıştığı zincirleme kazada 1 kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi de yaralandı.
Çaya düşen hemşire boğuldu, arkadaşı kayboldu
Siirt'te piknik yaparken dengesini kaybedip çaya düşen hemşire boğuldu, ...
Karayolunda feci kaza... Sızdıran LPG tankı korkuttu!
Kadıköy D-100 karayolu üzerinde makas attığı iddia edilen otomobil, önünde ...
 
Pençe- Kilit bölgesinde çatışma: 2 şehit, 2 yaralı
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Pençe- Kilit operasyon bölgesinde, teröristlerle ...
Dr. Hakan TARTAN yazdı... GEÇ’in bunları Beyler!
Dr. Hakan TARTAN yazdı... GEÇ’in bunları Beyler!
AYM İzmirli avukata ceza kesti!
Anayasa Mahkemesi, İzmir Çeşme Çevre Yolu kapsamında inşa edilen viyadüğün ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva