HABERLER>SAĞLIK
14 Ağustos 2023 Pazartesi - 08:15

Yaşatan sevgi!

Serebral Palsi olan ve son 8 yıldır solunum ve oksijen makineleriyle yaşamak zorunda kalan 38 yaşındaki Selahattin Metin, ailesinin bakımı ve sevgisiyle hayatını sürdürüyor.

Yaşatan sevgi!

4 yaşında geçirdiği havale sonucunda hastalığı ortaya çıkan Selahattin Metin, 25 yıl boyunca tekerlekli sandalyede yaşamını sürdürdü. Doktorlar tarafından 15- 16 yaşına kadar yaşayabileceği öngörülen Selahattin Metin, 1 Ağustos'ta 38. yaşını kutladı.

'BİZ ONUN DOKTORUYUZ'
Yoğun bakıma girmeden önce de belli aralıklarla hastaneye gittiklerini belirten Nazife Metin, "O zaman da dikkat etmemiz gerekiyordu. Çünkü hastanelerde enfeksiyon kapabiliyor. Bunu da fark etmemiz zaman alıyor. Yıllardır bir hastaya bakınca onun doktoru oluyorsunuz. Selahattin, ilk 4-5 sene yürüyebiliyordu ama sonra havale geçirdi ve yanlış tedavi uygulandı. Bu sebeple de zaten var olan hastalığı ortaya çıktı. Önce yürümekte zorlandı, sonra walker almak zorunda kaldık. Onunla devam ettik. Bu sürede de rehabilitasyona gidiyorduk" ifadelerini kullandı.

'YALNIZ BIRAKAMIYORUZ'
Anne Nazife Metin (57) ve baba Nurettin Metin (62)'in hayatı 2014 yılında oğullarının kalp krizi geçirmesiyle tamamen değişti. 150 gün boyunca yoğun bakımda kalan, trakeostomi ile nefes alması ve PEG yöntemi ile de beslenmesi sağlanan Selahattin Metin, yatağa bağımlı hale geldi. Nazife Metin, "Oğlumuz yoğun bakıma girdiğinde dünya başımıza yıkıldı. Yıllardır eşimle ve kızımızla birlikte bakımını sağlıyoruz ama bu süreç çok farklıydı. Makinelerle yaşamaya başladı. Ayrıca CRP bakterisi nedeniyle günde 10-15 kere aspire etmemiz gerekiyor. Aspire işleminde gecikilirse solunumu duruyor ve hayatı tehlikeye giriyor. Bu nedenle gece gündüz başucunda nöbetleşe bekliyoruz, yalnız bırakamıyoruz. Kardeşiyle ya da bizle birlikte olmak zorunda" dedi.

'OĞLUMUZUN HER ŞEYİ SAATLİ'
Baba Nurettin Metin de tedavi sürecine yönelik bürokratik işlemler için bazen günlerce uğraştığına dikkat çekti. Metin, "Selahattin'in dekübit ülserinden dolayı da 20 yıldır kapanmayan yatak yaraları mevcut. Bu yaralar yatağa bağlı ve hareketsiz olduğu için artıyor. Düzenli olarak temizlik ve pansumanlarının yapılması gerekiyor. Her şeyi saatli. 6 ayda bir PEG ve Trakeostomi değişiminin yapılması gerekiyor. Bazen hastanelerle değişim için sorunlar yaşıyoruz. Ayrıca kullandığı özel mamalar var. Onların ve medikal malzemelerin ödemesinin sağlanması için de raporların yenilenmesi gerekiyor. Her ay bunları takip etmek ve uğraşmak gerekiyor" şeklinde konuştu.

EPİLEPSİ NÖBETLERİ GEÇİRİYOR
Bu mücadelelerine ek olarak oğullarının epilepsi hastası olduğuna da dikkat çeken aile, ilaçlarının dozu yeterli gelmediğinde takviyede bulunmak zorunda kaldıklarını da belirtti. Nurettin Metin, "Daha önce şiddetli nöbetler geçiriyordu. Makinelere bağlandıktan sonra nöbetleri azaldı ama hala devam ediyor. İlaçları az geldiğinde ya da bir sorunu olduğunda nöbet geçiriyor. Müdahalemizi ona göre yapıyoruz" dedi.

'3 AY YAŞAR' DEDİLER
Yoğun bakıma alındığında yaşadıkları süreci de aktaran Nurettin Metin, şunları söyledi: "Bize önce 72 saatte zor uyanır durumu kritik dediler ama oğlum uyandı. Yoğun bakımdan çıkarılacağı zaman da doğru düzgün bilgilendirme yapılmamıştı ve doktorlar en fazla 3 ay yaşar dediler, oğlumuzu hastaneden çıkardık. Selahattin hayata tutundu ve yoğun bakımdan çıkalı 8 yıl oldu. O, bizlerin sevgisiyle ve bakımıyla yaşıyor."

'CP, HASTALIK DEĞİL, BİR DURUMDUR'
SEREBRAL Palsi (Cerebral Palcy) ile ilgili önemli bilgiler veren Özel Gazi Hastanesi Uzman Doktor Ozan Akyürekli, "CP aslında hastalıktan ziyade bir sebebe bağlı olarak ortaya çıkan durumdur. Beyinde oluşan hasara bağlı, o bölgenin görevini yapamamasıdır. Çocukluk döneminde başlar, öyle doğarlar. Genetik hastalıklardan doğum sırasında yaşanan durumlara bağlı oluşan hasarlarla kendini gösterir" dedi. Uzm. Dr. Akyürekli, "CP için önemli olanın ona sebep olan hastalıkla alakalı olduğunu söylemek gerekiyor. Bu durum sadece hastalığa bağlı olarak değil travmaya bağlı da ortaya çıkabilir. Örneğin, bebek anne kucağındayken düşer, kafasını çarpar, beyin hücreleri zarar görür. Bu da CP'ye sebep olur" ifadelerini kullandı. (Yeni Asır)

 
Yeni haftada hava nasıl olacak?
 
Memur ve memur emeklileri için kritik gün
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'25 binde 1' görülen hastalığı yendi
Dünyaya geldikten sonra solunum sıkıntısı ve kalbinde üfürüm duyulması ...
Sıcaklarda tehdit artıyor... İşte en riskli yiyecekler!
Sıcak yaz günleri besinlerin daha hızlı bozulmasına neden oluyor. Salmonella ...
Kök hücre mucizesi... Baba oğula ışık oldu
Lavabo açıcının yüzüne sıçraması sonucu bir gözünü tamamen yitiren, diğer ...
 
Covid-19’un yeni varyantı hızla yayılıyor
Fransa’da, Covid-19'un Omicron varyantının alt türevi olan Eris'in (EG.5.1) ...
Doktor maaşlarında taban ödemesi için açıklama
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tıp doktoru olmayan sağlık çalışanlarının ...
Bakan Koca'dan taban ödeme açıklaması!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tıp doktoru olmayan sağlık çalışanlarına ...
 
MS'e neden olan virüse karşı ilk aşı geliştiriliyor
Bilim insanları, Multiple Skleroz'a (MS) neden olduğu kanıtlanan öpücük ...
İzmir Eğitim Diş Hastanesi’nin otoparkına zincir!
İzmir Eğitim Diş Hastanesi’nin otoparkı 4 ay önce sit alanı üzerine yapılması ...
Grev dalgası kaldığı yerden... Bu kez adres Ege Üniversitesi Hastanesi!
Sağlık İş üyesi Ege Üniversitesi Hastanesi işçileri 55-60 TL civarındaki ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva