HABERLER>SAĞLIK
30 Mart 2020 Pazartesi - 09:01

Yasak ama kapış kapış satılıyor!

Koronavirüs ile mücadele için yoğun bir çaba sürüyor. Ancak bu süreçte fahiş kazanç imkânı, birilerinin de iştahını kabartmış durumda. Bu kez, koronavirüs tespiti yapan test kitlerinin satışı yapılıyor. Fiyatlar ise havada uçuşuyor. Bir e-ticaret sitesinde 1000 adet test kiti 76 bin liraya satılıyor. Uzmanların uyarısı ise çok net: Bu ürünün satışı da kullanımı da yasak.

Yasak ama kapış kapış satılıyor!

İlk koronavirüs vakası Türkiye'de 11 Mart günü açıklandı. Anılan süreçte maske, eldiven, el dezenfektanı gibi bazı ürünlere talep patlaması yaşanınca, kimi fiyat artırdı kimi ürün stokladı.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, şu sıralarda ise test kitleri revaçta. Birçok kişi veya firma test kiti satışını yapıyor. Bir e-ticaret sitesi 1000 adet test kitini 76 bin 179 TL'ye satarken, Instagram üzerinden satış yapan kişiler ise 30 ile 45 dolar arasında değişen tutarlarda ürün satışı yapıyor.

Test kiti tanıtımı yapılan bir sitede ise “kâr gütmeyen kuruluş" ifadesi yer alıyor. Ankara merkezli bir firma ise, yalnızca bu ürüne özel web sitesi açmış. Sitede tanıtımı yapılan ürün ile 10 veya 20 dakika içinde sonuç alınabileceği bilgisi dahi yer alıyor. Söz konusu firmanın daha önce gayrimenkul sektöründe faaliyet gösterdiği anlaşıldı.

İnternet üzerinden satışı yapılan ürünlerin önemli bir kısmının uluslararası e-ticaret platformları üzerinden temin edildiği belirtiliyor. Uzun yıllar medikal ürün satışı yapan bir kaynak "Kısa sürede fahiş kazanç elde etme isteği birilerini bu alana yönlendirmiş durumda. 1000 adet test kitini 76 bin 179 liraya aldığınızda tanesi 76 liraya geliyor. Bu ürünün bir adedini çok rahat 500 liraya satabilirsiniz. Bu da 500 bin lira yapar. Medikal ürün satışı yapılan bazı pasajlarda bile bu işi yapmaya başlayanlar var” diye konuştu.

ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR
Erişimi rahat görünse de bu ürünlerin satışı yasak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçen hafta yaptığı açıklamada, test kitleri bulundurma ve kullanma yetkisinin yalnızca bakanlık bünyesindeki sağlık kuruluşlarında olduğunu açıkladı. Bu konuda sıkı tedbirler alınsa da, özellikle uluslararası e-ticaret siteleri üzerinden bu ürünü temin etmenin önüne geçilebilmiş değil.  

SATMAK DA ALMAK DA YASAK!
"Bu test kitlerinin satışı da kullanımı da yasak" diyen İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu, "Sağlık Bakanı'nın birkaç gün önceki açıklaması gayet açık. Bu test kitleri ancak, bakanlığın kontrolündeki sağlık kuruluşlarında olabilir. İnsanlar bu ürünleri ne alsın ne de kullansın. Düşünün, Türkiye'de bu test 5 milyon kişinin elinde var ve insanlar bu testi uyguladı. Sonuç pozitif veya negatif çıktı. Peki bakanlığı bundan haberi var mı; yok! Bu çok büyük bir risk. Ayrıca, bakanlık son 3-4 gündür bu ürünleri ithal eden firmaların malına gümrükte el kokuyor. Ki bu tür durumların önüne geçmek için" diye konuştu. 

TEST GÖRÜNTÜLERİ TARTIŞMAYI ALEVLENDİRMİŞTİ 
Test kitlerinin satışı ile ilgili tartışmanın fitilini ise geçen hafta sosyal medyaya düşen bir görüntü ateşledi.

İş insanı M. S. ve beraberindeki kişilerin denemesini yaptıkları ürün ile ilgili görüntüler sosyal medyaya düşünce tartışma da büyüdü. M. S. görüntü için "Aile ortamında deneme amaçlı” açıklaması yaptı ve 125 ürünün 12.125 liraya alındığına dair faturasını da paylaştı. Ürünün satışını yapan Ankara merkezli firmadan söz konusu ürünler için "İncelenmesi için numune olarak faturalı şekilde sattık" açıklaması geldi.

Önceki gün de bir milletvekilinin oğlu N. T. ise, Instagram hesabından test kiti için "Ön sipariş alınır" diye paylaşımda bulundu. N.T. gelen tapkiler üzerine paylaşımı yanlışlıkla yaptığını açıkladı. (NTV)

 
Survivor'da küfürler havada uçuştu!
 
Menderes’te can dostlar unutulmadı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Koca: Veriler anlık ve gerçektir
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklanan verilerle ilgili, “Veriler, anlık ...
Türk profesör virüs tedavi denemelerine başlıyor!
Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ercüment Ovalı, Covid-19 hastalarından alınan ...
Bilim Kurulu üyesi açıkladı: 5 gün çok kritik!
Bilim Kurulu üyesi ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. ...
 
Sağlık-Sen: Hayatını kaybeden sağlık çalışanları görev şehidi sayılmalı
Sağlık-Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ekrem Özdemir, Corona virüsü (Covid-19) ...
DSÖ: Koronavirüs hava yoluyla bulaşmıyor
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koronavirüsün (Covid-19) kişilere hava yoluyla bulaşmadığını açıkladı.
Plastik eldiven virüsten korur mu?
Corona virüsle mücadelede alınan önlemler kapsamında vatandaşlar ve özellikle ...
 
Rusya'dan çarpıcı iddia: İlacı bulduk!
Rusya, dünya çapında 650 binden fazla kişiyi etkileyen, 30 binden fazla ...
İl Sağlık Müdürlüğü'nden psikolojik destek hattı
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından koronavirüs salgını sırasında ruh ...
Bilim Kurulu üyesi Çelik: Çocukların virüsü daha fazla kişiye bulaştırma olasılığı var
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva