HABERLER>GÜNCEL
14 Mayıs 2022 Cumartesi - 10:52

Yaldız'dan mülteci yorumu: Hem ekmek hem de namus meselesi!

Son dönemlerde yaşanan mülteci sorunuyla ilgili veriler üzerinden değerlendirme yapan İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü Ümit Yaldız mülteciler için, “Buraya gelmeden önce annesi ve bacısı dışında bir kadın görmediler... Bizim için cinsel anlamı olmayan bir durum onlar için sapkınlık noktasında bir anlam ifade ediyor. Mülteciler bizim için hem ekmek meselesi hem de namus meselesi” dedi.

Yaldız dan mülteci yorumu: Hem ekmek hem de namus meselesi!

EGEDESONSÖZ - Türkiye’nin uzun yıllardır yaşadığı ana sorunlardan biri olan mülteci problemi son dönemlerde patlak verdi... Önce Suriyeliler daha sonra Rusya – Ukrayna arasında yaşanan savaş nedeniyle Ukraynalılar Türkiye'ye gelirken, halktan en çok tepkiyi Afganistan, Pakistan gibi ülkelerden gelen genç, bekar ve erkek mülteciler aldı. Toplumda huzuru bozmadan, cinsel istismara kadar mülteciler dolayısıyla yaşanan olaylar Türk vatandaşlarında büyük ölçüde kaygı uyandırdı. Mülteci durumuna hümanist yaklaşımların olduğu bilinse de Türkiye’nin büyük çoğunluğu bu duruma ‘karşı görüş’ beslerken siyasi erklerden gelen açıklamalar ise yeterli bulunmuyor. İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü Ümit Yaldız, bu konuyu hem Türkiye hem de İzmir özelinde değerlendirerek şehirde yaşayan vatandaşların mültecilere bakış açısını verilerle ortaya koydu.

AVRUPA’NIN SINIR KARAKOLUYUZ!
Türkiye'nin mülteci sorunuyla maruz bırakıldığını ifade eden Yaldız, niteliksiz mültecilerin gönderildiğini vurgulayıp Türkiye'nin adeta sınırlarında adeta bekçilik yapan bir ülke konumuna geldiğini söyledi. Yaldız, “İki temel görüş var. Bunlardan biri hümanist yaklaşım... 'Zaten sınır komşularımız, ilişkilerimiz var. Sorunlarıyla ilgilenmemiz gerekir' diyenler... Cumhurbaşkanı’da bunu savunan kişilerin başında geliyor. Ama gün geçtikçe ağırlaşan mülteci faturası içinden çıkılamaz bir noktaya doğru geldi... Mülteci denince başta sadece Suriyeliler akıllara geliyordu... Şu an takriben 5 – 7 milyon civarında Suriyeli var. Bir de Afganistan’dan gelen ve sayıları tespit edilemeyenler var. Çünkü sınırlarımız evlere şenlik... Çoğu erkek, genç, bekar... Bu artık sorunları kabartan nokta oldu. Afganlar geldikten sonra Suriyelileri sempatik bulmaya başlayanlar oldu. Bir de Ukraynalılar var üzerine... Tüm bunlar mülteci krizini yaşatıyor. Avrupa’nın sınır karakoluyuz. Belki de buralardan fonlar alıyoruz. Bu da karanlık durumların olduğunu düşündürüyor. Niteliksiz olanları bize bırakıyorlar. Bizim devlet olarak gönüllü üstlendiğimiz bir durum; sınır bekçiliği yapmak...” açıklamasında bulundu.

MÜLTECİLER VATANDAŞI CAN YAKICI NOKTAYA GETİRDİLER
Türkiye'nin geçtiği ekonomik buhranın yanı sıra vatandaşların bir de mülteci problemleriyle boğuştuğuna dikkat çeken Yaldız, son dönemlerde mültecilerin kadınlara yönelik yaptığı istismar olaylarına değinerek “Bizim halkımız iş bulamaz, kirasını ödeyemezken Suriyelilerin plajlarımızda nargile fokurdatmaları, hastanelerde ücretsiz tedavi olmalarını hazmedeyen kesimler var... Daha çok Afganlılar geldikten sonra Türkiye’deki kadınlara yönelik yaptıkları sapkın davranışlar çizgiyi aştı. Zaten boğaz daralmış bir de bu... İzmir’de bile sosyal desteğe ihtiyaç duyan, muhtaç olan 1 milyona yakın insan var. Bu rakam yüzde 40’a dayandı. Gelir seviyesi en yüksek ikinci kent İzmir iken bu oranı görüyorsak bunlar artık can yakıcı oluyor. Edebiyle adabıyla oturamıyorlar! Zaten gelenler ağırlıklı olarak şeriatla yönetilen gençler... Buraya gelmeden önce annesi ve bacısı dışında bir kadın görmediler. Bizim için cinsel anlamı olmayan bir durum onlar için sapkınlık noktasında anlam ifade ediyor. Gelip bizim sokaklarımızda gezdiklerinde namus meselesi haline geliyor. Mülteciler bizim için hem ekmek meselesi hem de namus meselesi” ifadelerini kullandı.

İZMİRLİLERİN YÜZDE 85’İ MÜLTECİLERİ ÖNEMLİ BİR SORUN OLARAK GÖRÜYOR
İzmirlilerin mültecilere bakış açısını yaptıkları anket çalışmalarının verileri üzerinden değerlendiren Yaldız, kentin yüzde 85'inin mültecileri önemli ve çok önemli sorun olarak nitelendirdiğini söyledi. Yaptıkları araştırmalar üzerinden konuşan Yaldız, “İzmirlilerin yüzde 85’i mültecileri gündelik yaşamı için önemli ve çok önemli sorun olarak tanımlıyor. Şu an tazelesek yüzde 95’e çıkmıştır... Mayıs ayı içerisinde de yenileyeceğiz. Nasıl önemli bir sorun olarak görüyor? Şöyle; İzmirlileri sosyo-ekonomik açıdan değerlendirirsek en kırsala kadar baktığımızda herkesin sebebi farklı... Güvenlik açısından tehdit olarak görme, kendi ekmeğine doğrudan tehdit olarak görme, etrafında Arapça konuşulmasından, varlığından rahatsız olma durumları var. Çoğu gönderilmesi gerektiğini düşünüyor. Cumhurbaşkanı da bir öyle bir böyle diyor... Ama halka sorduğumuzda onların artık toleransının kalmadığını görüyoruz. Mültecileri en çok sorun olarak gören ilçeler Karabağlar, Buca... Biz İzmir’i konuşuyoruz ama bunun Hatay’ı, Antep’i var... Türkiye buna maruz kalmışsa artık gönderilmesi gereklidir. Gelenlerin ne olduğu belli değil... Yani vatandaş kendini güvende hissetmiyorsa o ülkeyi yönetemezsiniz” şeklinde konuştu.

 
İKÇÜ'de bilgi yönetim çalıştayı düzenlendi
 
Büyükşehir'den yol yatırımlarına dev bütçe!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
14 Mayıs 2022 Cumartesi 16:42

avrupa rahat etsin diye biz bitiyoruz.

Yorumu oyla      2      3  
sezarın hakkı sezara 14 Mayıs 2022 Cumartesi 16:41

Sevgili tayyar öndere en kısa zamanda basmaneden bir adet mülteci alıp evinde beslemesini tavsiye ediyorum. sen izmir de bu klonuyu fazla hissetmiyorsun . İzmir de yaklaşık 5 milyon nüfusa göre 150.000 kayıtlı mülteci bulunmakta bu sebeple nüfus içinde belirli bölgelere giderseniz mülteci,sığınmacı veya işgalcilere rastlıyorsunuz. Ancak diğer şehirlerimizde durum vahim. kafasını izmirden çıkarmayan ve oy kullanmaması gereken 50 yaş üstü emekli kitle bu sebeple böyle rahat rahat konuşuyor. en kısa zamanda Antep,mersin, istanbul,hatay v.b şehirlerimize bir uğrayınız Tayyaber bey !!! demografik yapının nasıl değiştiğine şiddetle şahit olacaksınız.

Yorumu oyla      2      3  
Tayyar ÖNDER 14 Mayıs 2022 Cumartesi 12:06

Mültecileri Önemli Bir Sorun Olarak Gören Bu Yüzde 85'in Muhtemelen Yüzde 100'e Yakın Kısmı Zamanında Bu Ülke'ye/Şehir'e Mülteci Olarak Gelmiş Olan Çaresiz Yığınların Bizatihi Torunlarıdır......İroni Bile Değil Trajik Ötesi Faşizan Bir Durum...

Yorumu oyla      3      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İKÇÜ'de bilgi yönetim çalıştayı düzenlendi
İzmir Katip Çelebi Üniversitesinde bilgi yönetim çalıştayı düzenlendi.
Uzmanından Çeşme depremi uyarısı: Bu fay 7.3'lük deprem üretebilir!
İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi ...
Bir harf değişikliğiyle sanal dolandırıcılık!
Sanal dolandırıcılar, tanınmış oto kiralama şirketlerinin internet siteleri ...
 
Ender ALDANMAZ yazdı... Olağanüstü döneme giriş
Ender ALDANMAZ yazdı... Olağanüstü döneme giriş
Suç örgütüne şafak baskını: 35 gözaltı!
Adana’da uyuşturucu, kasten yaralama, kumar oynatma, kumar yoluyla borçlandırarak ...
Antik kenti kurtaran karar!
Uzun yıllardır kaderine terk edilen ve kaçak moloz döküm sahası haline ...
 
SADAT, Kılıçdaroğlu'nun iddialarına yanıt verdi
CHP Genel Bakanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun SADAT'a yönelik olarak yaptığı ...
Hafta sonu hava nasıl olacak?
Yurt genelinde yarın yağış beklenmezken, sıcaklıklar iç ve doğu kesimlerde ...
Çeşme açıklarında korkutan deprem!
Çeşme açıklarında 01.08'de 4.3 büyüklüğünde deprem gerçekleşti.
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva