HABERLER>EKONOMİ
28 Mart 2023 Salı - 17:06

Ve İzmir’den seferler başlıyor… Ver elini Sete!

İzmir ile Fransa’nın turistik Sete kenti arasında başlayacak olan yeni deniz hattı ile ilgili konuşan Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, “İzmir – Sete hattı daha önce vardı, maalesef bunu biz Selanik’te kaybettik. Bunlar uzun soluklu çalışmalardır. Makroya bakılmalı, resimde kişisel menfaatler bir müddet askıya alınmalıdır” çağrısında bulundu.

Ve İzmir’den seferler başlıyor… Ver elini Sete!

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Toplantı, odanın şube binasında bulunan Meclis Salonu’nda yapıldı.

Meclis toplantısı başlamadan önce Mart ayında yapılan faaliyetler sinevizyon olarak üyelere sunuldu.

Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk kürsüye çıkarak meclis konuşmasını gerçekleştirdi. Konuşmasının başlangıcında gözleri dolan Öztürk, “Babamı kaybettikten sonra bir süre burada değildim. Bu dönemde yanımda olan değerli dostlarıma çok teşekkür ederim. Kahramanmaraş merkezli depremin acıları tazeyken sel felaketiyle 16 vatandaşımızı kaybettik. Bütün felaketler üst üste geldi. Allah bizi korusun, zor anlar yaşıyoruz. Adil Amca (Göksu) çok değerli bir insandı. Kurucu üyelerden biriydi. Çok iyi bir hatipti, çok güzel şiirler yazardı” ifadelerini kullandı.

İKİNCİ YÜZYILIN İKTİSAT KONGRESİ YORUMU: ÖNEMİ BİR ÇALIŞMAYDI
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir İktisat Kongresi’nin 100. yılı sebebiyle İkinci Yüzyıl İktisat Kongresi’ni düzenledi. Düzenlenen kongreye katıldıklarını belirten Öztürk, kongreye dair “Geçtiğimiz hafta İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ne katıldık. Kitapçık halinde çıktı. Önemli bir çalışmaydı. İkinci yüzyılın kongresiydi, aşama olarak doğru bir zamandı. Başarılı bir kongre gerçekleşti. Orada sonuç raporunda önümüzdeki yüzyıl içerisinde lojistik ve denizle ilgili konulara değinmeye gayret gösterildi. Sadece bölgemizden değil ülkenin birçok yerinden katılımcı vardı. Sadece İzmir’in limanlarını konuşmadık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İzmir Valiliği’nin de yapacağı kongre çalışması var, oraya da katılacağız” yorumlarında bulundu.

‘2028 KRİZİNE DAİR ENDİŞE KALKMADI’
Dünya ekonomi piyasasına değinen Öztürk, “Dünyada küresel ekonomik istikrarsızlığın sorunlarını yaşıyoruz. Faiz yükseltme politikası, Silicon Valley Bank’tan başlayan ve bankacılık krizine dönüştü. İsviçre’deki bankacılık sektörü de etkilendi. Önlemler alınmaya çalışılsa da 2028’de yeni bir krize olan endişe henüz kalkmadı. Avrupa’da eylemler devam ediyor. Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası tedirginlik devam ediyor. Bu gelişmeler denizcilik sektörünü olumsuz etkiliyor. Çin’in beklenti altında büyümesi ayrıca denizcilik sektörünü olumsuz etkiliyor. Çin konteyner nakliye endeksi en düşük seviyelerine geldi. Sezonsal olduğunu veya savaşın etkilerini hissedildiğini düşünüyorum” dedi.

‘ALİAĞA VE SAMSUN DIŞINDA LİMANLAR ZARAR AÇIKLADI’
Dünya ekonomik durumundan etkilenen ülke limanlarına değinen Öztürk, “Ülkemiz deniz ticaretinde durgunluk göze çarpıyor. Aliağa ve Samsun dışında yük elleşme limanlarında zarar açıkladı. Rusya ile ticaret konusunda yaşanan olumsuzluklar bunu etkiledi. Mersin Limanı’nda yoğunluk azaltıldı ama Güneydoğu Anadolu’dakiler İskenderun Limanı’nın açılmasını bekliyor. Bir gemimiz Atakaş Limanı’na yanaşması bekleniyordu, uzun süre bekledikten sonra İsdemir Limanı’na çekmek zorunda kaldık, orası epeyce sıkıştı bu anlamda ama kalkmayan gemi görmedim” ifadelerini kullandı.

‘LİMANLARIMIZI DEPREME DAYANIKLI HALE GETİRMELİYİZ’
Yaşanan depremlerin ardından ülkede bulunan limanların riskine değinen Öztürk, “Ülkemiz limanlarının yüzde 72’si deprem riski yüksek olan bölgelerde yer alıyor. Limanlarımızı da depreme dayanıklı hale getirmemiz gerekir. Marmara en fazla limanımızın olduğu bölge. Bu konuda bilimsel bir çalışma yapılması ve önlemler alınması gerekiyor. Bu anlamda risk üzerindeyiz.

İSTANBUL SANAYİSİ İZMİR’E TAŞINABİLİR
Deprem riski olan İstanbul ve Marmara Bölgesi’nden sanayinin alternatifleri halinde yayılması gündeme gelmişken bu anlamda İzmir’in önemli bir noktada olduğunu belirten Öztürk, “Olası İstanbul ve Marmara Depremleri sebebiyle alternatif sanayi olması yerlere bakılıyor. Bu anlamda İzmir bir alternatif olabilir. Üretim tesislerinin doğru yere kurulması ve lojistik altyapının güçlendirilmesi için çalışmalar yapılmalı. Çandarlı Liman projesi artık raftan indirilmelidir. Kemalpaşa Lojistik Merkezi artık hizmete açılmalıdır. İzmir limanlarına bağlanacak demiryolu ve karayolu yatırımlarına değer verilmelidir. Bulunduğumuz coğrafya bu anlamıyla önemli” açıklamalarında bulundu.

İZMİR-SETE HATTI BAŞLIYOR
2 Nisan’da açılacak olan İzmir ile Fransa’nın liman kenti Sete arasında yeniden başlayacak olan roro hattı ile ilgili olarak ‘İzmir-Selanik gibi olmasın’ diyerek desteksizliğin altını çizen Öztürk, “İzmir – Sete hattı daha önce vardı, maalesef bunu biz Selanik’te kaybettik. Bunlar uzun soluklu çalışmalardır. Makroya bakılmalı, resimde kişisel menfaatler bir müddet askıya alınmalıdır. Lojistik performansımızı arttırmalıyız. Kişisel menfaatlerden ötürü daha az maliyet olduğu düşüncesiyle olan kara firmalarının 2030 yılında ne yapacaklarını merak ediyorum. Avrupa otobanlarında karbon ayak üzerinden nasıl hareket edecekler merak ediyorum. İzmir – Selanik hattıyla ilgili yaşanan desteksizlik umarım bu hatta olmaz” diyerek sitem etti.

‘KRUVAZİYER TURİZMİ 2023 YILINDA KOŞMAYA BAŞLAYACAKTIR’
Turizm sezonunun başlamasıyla birlikte İzmir’e gelen kruvaziyer gemilere değinen Öztürk, “Turizm sezonu fiilen başladı. Kruvaziyer gemi geldi, 22 sefer var ama bu sayı artacaktır. 2023 yılında koşmaya başlayacaktır. Geçen sene 34 sefer yapabildik. Costa’nın büyük bir teveccühü vardı. Bu sene şimdiden 22 sefer olması aslında az ama 4 veya 5 ayrı hattan bu rakamı elde etmiş olmak şansımızı daha yüksek yapıyor. İZDENİZ’in İzmir-Midilli arasında bildiğimiz kadarıyla bir çalışması yok ama ümit ediyorum bu sene bu bağlantı yine sağlanır” açıklamalarında bulundu.

‘DAHA ÖNCEKİLERİ BECEREMEDİK, HİÇ BU KADAR GÜZEL OLMAMIŞTI’
Fuar İzmir’de yeni başlayan Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı’na değinen Öztürk, “Biz beceremedik bir özeleştiri olarak. Hiç bu kadar güzel olmamıştı, önceden denemiştik yine. Çok yürümemişti eskiden, açılan bu fuarı gezmenizi tavsiye ederim. İzmir önemli bir fuara kavuşuyor. Örneklerinin önüne geçecektir bu fuar. İzmir tarihinden beri tekne üretiminde önemli bir noktada. Başka bir ülkede apartman dairesinde tekne üretimi yapan birini bulamazsınız, Turan bölgesinde böyle bir yer vardı. Aliağa’da yapılacak olan Çalkındere projesi bu anlamda önemli bir yatırım. Kümeleşme modeli mutlaka gerçekleşmeli. Burası yan sanayisi ile beraber önemli bir merkez olacak. Çok önemli markalar yatırım yapmak istiyorlar. Önemli bir istihdam kaynağı olacak. Bu fuar çok başarılı olacak, bizim İzmir olarak avantajımız da var. İstanbul’da fuara gitmek çok zor, İzmir bu anlamda bulunmaz bir şehir” dedi.

‘BENİM DE HAYALİM DENİZ ÜSTÜNDE FUAR YAPMAK’
Son olarak meclis üyelerinden gelen deniz üstünde fuar yapma fikrine karşı Öztürk, şunları söyledi:

“İZFAŞ’da çok değerli insanlar var, bunun sistemini biliyorlardır. Onlara sorup üzerine konuşmak lazım. ‘Hazır yol almışken’ yaklaşımı var, rüzgar arkadayken gitmek lazım. Tamamen bürokrasi ve mevzuatların bir araya gelip bir masada bunun kararını vermesi lazım. Pasaport Limanı’nın orada gemilerle bir şeyler yapardık. Küçük yatırımlar ile marinaya dönüştürülebilecek yerler var. İzmir için birtakım soru işaretleri var izinler ve sahiplik ile ilgili. Buranın aslında marina olması için çalışma sürdürenler var. Benim hayalimdi deniz üzerinde fuar. Dünyanın en büyük fuarı Düsseldorf’ta ve denizin üzerinde değil. Ben çok arzu ederdim böyle olmasını.

Bu fuarda gördüğüm eksiklik, 210 tane tekne var ama yan sanayi ve ekipman firmalarının katılımı konusunda bir düşüklük hissettim. Teknesi olan insanlara ekipman konusunda fayda sağlayabilecekken çok fazla firma görmedim. Sancısız doğum olmuyor. Bunu ilki olarak değerlendiriyorum, çok başarılı buldum. Sonuçlarını takip edeceğiz, herkes çok mutluydu ilk bakış olarak. Tekne satılırsa güzel sonuçlar olur”

Meclis dilek ve temenniler konuşmasının ardından sona erdi.

 
CHP’li Sındır'dan torba yasa çıkışı: Eksik ve adaletsiz!
 
Bakırçaylı işverenlerden siyasi partilere temsiliyet çağrısı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’e 4 milyarlık teşvik… Aslan payı metalcilerin!
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yayımladığı Şubat ayı teşvik listesine ...
Başkan Karace duyurdu: EBSO’nun yeni hizmet binası için anlamlı tarih!
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Cenk ...
EBSO’da 'deprem-sel' çıkışı ve ‘istifa’ göndermesi: Bir kişi çıkıp sorumluluğum var demedi!
EBSO Meclisi’nde konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin ...
 
İzmir’in tanınmış sanayicisinden ‘İktisat Kongresi’ ve '35 saat çalışma' eleştirisi: İş hayatı mahvolur!
EBSO Mart ayı meclisinde söz alan 34.Grup Plastik Ambalaj Sanayi Meclis ...
EBSO’da sitemkar konuşma: Madencilik yapılmasın diyen ilk çağda yaşasın!
Madencilik ve Taş Ocakçılığı Sanayi Komite Başkanı Yönetim Kurulu Başkan ...
TESK'ten EYT'de yeni düzenleme talebi
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi ...
 
EBSO Meclis Başkanı Gökçüoğlu'ndan '6284' çıkışı: Kırmızı çizgimizdir!
EBSO Meclis Başkanı H. İbrahim Gökçüoğlu, Mart ayı meclis toplantısında ...
Bakanlıktan 'Et ve Süt Kurumu'nun taklitlerine ceza
Ticaret Bakanlığı, Et ve Süt Kurumu'nun unvanı ve logosunu taklit ederek ...
Deprem bölgesindeki KOBİ'lere konteyner desteği
KOSGEB tarafından başlatılan "Afet Dönemi Yaşam Alanı Desteği" ile deprem ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva