HABERLER>POLİTİKA
16 Mart 2024 Cumartesi - 13:37

Ve buzlar eridi... Soyer-Tugay yan yana!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin temel atma töreninde, bir süredir medya önünde tartışmalar yaşayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer ile CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tugay yan yana fotoğraf verdi.

Ve buzlar eridi... Soyer-Tugay yan yana!

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediye'sinin Karşıyaka Örnekköy Mahallesi’nde 18 hektarlık alanda sürdürülen kentsel dönüşüm projesinin 5. etabının temel atma töreni gerçekleşti. 

Törene yeniden aday gösterilmeyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yanı sıra CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay da katıldı. İkili, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in katılımı İzmir Ticaret Odası'ndaki etkinlikten sonra ikinci yan yana fotoğraf verdi. 

Örnekköy Pazaryeri’ndeki törene ayrıca, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir milletvekilleri Ednan Arslan, Mahir Polat, Rıfat Nalbantoğlu, Karşıyaka Belediye Başkan Adayı Yıldız İşçimenler Ünal, CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Levent Güçlü, Örnekköy Mahalle Muhtarı Avni Yüksel ile yurttaşlar katıldı.


‘BU MODEL YENİ İŞLERİN TEMİNATI OLAN BİR PROJE’
Tugay temel atma töreninde yaptığı konuşmasında, “Bu güzel ortamda sizlerle paylaşmak benim için bir onur. Çok duyguluyum. 5 yıl boyunca Karşıyaka’da hizmet etmeye çalıştım. En iyi hizmeti ulaştırmaya çalıştım. Alnımızın ak olduğunu hizmetlerle çok önemli mesafeler aldık. Herkesin çok büyük katkısı oldu. Biraz şanssızlıklarla dolu bir dönem oldu, deprem ve pandemiler yaşadık. Depremin yıkımının korkusunu aşmak için çalışmalar yaptık. Ekonomik kriz ortamına girdik. Yükselen giderler ve bütçelerdeki daralmalara karşı en iyi çalışmayı yaptık. Bu süreçte halkımızdan kopmadan, İzmir’in siyasi iradesine bağlılıkla çok önemli çalışmalar yaptık. 6 Şubat’taki Büyük Deprem’de de İzmirliler ile beraber bölgede olduk. Onurla ve gururla belediyecilik hizmeti yürüttük. Bu bölgede yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarını yakından takip ettim. Bugün de yeni aşamaya geçilen bu çalışma için Büyükşehir Belediyesi’ni tebrik ediyorum. Bu kentsel dönüşüm modeli Türkiye’ye örnektir. Yeni işlerin teminatı olan bir proje. Buradaki dönüşüm tamamlandıktan sonra bu bölgedeki yaşam kalitesi çok artacaktır. O günleri görmeyi büyük bir sabırsızlıkla bekliyorum. Başkanım size çok teşekkür ediyoruz çalışmalarınız için” ifadelerini kullandı.

‘BUGÜN SÖZÜMÜZÜ TUTMANIN KIVANCINI YAŞIYORUZ’
Soyer ise konuşmasında kentsel dönüşüm alanına dair sayısal veriler vererek, “Örnekköy Kentsel Dönüşüm Alanımız, 18 hektarlık devasa bir alanda, Karşıyaka ilçemizin kalbinde yer alıyor. Yaklaşık 3500 bağımsız birimin inşa edileceği bu alanda, yerinde dönüşüm ve yüzde yüz uzlaşı ilkesiyle hareket ederek, bölge sakinlerini hayallerindeki evlere kavuşturuyoruz. Depremde yıkılmayan evler ve dirençli bir kent için çıktığımız bu yolda, projemizin 1. etabı kapsamında 130 konut ve 13 iş yerimizi tamamladık. Ağustos 2020’de 143 bağımsız birimin hak sahiplerine anahtar teslimlerini gerçekleştirdik. 2. etapta 170 konut 20 işyerinin inşaatını yüklenici firmamız Erensan Okçuoğlu iş ortalığında tamamladık. Bu birimlerin anahtar teslimini de Kasım 2023’te yaptık. 3. ve 4. etaplarımızda ise yaklaşık 100 bin metrekarelik dönüşüm alanında, 1018 bağımsız birimin inşaat çalışmalarını hummalı bir şekilde sürdürüyoruz.  Çünkü bizim bu şehre, insan onuruna yakışır, güvenli bir yaşam sözümüz var. İşte bugün o sözümüzü tutmanın ve Örnekköy Kentsel Dönüşüm Alanımızda 5. Etabın temelini atmanın kıvancını yaşıyoruz” dedi.

‘ÖRNEKKÖY’DE KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YEPYENİ BİR SAYFA AÇIYORUZ’
Örnekköy Kentsel Dönüşüm alanına dair bilgiler veren Soyer, “Temel atma törenini gerçekleştirdiğimiz bu alanda, yüklenici firmamız işbirliğinde Ekim 2022 tarihinde yer teslimi yaptık. 227 adet bağımsız birimin tahliyesini gerçekleştirdik ve yapıların yıkımını tamamladık. Hak sahiplerine kira yardımında bulunmaya devam ediyoruz. Bugün temelini attığımız 5. Etap kapsamında 9 bin 61 metrekare arsa, 78 bin 500 metrekare inşaat alanında 585 bağımsız birim inşa edeceğiz.  İzmir’in dirençli kent kimliğine yepyeni bir çehre kazandıracak bu devasa alanda, üç ayrı imar adasında, toplamda dört ayrı blok bulunuyor. Bloklardan ilkinin kaba inşaat çalışmaları devam ediyor. İkincisinin temelini de bugün hep birlikte atıyoruz. Diğer iki bloğumuzun yükseleceği alanda ise hafriyat çalışmalarımız sürüyor. Çok yakında temel beton dökülerek kaba inşaat çalışmalarımızı başlatacağız. Bu etapla birlikte Örnekköy'de kentsel dönüşümde yepyeni bir sayfa açıyoruz. Mahallemizi dirençli, güvenli ve doğasıyla uyumlu bir yaşam alanı haline getiriyoruz. Yıkılan her bina yerini depreme dayanıklı, yeşil alanları ve sosyal donatılarıyla zenginleştirilmiş yeni yapılara bırakıyor.  Bu dönüşümle birlikte, Örnekköy'ün sadece fiziki yapısını değil, aynı zamanda sosyal dokusunu da iyileştiriyoruz. Mahalle sakinlerimizin yaşam kalitesini artırıyoruz. Örnekköy’e, Karşıyaka ilçemize ve tüm İzmir’e hayırlı, uğurlu olsun” dedi.

‘İZMİR İYİ PLANLANIRSA 6 MİLYON NÜFUSU BARINDIRABİLİYOR’
İzmir’in kentsel dönüşüm planlamalarına dair bilgiler aktaran Soyer, “Bizim kentsel dönüşümden anladığımız sadece bina yıkıp, bina yapmak değil. Bizim için kentsel dönüşüm, vatandaşlarımızın içerisinde güvenle yaşayabileceği, sevdikleriyle mutlu, huzurlu zaman geçirebilecekleri yaşam alanları inşa etmektir. Şehirlerimizin kaderi, bir gecede yıkılıp gitmek olamaz, olmamalı. Şehirleri dünyadaki yaşam ağının bir parçası olarak nefes alıp veren mekanlar olarak geliştirmek zorundayız. 5 yıldır İzmir’de bu hassasiyetle büyük bir dönüşüm başlattık. Mikrobölgeleme ve fay hatları araştırmalarımızdan başlamak üzere İzmir’in kırmızı çizgilerini belirledik. Bir diğer deyişle şehrimizin yeni yapılaşma şeklini ve alanlarını ortaya koyduk. Gördük ki, İzmir’in halihazır yapılaşma alanı iyi planlanırsa 6 milyon nüfusu ve üç kat daha fazla yeşil alanı içinde barındırabiliyor. Bu bereketli topraklar, bu güzel şehir hepimize kucak açabilecek potansiyele sahip” ifadelerini kullandı.

‘İZMİR’İ GÜVENLİ YAŞAMIN KALESİ YAPTIK’
Yapılan projelerin kentteki dinamiklerine dair yorumlarda bulunan Soyer, “İzmir’in nazım imar planının süresi 2030’da doluyor. Yani o tarihe kadar İzmir için yeni bir kentsel tasarım yapmak gerekiyor. Bu nedenle kentsel dönüşümü parsel ve hatta ada bazında değil, havza bazında yapabilmek için önümüzde tarihi bir fırsat var. Dilerim ki bizden sonra görevi devralacak olan yeni yönetim, deprem araştırmaları ve İzmir’in kırmızı çizgileriyle ilgili yaptığımız Vizyon 2050 çalışmalarını bir yol haritası olarak kullanır. Çünkü bu yolda yaptığımız çalışmalar ne Tunç Soyer’in şahsına, ne de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tekeline aittir. Bu çalışmaların tek sahibi doğrudan doğruya halktır. Bu projeler, İzmir’in projeleridir. 2019 yılından bu yana, şehrimizin her yerinde  dirençli ve yaşanabilir mahalleler inşa etmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu yolda yalnızca 5 yılda, etkileri 5 dönem sürecek olan eşi benzeri görülmemiş bir seferberlik başlattık. Pandemiye, depremlere, yangına, sel ve tsunami felaketlerine rağmen cesaretimizi ve umudumuzu asla kaybetmedik. Dayanışmamızı büyüterek güçlendik. İzmir’i güvenli yaşamın kalesi yaptık” ifadelerini kullandı.

‘GÖNÜL YIKMADIK GÖNÜL YAPTIK’
Görev süresi boyunca yaptığı kentsel dönüşüm projelerine değinen Soyer, “Uzundere’de 817, Örnekköy’de 333 olmak üzere toplamda 1150 bağımsız birimi hak sahiplerine teslim ettik. Hemşerilerimizin yüzlerini güldürdük. Gönül yıkmadık, gönül yaptık. 6 bölgede, 8 etap halinde 820 bin metrekarelik alanda, 4 milyar 860 milyon liralık ihale bedeliyle, kentsel dönüşüm projelerimizi yürütüyoruz. Karabağlar, Uzundere, Gaziemir Emrez-Aktepe, Konak Ege ve Örnekköy gibi farklı bölgelerde yürüttüğümüz çalışmalar ile yaklaşık 5 bin 560 bağımsız birimini inşası tüm hızıyla devam ediyor. Yerinde dönüşüm, yüzde yüz uzlaşı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi garantörlüğü ile, Türkiye'ye örnek olacak bir kentsel dönüşüm modeli oluşturduk. Bu süreçte, belediye iştirakimiz İZBETON aracılığıla İzmirli iş insanları ve kooperatiflerle ortaklıklar kurduk. İzmirlilere daha güvenli, daha konforlu yaşam alanları sunmanın yollarını aradık ve bulduk. Halk Konut projemizle Türkiye’de kentsel dönüşüme kooperatif modelini getiren ilk belediye olduk. 30 Ekim 2020'de yaşadığımız ve acısını hala dün gibi hissettiğimiz deprem sonrası, depremzede vatandaşlarımızın kendi konutlarını yeniden inşa etmesini sağladık. Kooperatif sistemine dayanan bu modelle, toplamda 18 kooperatif ile imzaladığımız sözleşmeler kapsamında, 110 bin metrekare yapı inşaat alanında, 758 konut ve 66 ticari birim olmak üzere toplamda 824 bağımsız birim inşa ediyoruz. Bu proje, 2 bin 500 depremzedenin, yeni evlerine kendi mahallelerinde, kendi adreslerinde, tekrar kavuşmalarını sağlayacak” dedi.

‘EKTİĞİMİZ HER TOHUMUN TAKİPÇİSİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİM’
İzmir’de imzası olan projelerin görev süresi bitince de devamcısı olacağını belirten Soyer, “Ne yazık ki Kentsel Dönüşüm, 22 yıldır mevcut iktidarın yanlış politikaları nedeniyle betonlaşmayla eşdeğer olarak görülüyor. Oysa kentsel dönüşüm mahalle sakinlerinin o bölgede süregelen hayatlarını, anılarını, yani mevcut kültürünü koruyarak güvenli, dirençli ve sürdürülebilir bir geleceği şekillendirmektir. Biz Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi ile gelecek nesillere bunu vadediyoruz. Çocuklarımzıa güvenli, sağlıklı ve yaşanabilir bir İzmir bırakma hedefi ile hareket ediyoruz. Sosyal ve ekonomik gereksinimleri gözeten, yeşil alanları ve sosyal donatı alanlarıyla zenginleştirilmiş, dayanışma ve komşuluk ilişkilerinin güçlendiği mahalleler kuruyoruz. Bütün kentsel dönüşüm projelerimizin özünde şu düşünce yatıyor. İzmir’i dirençli hale getirmek ve doğamızla uyumlu bir yaşam inşa etmek. Bu büyük dönüşüm yolculuğunda sizlerin desteği ve güveni, bizim en büyük motivasyon kaynağımız. Görevimi kısa bir süre sonra devredecek olsam da, Türkiye’ye ilham veren kentsel dönüşüm çalışmalarımız devam edecek. Size söz veriyorum, İzmir’de ektiğimiz her bir tohumun takipçisi olmaya, mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğim” dedi.

‘DAĞ’A BİLE YERİNDE DÖNÜŞÜM DEDİRTTİK’
Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ’ın kampanya sürecindeki sözlerine tepki gösteren Soyer, “Son dönemimiz. Bir şeyden emin olmanızı isterim en çoğunu yapmaya gayret ettik. Geleceğe çok sağlam temeller bıraktır. Cumhur İttifakı adayına bile uzlaşıyla yerinde kentsel dönüşüm dedirttik. Rantsal dönüşümü burada yapamayacak olacaklar ki yerinde dönüşüm diyorlar” dedi.

‘BU SAATEN SONRA BENİ SORGULAMAK KİMSENİN HADDİNE DEĞİL’
Son olarak partisinden kendisine gelen eleştirilere yanıt veren Soyer, şunları söyledi:

Ben ne yaptıysam sizler için yaptım. Partimin ilkeleri doğrultusunda yaptım. 30 Mart mesai bitimine kadar devam edeceğim. Yılmadım yıkılmadım geri adım atmadım. Sessiz kalanların bugün beni sorguluyorlar. Bu kente ve ülkeye olan sevdamı kimseye sorgulatmadım bu saatten sonra sorgulamak kimsenin haddine değildir. Zamanı geldiğinde biz de sorgulayacağız. Bu kavga burada bitmez bu sevda da burada bitmez.

NE OLMUŞTU?
Yerel seçimler yaklaşırken CHP’de aday belirleme süreci yaşanırken İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için mevcut başkan Tunç Soyer yerine Cemil Tugay aday olarak gösterildi. Tugay’ın aday olarak gösterilmesinin ardından Soyer, yaşanan süreç olduğu için ‘kırgın’ olduğunu belirtmişti. Tugay ise Soyer’in yanında olmadığını ve kendisine adaylık sürecinde destek vermediğini belirterek tepki göstermişti.

İkili ilk kez CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in İzmir programı kapsamında, İzmir Ticaret Odası’ndaki programda yan yana fotoğraf vermişti.

 
İzmir'de caz zamanı!
 
İzmirli Filozof Baha Tevfik 140 yaşında!
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
özgür 17 Mart 2024 Pazar 00:42

ne olursunuz birazcık şu şehri kendinizi düşünmekten daha öte bir yere koyun. yok o aday olmamış yok diğeri aday olmamış. vazgeçin bunlardan. şu şehri rant kölesi insanlara bırakmayın. Bakın yine İzmir sizi seçecek. Ama artık şımarıklıktan vazgeçin. Bu insanlar size oy verirken size oy vermeyecek. Bu şehir sadece direniyor. Değer verdiği kutsalları var. Lütfen bu şehrin insanına saygı gösterin. Bu şehir fazlasını hakediyor. Ama siz çok fazla haksızlık yapıyorsunuz.

Yorumu oyla      0      1  
Partili 16 Mart 2024 Cumartesi 17:55

Bu tür konularda insanlar çabucak kini geçmez çünkü SOYER kendine haksızlık yapıldığını düşünüyor ön seçim olmadığı sürece bu olaylar zinciri devam edecektir...

Yorumu oyla      11      0  
öz izmirli 16 Mart 2024 Cumartesi 16:45

TUGAYLA SOYERİ TOPLA BİRLİKTE BİLE YÖNETEMEZLER BU ŞEHRİ..KAPASİTELERİ YETMİYOR MALESEF

Yorumu oyla      8      2  
Asds 16 Mart 2024 Cumartesi 16:00

Buzlar eridi falan hikaye.Neptün Soyer'in aralarında oturması,vücut dili,Cemil Tugay'ı adeta ittirir gibi omuzunun üstüne çıkması buzların erimediğini, tersine üstünlük savaşının başladığının göstergesi.Neptün Soyer'in 2019'daki devir teslimdeki verdiği fotoğraf hala hafızalarda.Aziz Kocaoğlu ve Tunç Soyer'in önlerinde makam odasına girmesi fitili ateşlemişti.Ve emin olun Sowyer'i bitiren de bu hırs olmuştur.Bu kavga bitmez lafı da cabası...

Yorumu oyla      6      3  
ezege 16 Mart 2024 Cumartesi 15:42

yapılan tüm haksızlıklara rağmen TUNÇ SOYER efendiliğini yaptı. Lakin seçim sonucu hüsran ...

Yorumu oyla      14      8  
Aliağalı 16 Mart 2024 Cumartesi 15:25

Tunç soyerin aday olamamasının nedeni, eşinin belediye islerine çok müdahil olmasıdır

Yorumu oyla      14      4  
16 Mart 2024 Cumartesi 15:06

4 adet işe yaramaz tip

Yorumu oyla      15      4  
İZMİR DEĞİŞECEK 16 Mart 2024 Cumartesi 14:12

Vallahi yapmacık ve göstermelik. 31 Mart akşamından sonra gelen 1 Nisan dır.Bilinsin isterim.

Yorumu oyla      12      3  
yorgun demokrat 16 Mart 2024 Cumartesi 14:01

Bayramda sülale ile çekilen aile fotografı gibi maşallah..

Yorumu oyla      8      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP adayı Ünsal: Karşıyaka bisiklet kenti olacak!
Cumhuriyet Halk Partisi Karşıyaka Belediye Başkan Adayı B. Yıldız Ünsal, ...
CHP Gaziemir adayı Işık'tan birlik mesajı!
CHP Gaziemir Belediye Başkan Adayı Ünal Işık düzenlenen iftar programında ...
Kırkpınar'dan Bayraklılara doğal yaşam parkı müjdesi!
Cumhur İttifakı Bayraklı Belediye Başkan Adayı Bilal Kırkpınar, hayvanların ...
 
Cumhur'un Bornova adayı Çayır sokak sokak projelerini anlattı!
Bornova Belediye Başkan adayı Cevdet Çayır, AK Parti Gençlik Kolları Genel ...
CHP Bornova Adayı Eşki'den radikal değişim vaadi!
CHP Bornova Adayı Ömer Eşki, temel belediyecilik hizmetlerinde çıtayı ...
CHP Bayraklı adayı Önal: Ortak akılla yöneteceğiz!
İYİ Parti Bayraklı Belediye Meclis üyesi 7. Sıra adayı Sezai Öcal partisinden ...
 
CHP'li Mutlu'dan yerelden genele iktidar mesajı!
Yoğun saha çalışmalarıyla toplumun tüm dinamiklerine temas etmeyi sürdüren ...
DSP Genel Başkanı Aksakal: İzmir'de 3 ilçede iddialıyız!
Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Önder ...
CHP Menderes adayı Çiçek o iddialara yanıt verdi: Arkamda halk dışında hiçbir güç yok!
CHP Menderes Belediye Başkan adayı İlkay Çiçek, TÜPRAG Efemçukuru Altın ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva