HABERLER>EKONOMİ
21 Kasım 2022 Pazartesi - 13:59

Vakıf mülklerine yüksek zam geliyor… Kemeraltı esnafına kira şoku!

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Borçlar Kanunu’na göre, aralık ayının oranının da eklenmesiyle yüzde 70’i bulacak TÜFE kadar kiralara zam yapacak. İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, “Yüzde 70’lik, hatta 5 yılı geçtiyse yüzde 300’lere varacak zammın altından kalkamayız” derken, insaf çağrısı yaptı. Vakıflar Genel Müdürlüğü ise “Kanun böyle diyor. Elimizden bir şey gelmiyor” açıklamasında bulundu

Vakıf mülklerine yüksek zam geliyor… Kemeraltı esnafına kira şoku!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait mekanlarda iş yapan esnaf, 2023 yılı yaklaşırken yapılacak kira oranının ne olacağını merak ediyordu. Borçlar Kanunu’na göre, yıllık TÜFE oranında zam yapması gereken Vakıflar yönetimi, bu durumda, Aralık ayının rakamının da eklenmesiyle yüzde 70’i geçmesi beklenen TÜFE oranında zam yapmaya hazırlanıyor. Vakıflara ait 500’den fazla mekanda iş yapan Kemeraltı esnafı, yüzde 70’lik oranın kabul edilemez olduğunu belirterek, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nü insaflı olmaya çağırıyor. Esnaf, “Vakıflar bile esnafın halini bildiği halde bu kadar zam yaparsa, özel şahıslar ne yapmaz!” diyerek oranın aşağıya çekilmesini istiyor.

GİRGİN: BEŞ YILI DOLDURDUYSANIZ YANDINIZ!
İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, bugün yüzde 66 olan TÜFE’nin (Tüketici Fiyat Endeksi) Aralık ayındaki artışla yüzde 70’in üzerine çıkacağını tahmin ettiklerini söyledi. Bu oranın, kira sözleşmesini yenileme zamanı gelen esnaf için çok büyük bir oran olduğuna vurgu yapan Başkan Girgin, Tarihi Çarşılar Federasyonu Başkanı Muhsin Yıldırım’ın bu konuda yetkililerle girişimlerde bulunduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“En iyimser tahminle yüzde 70’lik zam, yani yüzde 70’lik TÜFE oranında zam, beş yılı tamamlamamış esnafımız için geçerli. 30 bin lira kira ödeyen bir esnafımız, yüzde 70 zam yapılırsa, 51 bin lira kira ödemek zorunda kalacak. Esnaf fazladan 21 bin lira kazanmıyor ki, böyle bir kirayı ödeyebilsin! Eğer beş yıldır Vakıflar’ın mülkünde kiracıysanız, yeniden rayiç belirleneceği için zam oranı, kira bedelinin ne olduğuna bakılmaksızın  yüzde 200’ü, yüzde 300’ü bulacak. O zaman 30 bin liralık kira, olacak 120 bin lira. Bu kadar ağır kiraların altından hangi esnafımız kalkabilir? Sadece Kemeraltı’nda 500’den fazla esnafımız, Vakıflar’a ait dükkanlarda kiracı durumunda. Vakıflar Genel Müdürlüğü kendi adına haklı olabilir. Bizim de sorumluluklar var, diyorlar. Ancak bizim piyasa koşullarımız bu zamları kaldırmaz. İş yapamadığı için ve sürekli artan enerji ve hammadde zamlarıyla zaten mağdur olan esnafımız, böyle bir zam oranının uygulanması durumunda çöker, iflas eder.”

PANDEMİ DÖNEMİNDE OLDUĞU GİBİ ANLAYIŞ BEKLİYORUZ
Yılbaşında zamlı bedel üzerinden kira ödemek durumunda kalacak olan esnaf, tebligat beklemeye başladı. İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, önümüzdeki haftadan itibaren tebligatların geleceğini tahmin ettiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Vakıflar yöneticileriyle oturduk, konuştuk, oranın düşürülmesini talep ettik. Pandemi döneminde TÜFE oranında zam yapılacaktı, zam geri çekildi. Aynı anlayışı yine bekleriz ama hiç zam yapılmaması gibi bir karar mümkün değilse, oran düşük tutulmalı. Bugün esnafın gidişatını en iyi Vakıflar biliyor. Seçime az bir zaman kala, vakıf mülkleri için uygulanacak zam oranının düşürüleceğini, TÜFE oranında zam olmayacağını umut etmek istiyoruz. Eğer o oranda zamda ısrar edilirse, gerek iktidar, gerekse muhalefet partilerinin vekillerinden destek isteyeceğiz.”

VAKIFLAR YETKİLİLERİ: KEŞKE ELİMİZDEN GELEN BİR ŞEY OLSA
Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri de kanun gereği, TÜFE oranında kira artışı yapmak zorunda olduklarını dile getirdiler. Ocak ayında netlik kazanacak oranı aynen uygulamak durumunda olduklarını belirten yetkililer, “Keşke elimizden bir şey gelse. Kanunları uygulamak zorundayız” ifadelerini kullandılar.

 
Kış döneminde ilk... İzmir-Moskova uçuşları başlıyor!
 
'Darphane altına dayalı sertifika ihraç edecek'
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Abdullah koç 5 Ocak 2023 Perşembe 14:44

Yuzde400500 zammı esnaf ödeyemez buna bir çare bulun sayın büyükler

Yorumu oyla      2      3  
22 Kasım 2022 Salı 09:05

Tayyip yüzde 25'le sınırlı tuttu kira artışlarını. Siz nasıl daha fazla zam yaparsınız? El insaf.

Yorumu oyla      2      3  
VfV 21 Kasım 2022 Pazartesi 16:21

Devletin kurumu olan Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile 'Kanun böyle elimizden bir şey gelmiyor' deyip kirayı köklerse varın vatandaşın halini düşünün. Ülkenin battığını devlet kurumları bile itiraf ediyor yani.

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fahiş fiyatla mücadelede yeni dönem!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ürünlerdeki fahiş fiyat artışlarına ...
Ege Ekonomik Forum başlıyor... 'Geleceğin sinyalleri' konuşulacak
Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı ve Özgencil Grup işbirliği, İzmir Büyükşehir ...
İşte en çok elektrik harcayan ev aletleri!
İşte en çok elektrik harcayan ev aletleri!
 
Turizmin geleceğine yön verecek fuar için geri sayım!
Turizmin değişmeyen rotası ve Türkiye’nin en büyük turizm platformu olan ...
İhtiyaç sahibi ailelere 356 milyon lira destek!
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Sosyal ve Ekonomik Destek'ten ...
Pegasus'un yüzde 7'si satılıyor
Pegasus’un sahibi Esas Holding ve diğer bireysel hissedarlar, JPMorgan, ...
 
Doğal Gaz Tüketim Desteği ödemeleri başladı!
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ihtiyaç sahibi hanelere yönelik ...
SİT derecesi düşürülmüştü… Yaşar Planı'nda yeni gelişme!
Aralarında Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Portekiz Fahri ...
21 işletmeye fahiş fiyat cezası
Ticaret Bakanlığı tarafından fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva