HABERLER>SAĞLIK
7 Haziran 2022 Salı - 08:52

Vakalar neden açıklanmıyor?

Sağlık Bakanlığı 1 Haziran’dan itibaren covid 19 vaka sayılarını açıklamazken, İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Bakanlığın elinde kim bilir rakam yoktur, çünkü tarama tersi yapılmıyor” dedi ve ekledi: “Sosyal mesafe bozulmuşsa, maske takın diyoruz ama kamu otoritesi her şeyi oluruna bırakmış durumda. Uçakta hostes, kendini korumak amacıyla bile maske takamıyor; çünkü maske takmaları yasaklanmış.”

Vakalar neden açıklanmıyor?

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Covid 19 salgınında uygulanan maske takma zorunluluğunun kademeli olarak kaldırılması, son olarak da vaka sayısının 1000’in altına inmesiyle toplu ulaşım araçlarında kullanımına da son verilmesi yönündeki karar, hala tartışılıyor. Vaka sayıları, 27-31 Mayıs tarihleri arasında 1000’in altında seyrederken, Sağlık Bakanlığı, 1 Haziran itibariyle günlük vaka sayısını açıklamamaya başladı. İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, bu durumu, “Bakanlığın elinde açıklanacak sağlıklı bir rakam olmayabilir. Çünkü tarama testleri artık yapılmıyor. Zaten elde bir rakam olsa da Sağlık Bakanlığı çok da doğru rakamlar açıklamıyordu” sözleriyle eleştirirken, salgının eskisi gibi yoğun olmasa da devam ettiğini hatırlattı.

SOSYAL MESAFE ORTADAN KALKMIŞSA, MASKE TAKMAK LAZIM
Medyanın da artık covid 19 salgınıyla ilgili yayın da yapmadığının altını çizen İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, hastalığın halen devam ettiğini hatırlattı. Sosyal mesafeyi koruyamadığımız alanlarda mutlaka ve mutlaka maskenin takılması gerektiğine vurgu yapan Başkan Prof. Kaynak, şu değerlendirmelerdi bulundu:

”Sosyal mesafenin olmadığı yerlerde maske takmak gerekiyor ve çok önemli. Çünkü bu hastalık devam ediyor ve bu hastalıktan etkilenebilecek risk grupları var. Yaşlı insanlar var, bağışıklık sistemi iyi olmayan hastalar var, kalp hastaları, diyabetliler, böbrek hastaları var. Bu insanların covid hastalığını sağ salim hafif atlatmaları her zaman mümkün olmayabiliyor. Yaklaşık 10 gün önce bir arkadaşımızın annesi covid’den vefat etti. Dolayısıyla rakamlar çok düşük olabilir ama insanlar istatistiksel bir rakam değildir ve bir insan bile çok önemlidir, kıymetlidir. Bu konuda toplumun çok duyarlı olması gerekir. Dolmuşta, trende, otobüste, uçakta, kamu binalarında, sosyal mesafe daralmışsa, herkesin maske takmasında yarar var.”

HOSTESLERİN KİŞİSEL KORUMA İÇİN BİLE MASKE KULLANMASI YASAKLANMIŞ
Hafta sonunda yaptığı bir uçak seyahatinde bizzat yaşadığı onalı anlatan Başkan Prof. Kaynak, “Uçağa binerken maskeliydim. Hostes hanım maskesizdi. Hostes hanıma, kapalı alanda çok insanla temas ediyorsunuz, maske taksanız iyi olur, uyarısında bulundum. Aldığım yanıt ürkütücüydü. Hostes hanım, bizim artık maske takmamız yasaklandı, böyle bir kural getirildi, dedi. Kişisel olarak insan kendini korumak için maske takmak istese bile takamıyorsa, yasaklanmışsa, bu korkunç bir şeydir. Hostes hanım, kendimi korumak için maske takmaya kalksa, demek ki takamıyor. Bu kural, insanları önlemsiz bir hayata sürüklemektir” dedi. Hastanelerde eskisi gibi yoğun düzeyde covid hastası olmadığını doğrulayan Başkan Kaynak, sözlerini şöyle sürdürdü:

HASTANELERDE ÇOK HASTA YOK, RAKAMLAR DÜŞTÜ, DOĞRU ANCAK…
“Hastanelerde bizim elde edebildiğimiz bilgilere göre, artık çok fazla covid hastası yok. Mevcuttaki covid hastaları da tesadüfi hastalar. Tesadüfi hastadan kastımız, ameliyata alınacak veya benzer özel durumu olan hastalar test edildiklerinde pozitif çıkan hastalar. Ama onun dışında ağır, yoğun bakıma girecek hasta yoğunluğuyla karşı karşıya değiliz. Ancak şu unutulmamalı ki son zamanlarda bu hastalık, ayakta geçiriliyor. Bulaşma devam ediyor, riskli hastalar tehlike altında kalıyor. Biz nasıl uyarıyorsak, kamu otoritesinin de, sosyal mesafe korunamıyorsa, maskenin takılması gerektiği yönünde uyarıcı açıklamalar yapması gerekiyor. Fakat görüyoruz ki böyle bir uyarı olmadığı gibi vaka rakamları bile açıklanmıyor. Gerçi bakanlığın elinde de sağlam veri olduğunu düşünmüyoruz. Çünkü tarama testleri yapılmıyor. Maske takmanın bir zararı yok ki. İki sene taktık, bir zararını mı gördük maskenin? Bakanlığın elinde açıklanacak sağlıklı bir rakam olmayabilir. Elde öyle bir rakam olsa da Sağlık Bakanlığı çok da doğru rakamlar açıklamıyordu. Maalesef, bu iş bitti şeklinde bir hava yaratılmakta. Bu yaklaşım, ne kadar sağlıklı, ne kadar doğru? İnsan sağlığı açısından baktığımız zaman yine diyoruz ki, sosyal mesafe ortadan kalkıyorsa, mesafeyi koruyamadıysak, hepimiz maske takmalıyız. Sadece kendimiz için değil, çevremizdeki riskli insanları da düşünerek bunu yapmalıyız.”

 
Körfezin tek mavi bayraklı plajı yaza hazır!
 
FETÖ'nün TSK yapılanmasına 9 ilde operasyon
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
7 Haziran 2022 Salı 11:50

korona tekrar patlayacak. sıkı durun.

Yorumu oyla      4      3  
burak 7 Haziran 2022 Salı 10:35

ya zaten gerçek rakamları açıklamıyorlardı. Yalan da bir yere kadar. TÜİK de nasıl zaten gerçek olmayan enflasyon kalemlerini listeden çıkardıysa, mayıs ayı verilerini paylaşmıyorsa sağlık bakanlığı da boş verdi veri paylaşmayı. Bu vatandaş da alem hala insan yerine falan konduğunu zannediyor bu ülkede..

Yorumu oyla      5      3  
Ttt 7 Haziran 2022 Salı 10:07

Bu hükümetin neyine inandık ki buna inanalım. Enflasyonu açıklamak yasak, işsizlik var demek yasak, ekonomik kriz var demek yasak, e hakkını aramak zaten yasak.Yakında maske takanlara ceza yazarlarsa hiç şaşırmam.Ama bu ülkeye müstehak. Böyle başa böyle tarak...

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pazardaki güzelleşme tuzağı: Ne alırsan 10 lira ama...
Pazarda, tezgâhlarda ya da internette satılan güneş kremi, rimel, ruj ...
Bakan Koca'dan güzel haber: Yakında kavuşacaklar!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ankara'da ameliyat olan kardeşleri Elif'e ...
Maymun çiçeği vaka sayısı 780'e çıktı
Dünya Sağlık Örgütü, son haftalarda dünyada yayılmayı sürdüren maymun ...
 
Maymun çiçeği şüphesi büyüyor... Bakan Koca'dan açıklama geldi!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul’da, maymun çiçeği hastası olabileceği ...
Hemorajik ateş virüsü nedeniyle 23 kişi yaşamını yitirdi
Irak'ta hemorajik ateş virüsü nedeniyle son birkaç ayda ülke genelinde ...
Babadan çarpıcı iddia: Otizmli Emirhan ihmal mağduru mu?
İzmir'de rahatsızlanınca Ege Üniversitesi Hastanesi'ne götürülen otizmli ...
 
İzmir'deki meslek lisesinde geliştirildi... 'Bor' her derde deva mı olacak?
İzmir'in Buca ilçesinde bir lisede başlatılan 'Meslek Lisesi Kansere El ...
Pandemiyle azalan kemik iliği nakilleri artmaya başladı
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle son 2 yılda azalan kemik ...
Covid-19 tablosu haftalık olarak yayınlanacak!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, günlük yayınlanan Covid-19 tablosunun, 1 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva