HABERLER>SAĞLIK
6 Temmuz 2023 Perşembe - 10:59

Uzmanından tansiyon hastalarına sıcak uyarısı

Uzm. Dr. Necdet Yetim, aşırı sıcaklıkların kan dolaşım mekanizmasının bozulmasına, beraberinde de tansiyon düşmesine neden olduğunu söyledi. Sıcağın terlemeyi de artırarak vücutta su ve mineral kaybına yol açtığını da vurgulayan Yetim, "Kan basıncının düşmesi de başta beyin, kalp, karaciğer, böbrek gibi yaşamsal organların çalışmasını yavaşlatır. Sıcağın zararlı etkilerinden herkes, ama en çok da kronik hastalığı olanları korunmalı" dedi.

Uzmanından tansiyon hastalarına sıcak uyarısı

Kent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yetim, yüksek nem oranları yüzünden daha da fazla hissedilen hava sıcaklıklarının, güneş ışınlarının sağlığa olumsuz etkilerine dikkat çekti. Sıcaktan en çok tansiyonun etkilendiğini belirten Uzm. Dr. Yetim şöyle konuştu: "Aşırı sıcak günler yaşıyoruz, yaz nedeniyle sıcaklıklar da devam edecek. Sıcağın en önemli etkisi tansiyon üzerinedir. Atar damarlardaki basınca tansiyon denir. Bu basınç, kan dolaşımının düzenli ve yeterli olması için normal sınırlarda bulunmalıdır ve bunu ayarlayan birçok mekanizma vardır. Sıcak etkisi bu mekanizmalarda bozulmaya neden olur ve sonuçta kan basıncı düşer. Sıcak etkisi ile ısınan yüzeysel doku ve organlardaki kan damarları genişler ve kan bu bölgelerde daha çok toplanır. Daha derinde olan ana damarlardaki basınç düştüğü için iç organların kanlanması azalır. Ayrıca deri yoluyla terleme ve buharlaşma artacağı için vücudumuzdaki su ve mineral kaybı da artar. Sonuçta, kandaki su ve tuz oranının azalması da tansiyonun düşmesine yol açar. Kan basıncının düşmesi de dolaşımın yavaşlamasına ve organlara daha az kan gitmesine neden olur. Organlara, başta oksijen olmak üzere tüm yaşamsal maddeler kan yoluyla gider. Kan basıncının düşmesi ile bu maddeler organlara yeterli miktarda gidemez. Başta beyin, kalp, karaciğer, böbrek gibi yaşamsal organlarda çalışma yavaşlar. Böylece organ yetmezlikleri oluşur ya da var olan organ yetmezliklerinin derecesi artarak ölüme kadar varan sağlık sorunları meydana gelir."

'GÜNEŞTEN KORUNMAKTAN BAŞKA ÇARE YOK'
Sıcağın, güneş ışınlarının olumsuz etkilerinden etkilenmemek için korunmanın şart olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Yetim, "Sıcağın zararları en çok kronik hastalıkları olanları etkiliyor. Hipertansiyon, diyabet, kanser, kalp damar, kan, kronik organ yetmezliği hastaları riskli grupta. Sıcağın en çok etkilediği hipertansiyon hastaları tansiyon düşürücü ilaç kullanıyor. Bu kişilerin tansiyonu hem kullandıkları tansiyon düşürücü ilaçların hem de sıcağın etkisiyle aşırı düşebilir, çok dikkatli olmalılar. Tansiyon düşmeye başlayınca ilk belirtisi halsizlik hissidir. Göz kararması, baş dönmesi, denge bozukluğu meydana gelebilir, kişi ayaktaysa ya da ayakta kalmaya devam ederse bu belirtiler artarak düşme, baygınlık ya da kısa süreli bilinç kaybı olabilir. Daha şiddetli durumlarda şok hali, koma ve ölüm meydana gelebilir" ifadelerini kullandı.

'ZORUNLU OLMADIKÇA ÇOK SICAK SAATLERDE DIŞARI ÇIKILMAMALI'
Öte yandan Dr. Yetim, uzmanlar olarak özellikle kronik hastalığı olanlara her yaz başında sıcak uyarısı yaptıklarını hatırlatıp, "Zorunlu olmadıkça saat 11.00-16.00 arasında dışarıda bulunmamak,  terlemeyi artırmayacak ince, pamuklu, açık renkli giysiler giymek, dışarı çıkıldığında geniş kenarlı şapka taklak, şemsiye, güneş gözlüğü kullanmak,  bol sıvı almak, hafif yemekler yemek, tuz miktarını kısmen artırmak, alkol, sigara, çay, kahve tüketiminden kaçınmak, aşırı efor sarf edecek eylemlerde bulunmamak, spor için sabah ve akşam saatlerini tercih etmek, sağlık kontrollerini zamanında yaptırmak" diye konuştu.(DHA)

 
TMMOB'tan Kemeraltı Yatırım Fonu çıkışı: Kültür varlığı hisse senedi değildir!
 
Kılıç'tan Onur Şener davasındaki karara tepki: Cezasızlık failleri cesaretlendiriyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Koca'dan uyarı: Vakalarda artış var
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Karadeniz bölgesinde, özellikle Kurban Bayramı ...
Ruhsal bağışıklığı güçlü tutmak için bunları yapın!
Ruh sağlığının da bağışıklık sistemi üzerinde etkisi olduğunu hatırlatan ...
Vegan beslenme B12 eksikliğini artırdı!
Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Gündüz, “Son dönemlerde kullanılan ilaçlar ...
 
AFAD'dan boğulma vakalarını önlemek için tedbirler
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) suda boğulmaların önlenmesi ...
Dikkat! Bütün gün oturmak bu hastalıklara davetiye çıkarıyor
Akademik tıp dergisi Annals of Internal Medicine'de yapılan bir inceleme, ...
Diş fırçalamamak kalp hastalığı riskini arttırıyor!
Japonya'da yapılan araştırma, gece uykusundan önce diş fırçalamamanın ...
 
Sağlık turizminde hedef: 1,8 milyon turist
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, "2023 ...
İzmirli sağlıkçılar bayram dinlemedi!
Sağlık Bakanlığının pilot uygulaması kapsamında İzmir'in 5 ilçesinde konuşlandırılan ...
Tiroit kanserine dikkat: Sinsi ilerliyor!
Tiroit kanserinin kan tahlilleriyle değil ancak ultrason ile ortaya çıkabileceğini ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva