HABERLER>SAĞLIK
29 Ağustos 2014 Cuma - 08:30

Uzmanından bonzai çıkışı: Şu an sadece trend!

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatr Bölümü’nden Doç. Dr. Zeki Yüncü son dönemde çok sayıda gencin ölümüne sebep olan Bonzai hakkında Egedesonsöz’e özel konuştu. Yüncü Bonzai’nin diğer uyuşturuculardan temel bir farkı olmadığını, ancak şu an trend olduğunu söylerken “ Önceki dönemlerde uçucu madde, extacy furyaları vardı. Şimdi Bonzai furyası var. Bizim amacımız bu maddeyle değil madde bağımlılığıyla mücadele etmek olmalıdır” dedi.

Uzmanından bonzai çıkışı: Şu an sadece trend!

Mehmet İŞLER / EGEDESONSÖZ - Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatr Bölümünde görev yapan Doç. Dr Zeki Yüncü son dönemlerde çok sayıda gencin ölümüne sebep olan sentetik uyuşturucu bonzai hakkında açıklamalarda bulundu.
Yüncü bonzainin son dönemlerde neden bu kadar talep gördüğünü açıklarken, dünyada ortaya çıkışını ve ülkemize giriş süreci hakkında bilgi verdi.

Kullananların demografik özellikleri hakkında da konuşan Yüncü ayrıca politikacıların, sivil toplum kuruluşlarının, ailelerin ve öğretmenlerin madde bağımlılığıyla mücadele konusuna bakış açısının çok önemli olduğu belirtti.

Asıl sorunun ‘madde bağımlılığı’ olduğunun altını çizen Yüncü, “Bu soruna baktığımızda aslında birçok maddeden oluştuğunu görüyoruz. Bunların hepsinin adını saymayayım. Bu tür maddelerin zaman içinde farklı adlarla yeni maddelerle piyasaya sürüldüğünü ya da piyasada yer aldığını biliyoruz” diye konuştu.

ŞİMDİKİ TREND BONZAİ!
Son dönemde de popüler olan maddenin bonzai olduğunu söyleyen Yüncü, “Bu yüzden adı daha sık duyulmaya başlandı. Araya giren başka maddeler var mı? Tabi ki var. Bu bir akım. Bonzai akımı bitecek başka bir akım başlayacak insanlar başka maddeler kullanmaya başlayacak. Aslında maddelerin değişik zamanlarda değişik isimler altında piyasaya girmesi zaman içinde tavan yapması ondan sonra orada tutunması ve sonra yavaş yavaş aşağılara doğru inmesi gibi bir süreç vardır. Bu aslında moda deyimiyle trend diye nitelendireceğimiz bir şey. Şu anda trend bonzai. Peki bonzai neden bu kadar öne plana çıktı? Bonzai’nin bu kadar ön plana çıkmasının ana nedeni, bu maddenin olumsuz etkileri yani ölüme sebebiyet vermesi sebebiyle insanların başına bela olmasından kaynaklı. Eskiden X maddeyi kullanan bir kişi ölmüyordu ve ölmediği için de basında az yer alıyordu. Fakat bonzai ölümlere neden olmasıyla gündemde daha fazla yer aldı. Aslında bonzai bunların bildiğimiz ve popüler olanın adıydı. Başka tür Sentetik Kannabionid diye tanımlanan maddelerin de piyasada olduğunu söylemekte yarar var” dedi.

BONZAİ’YE ULAŞMAK…
Bonzai’ye ulaşmanın çok kolay olduğunun düşünülmesi üzerine hakkında da, “Her maddeye ulaşmak kullananlar için kolaydır. Kullanmayanlar için zor, hatta imkansız” diyen Yüncü, “Yani siz bir şeye alışkanlık halindeyseniz o maddeye ulaşmanız farklı mekanizmalarla daha kolaylaşıyor. Aynı zamanda şunu da söylemek gerekir; kolay ulaşma kelimesini kurarken kaçınmam, kaçınmamız gerekiyor. Çünkü aslına gerek polis gerek önleyici mekanizmalar maddenin piyasaya çıkmaması için elinden gelen her şeyi yapıyorlar. Evet doğru ucuz bir madde, pahalı bir madde değil, fakat diğerleri de ucuz. Ama insanlar pahalı maddelere de bağımlılık gösterebiliyor. Pahalı olan maddelerde kendine bir şekilde satış ve alış yolu bulabiliyor. Piyasalaşma böyle bir şey. Bir şekilde o yolu kendine yaratıyor ve insanlar buluyor. Bunu marketing gibi düşünün; nasıl pazarlama sistemleri ve satış sistemleri var büyük şirketlerin Pazar yaratma gayeleri varsa bu maddeleri satanların da değişik pazarlama sistemleri var. Bunları uyguluyorlar. Yani madde bazen ucuz oluyor bazen pahalı. İnsanlar bu maddeyi yeni bir madde olduğu için kullanıyorlar. Bir süre sonra bonzai kullanılmamaya başlanacak. Ama bonzai’nin kullanılmamaya başlanması madde bağımlılığı sorununu ortadan kaldıramayacak çünkü onun yerine muhtemelen başka bir şey geçmiş olacak.”



ABD DE TARIM İLACIYDI
Yüncü bonzai’nin tarihçesi hakkında ise şunları söyledi: “Bonzai laboratuvarda elde edilmiş kimyasal bir maddedir. Doğal değil, doğal olanların zararı yok mu? Onların da zararı var.  O da ayrı bir şey. Ama tamamen kimyasal yolla elde edilmiş bir madde. Başlangıçta madde bağımlılığı düşünülerek elde edilmedi. Başka bir amaçla ortaya konmuş bir madde.  Zaman içinde bağımlılık yapıcı etkisi ortaya çıkıyor ve bu madde kullanılmaya başlıyor. Bu madde ilk olarak ABD’de 2003-2004 yıllarında tarımda kullanılan bir araç olarak ortaya çıkıyor. Daha sonraki yıllarda yasaklanıyor. Bizim ülkemizde de ilk baştan legal bir madde olarak girdiği için rahat giriyor ondan sonra bakılıyor ki illegal bir yolla uyuşturucu olarak kullanılıyor bizde de yasaklanıyor. Bu çok garip gelebilir, ya nasıl olur laboratuvarda üretilen bir madde aslında sonradan bağımlılık yapıcı etkisi ortaya çıksın ve yasaklansın. İlk başta niye yasaklanmıyor diye düşünülebilir. Aslında tarihsel anlamda baktığımızda bütün maddelerde aynı şey var. Birçok madde aslında tıbbi amaçlı bir ilaç olarak kullanılıyor. Morfini kastediyorum, kokaini kastediyorum bunlar aslında ilaç olarak üretiliyor bir zaman sonra bakıyorlar insanlar buna bağımlı hale gelmiş. Bir şekilde piyasadan saklanıyor, onayları kaldırılıyor. Morfin mesela hala en güçlü ağrı giderici ilaç ve tıpta kullanımı da var ama bağımlılık yapıcı etkisi olması sebebiyle kontörle tabi tutuluyor. Ama bonzainin tıpta kullanımı söz konusu değil.”

PANİK YOK MADDEYİ TANIYALIM
Tedavi yöntemleri hakkında diğer madde bağımlılığı yöntemlerinden pek farklı yöntemler kullanmadıklarını belirten Yüncü, “Biz diğer madde bağımlılıklarına nasıl bir yaklaşım sergiliyorsak bonzai için de aynısını sergiliyoruz. Ben hep bunu vurgulamaya çalışıyorum, genelde bonzai yeni bir madde gibi algılanıyor, ne yapacağız şimdi deniliyor. Sonuçta bağımlılık yaratan bir madde. Paniğe gerek yok bu maddeyi tanımamız lazım. Bağımlılık sorununu tanımamız lazım. Bizim bu maddeyle değil de madde bağımlılığıyla mücadele etmemiz gerekiyor. İşin tedavi boyutuna geldiğinde bonzainin yoksunluğuna yönelik bir takım tedbirler almamız gerekiyor. Bu işin tıbbi tarafıdır. Bunları biz bilimsel kongrelerde meslektaşlarımıza aktarıyoruz işin bilimsel tarafını. Ailelerin bilmesi gereken şey; bu da adı herkesçe malum maddeler gibi bir maddedir. Ölümcül riski vardır. Ailelerin diğer madde alışkanlıklarına olduğu gibi bu maddeye karşı da uyanık ve dikkatli olması lazım” şeklinde konuştu.

UÇUCU MADDE, EXTACY, BONZAİ…
Bonzai için datalar yeni olduğunu belirten Yüncü, “Bugünkü bonzai hadisesinin 2011’deki dosyalara baktığımızda tek tük görüyorduk. Çok büyük bir kullanım söz konusu değildi. Ama 2014’de geldiğimizde ve dosyaları geriye doğru taradığımızda yüzde 50’ye, 60’a yakın oranlarda diğer maddelerle beraber bonzai kullanımının olduğunu görüyoruz. Yüzde 50’ye yakın oranlarda bonzai kullanımı demek aslında diğer madde kulanım profilinden farklı bir profil sergiletmediğini düşünüyoruz. Örneğin esrar kullanan kişilerin oranı da yüzde 50’lerde, bonzai de aynı şekilde. Dolayısıyla bu grupların yaş olarak, aile yapısı olarak birbirine yakın olduğunu söyleyebiliriz. Yani ayrı bir grup tanımlamıyoruz. Bonzai kullananlar ayrı kişiler değil. Özet bu. Madde kullanıyorsa bonzai de kullanabilir. Bonzai kullananlar aydan gelmiyor. Madde kullanım sorunu olan kişilerin profili neyse bonzai kullananların da profili aynı.  O yüzden ayrı bir başlık değil bu. Bir ara vardı, uçucu madde kullanan gençler diye. Böyle bir şey yok, madde bağımlısı gençler var. Bundan 10 sene önce bir furya vardı, bonzai’ye yapılan şey uçucu maddelere yapılıyordu.  Bir ara extacy furyası vardı. Extacy zararlı bir şey, faydalı olduğunu söylemiyorum ama madde bağımlısı işte. Yani bonzai kullanan gençlik diye bir şey yok. Madde bağımlısı gençler var” dedi.

RİSK ETMENLERİ VE FAKTÖRLER…
“Risk etmenlerine baktığımızda bunlar çok yeni datalar aynı madde bağımlısı olan ergenlerdeki datalara benziyor” diyen Yüncü şunları söyledi:  Risk etmenleri var. Yani ailelerin Sosyo-Ekonomik düzeyinden bağımsız olarak geliştiğini görebiliyoruz. Çünkü çok varlıklı insanlarda kullanabiliyor, ekonomik düzeyi daha düşük insanlar da kullanabiliyor. Ucuz olması maddenin kullanıcı profilini değiştirmiyor. Her kesim tarafından bulunan ve kullanılan maddeler. Kimse kendini benim ekonomik düzeyim yukarda, ben bundan etkilenmem demesin. Herkesi vurur bu. Böyle bir şey söz konusu. İnsanlar böyle bir algı yaratarak kendilerini korumaya çalışıyor. Toplumun bir tarafında başlayan bir şey her kesimini etkiliyor. Siz istediğiniz kadar evlerinizin, bahçelerinizin, sitelerinizin duvarlarını yükseltin bu durumdan kurtulamazsınız. Bu böyle. Sonra; boşanmayı hazırlayan faktörler önemli, aile içi şiddetin olması, iletişim kanallarının kopuk olması, etkin disiplin yöntemlerinin kullanılmaması, çocuğun yeterli bir danışmanlık sisteminden yararlanmamış olması, maddenin kabul edilebilir olması, okul başarısı önemli ama okula entegrasyon çok önemli, yani çok başarılı ya da çok başarısız olması değil, çocuk okula gidip derdini anlatabiliyor mu? Kendini ifade edebiliyor mu? Okula aidiyet duygusu taşıyor mu? Bunlar önemli. Sporsal ve diğer aktivitelere katılmaması risk. Ama burada da futbolcu olması basketbolcu olması değil, yaptığı şeyden zevk alarak yapması önemli. Bunların aksi olduğunda hep risk faktörü oluyor ama layıkıyla yapıldığında da koruyucu oluyor. Ailenin özellikle bunlara dikkat etmesi gerekiyor.

BONZAİ UYUŞTURUCUYU GÜNDEME GETİRDİ
Bonzai’yle beraber uyuşturucunun tekrar ülke gündemine girdiğinin altını çizen Yüncü, sivil toplum kuruluşlarının, siyasi partilerin farkındalık yaratıcı projeler yapmasının çok önemli olduğunu söyledi. Yüncü, “Bunlar toplumun gözünün içine sokulmadıkça insanlar bu sorunu kanıksamaya başlıyorlar. Bu sorun da içten içe büyümeye devam ediyor.  Yani böyle bir sorun var. Aileler kendilerine çekidüzen versin, biz de, kanun koyucular da, siyasilerde, milletvekillerimizde bir takım önlemler alsın. Aslında gerçeği söylemek gerekirse 2000’li yıllardan sonra uyuşturucu Türkiye gündemine oturmaya başladı. Bunun nedeni şu; daha fazla görünür bir sorun olmaya başladı. Farklı sebepleri vardır, o işin sosyolojik boyutuna girer. Politikalar üretmek kesinlikle gereklidir. Türkiye buna yönelik olarak bir takım önlemler de geliştirmeye başladı. Sistemler kuruyor, koruyucu mekanizmalar oraya çıkartıyor. Bunlardan birisi sigara kullanımına yönelik olan uygulamalar. Alkolle ilgili bir eylem planının olduğunu biliyoruz. Maddeyle ilgili eylem planının da hazırlıkları olduğunu biliyoruz. Bunlar önemli ve değerli şeyler. Özellikle son dönemde merkezi yönetimin iradesi altında illerde il uyuşturucu koordinasyon kurulları oluşturulmaya başlandı. Bunlarla nasıl mücadele edileceği konusunda tartışmalar yapılıyor. Maddeyle mücadele açısından olumlu gelişmelerdir bunlar. Muhtemelen daha ilerleyen dönemlerde daha somut, net projeler ortaya çıkacak. Bu tür farkındalık yaratıcı projelerin desteklenmesi gerekiyor. Ama STK’lar bu konuda son derece önemli. Bu sorun toplumsal bir sorun, bu toplumsal soruna tek elden irade koymak gerekiyor. Yani o irade olmazsa herkes kafasına eseni yapar. O zaman da orkestra iyi çalışmaz. Orkestrayı iyi yönetmek gerekiyor ki kaliteli bir şey çıksın ortaya” diye konuştu.



AİLELER EYVAH DEMESİN
Yüncü konuşmasını bitirirken şunları söyledi: “Bu konuda ailelere, öğretmenlere çok iş düşüyor.  Ailelerin eyvah dememesi gerekiyor. Böyle bir sorun olduğunda sorunu iyi tespit etmek gerekiyor, çocuğu iyi anlamak gerekiyor. Sorunu ortaya koymak gerekiyor.  Genelde madde kullanımı bir milat gibi algılanıyor. Ama bu bir milat değil. Var olan sorunun gün yüzüne çıkması. Aileler çocuklarıyla temelden iyi ilişki kurarlarsa bu sorun ortaya çıktığında onunla iyi diyalog kanallarını açık tutarak daha hızlı sonuca gidebilirler. Ama bu sorunu yok sayarlarsa o zaman bu sorun daha fazla toplumu yiyip bitirecektir. Madde bağımlılığı bir başlangıç değildir. Var olan sorunların ortaya çıkmasıdır. Ama maalesef ülkemizde halının altına süpürülüyor.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TOKİ'den Bornova'ya 200 yataklı hastane!
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Bornova’da ...
Gebelikte demir takviyesi şart
Hamile birçok kadında gelişen sorunlardan biri de kansızlık ve en çok ...
Ebola ile mücadeleye 150 milyon dolar
Afrika Kalkınma Bankası, Mano Nehri Birliği’ne (MRU) bağlı ülkelerin Ebola ...
 
Sağlık muhabirleri Müezzinoğlu'na meydan okudu
İzmir Sağlık Muhabirleri Derneği (SMD) İzmir Şubesi üyeleri, ALS Hastalarına ...
DSÖ: Elektronik sigara sağlığı tehdit ediyor
Elektronik sigaranın, sigara içme alışkanlığını engellediği yönünde bir ...
Kahvaltıda ezber bozan araştırma
ABD ve İngiltere kaynaklı araştırmalar, kahvaltı hakkındaki yaygın kanıyı ...
 
Organ naklinde umut veren gelişme
Bilim adamları ilk işlevsel canlı organı bir hayvanın içinde yeniden programlanmış ...
CHP İzmir bonzaiye savaş açtı
CHP, ölümlere neden olan sentetik uyuşturucu türü bonzaiye karşı harekete ...
İzmir’de küflü peynir operasyonu!
İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü denetim ekipleri, vatandaşın ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva