HABERLER>EKONOMİ
10 Kasım 2016 Perşembe - 10:48

Tütün üreticilerinden teşvik isyanı

Tütün Eksperleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Servet Yaprak, Milli Tarım Projesi’nde tütüne teşvik verilememesine tepki gösterdi.

Tütün üreticilerinden teşvik isyanı

İhracatta lider tütüne teşvikin verilmemesi hakkında açıklama yapan Yaprak, şu ifadeleri kulandı: “Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) 7 Kasım 2016 tarihli basın duyurusunda; En fazla ihracat yapılan 31 tarımsal ürünün Türkiye’ye 10 yılda 48,5 milyar dolar döviz kazandırdığını açıklamıştır. 2006 – 2015 yılları arasında tarım ürünlerinde ihracata en büyük katkının, 10,3 milyar dolarla fındıktan, 5,9 milyar dolarla üzümden ve 4,4 milyar dolar ile tütünden sağlandığını belirtmiştir.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan Milli Tarım Projesinde maalesef ihracat rekortmeni ve dünya pazarlarında adının önünde Türk olan tek ürünümüz Tütünün adı bile geçmemektedir. 2009 yılında açıklanan ancak uygulanmayarak rafa kaldırılan havza modeli raftan indirilmiş, fındık, tritikale ve yem bitkileri listeye eklenmesine rağmen tütüne bu modelde yine yer verilmemiştir.

Dört yüz yılı aşkın bir süredir Anadolu topraklarında yetiştirilen ve yurt dışı piyasalarda haklı bir şöhrete sahip Türk Tütünü; dünya oryantal tütün pazarında hala lider ülke olmamıza rağmen çıkarılan destekleme tebliğlerinde dahi Tarımsal Ürün tanımı dışında tutulmaktadır.

2015 yılı itibarı ile 54.000 üretici ailesi toplam 62.000 ton civarında tütün üretmiştir. Üretilen tütünün her yıl yaklaşık %86’sı ihraç edilirken, kalan miktar yurt içinde kullanılmaktadır. Yaprak tütün ihracatı sonucu sağlanan döviz girdisi yıllık 400-500 Milyon ABD Doları aralığında değişmektedir.

Havza modelinin en önemli argümanı olan ithalatı azaltma politikasında maalesef ithal tütüne ödenen milyon dolarlar dikkate alınmamıştır.

Ülkemizde 2015 yılında 53.857 ton tütün, 382,8 milyon ABD Doları karşılığı ihraç edilmiştir. Buna karşılık tütün ithalatı, 2015 yılında rekor kırarak yaklaşık 59.807 tona ulaşmış ve karşılığında Dahilde İşleme Rejimi altında ithalat (DIR) hariç olmak üzere, tütün ithalatına 354 milyon ABD Doları ödenmiştir. Yıllardır ülkemizin en önemli ihraç kalemlerinden biri olan yaprak tütünde de diğer bazı tarımsal ürünlerde olduğu gibi ithalatçı bir ülke haline gelinmiştir.

Havza modeline geçişte savunulan bir diğer argüman arz fazlalığını engellemektir. Her platformda dile getirdiğimiz bir gerçeği kamuoyu ile tekrar paylaşmak isteriz ki şu anda ülkemizde tütünde arz fazlası bulunmamaktadır. Ülkemizde tütün üretimi sözleşmeli üretim modeli ile yapılmaktadır. Her yıl belirlenmiş miktar üzerinden alıcı ve satıcı arasında sözleşme yapılması, tütünde bir arz fazlalığı sorunu yaşanmasına engel olmaktadır. Ancak üreticimizin desteklenmesi halinde yaprak tütün ihracatımızı arttırma şansımız olacaktır. Sigara tüketimi ile mücadelemiz, yüksek ihraç kabiliyeti olan Türk Tütünü ile mücadeleye dönüşmemelidir.

Modelde tanımlanan havzalar içerisinde yaprak tütün üretim ve ihracatının %90’ından fazlasını karşılayan Ege Bölgesi, Orta Karadeniz Bölgesi ve Adıyaman-Hatay-Antakya havzalarında ki tütün üretimi de desteklenecek ürünler içerisinde yer almalıdır.

12 İhracat rekortmeni Tütün Üreticilerinin de diğer üreticiler kadar tarımsal desteklemelerden faydalanmaya hakkı vardır.”

 

 
Bornova Stadı’nda muhteşem gala: Altınordu’nun gençleri tarih yazdı
 
İzmir'de lodos ve sağanak raporu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye’nin geleceği EBSO’da tartışıldı
Türkiye’nin yenilenebilir enerjideki yol haritası EBSO’da masaya yatırıldı. ...
İzmir tekne üretiminde marka olacak!
İzmir Tekne İmalatçıları Dayanışma Derneği Yeni Yönetim Kurulu, İMEAK ...
Günlük altın siparişinde rekor
Fiyatı bu yıl rekor üstüne rekor kıran altında, Darphane, Cumhuriyet tarihinin ...
 
O gökdelen kapasite artışına gidiyor
İzmir’in yeni gökdelen projelerinden İŞ GYO’nun yaptığı Ege Perla’da inşaat ...
Koç Holding’ten İzmir’e dev yatırım
İzmir’e bir yeni enerji yatırımı da Koç Holding’den geliyor. Holding bünyesindeki ...
Trump'ın başarısı altın fiyatlarını uçurdu
Küresel piyasalar, ABD başkanlık seçiminde kesin olmayan sonuçlara göre ...
 
Bakan Arslan'dan İzmir-Çandarlı Otoyolu raporu!
Arslan, İzmir-Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu'nun ihale sürecinin yarın ...
İngiliz devi onlarca mağazasını kapatıyor
İngiliz perakende şirketi Marks and Spencer (M&S) İngiltere’de ve uluslararası ...
Rekabet Kurulu ‘İzmir Kuyumcular Odası’ kararını verdi!
Rekabeti ihlal ettiği iddiasıyla hakkında soruşturma yürütülen İzmir Kuyumcular ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva