HABERLER>EKONOMİ
26 Ekim 2022 Çarşamba - 14:09

Turizmcilerin Konaklama Vergisi’ne itirazı var: Yerli turisti kaçırtır!

ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, “Bizim insanımızın önemli kesimi zor şartlarda, bazen borçlanarak tatil yapıyor. Hal böyleyken Konaklama Vergisi getirmek, turizmcinin iç pazarını baltalamaktır. Bu yasa ötelenmesin, tamamen kaldırılsın” dedi. TUR-İD Başkanı Cengiz Terzi ise bu düzenlemenin tatilciyle otelciyi karşı karşıya getireceğini, turizme zarar vereceğini öne sürdü.

Turizmcilerin Konaklama Vergisi’ne itirazı var: Yerli turisti kaçırtır!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Konaklama Vergisi ile ilgili yasal düzenleme 2019 yılında çıkarıldı ancak uygulanması ertelenmişti. 1 Ocak’ta resmen yürürlüğe girecek olan Konaklama Vergisi’nin turizme olumsuz etkide bulunacağı düşüncesi yaygınlaşıyor. Turizmciler, Konaklama Vergisi’nin yabancı turisti etkilemeyeceğini, ancak yerli turisti tatil yapmaktan alıkoyacağını öne sürdü. Bu ek verginin iç pazara çok büyük yük olacağı görüşünde birleşen turizmciler, yasanın tamamen ortadan kaldırılmasını, yürürlüğe girmeden geri çekilmesini istiyorlar.

YÜZDE 2 DE OLSA TATİLCİYE YÜKTÜR
7338 Sayılı Konaklama Yasası’na göre, otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, termal tesis, misafirhane, kamping gibi tesislerde konaklayanlardan yüzde 2 oranında ek vergi alınacak. 20 bin lira otel faturası ödeyecek olan bir tatilci, 400 lira da Konaklama Vergisi ödemek zorunda kalacak. Kamping alanlarında çadır kuranların bile bu vergiyi ödemek zorunda bırakılması, tartışmalara yol açtı. Kamp alanlarında konaklayanların ihtiyaçlarını kendi imkanlarıyla karşılayıp karşılamaması veya gecelemenin, işletmeye ait olsun yada olmasın çadır, karavan, bungalov gibi ünitelerle yapılmış olması bile tatilcileri Konaklama Vergisi ödemekten alıkoyamayacak. Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir ve Turizmde İşbirliği Derneği (TUR-İD) Başkanı Cengiz Terzi, Konaklama Vergisi’nin turizme olumsuz yansıması olacağı yönünde görüş bildirdi.

KONAKLAMA VERGİSİNİ BİZ ÖDEYELİM, KAMPANYALARI BAŞLAR
Otelcilerin, yıllık kazançları üzerinden Türkiye’nin tanıtımı için Turizm Gelişim Ajansı’nda yüzde 0,7, acentelerin iye ise yüzde 0,5 oranında ödeme yaptığını hatırlatan ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, “Önümüzde seçim var. Yine öteleyeceklerini düşünüyorum. Ama şu bir gerçek ki, bu kanun artık ötelenmesin, tamamen ortadan kaldırılması lazım. Çünkü bu kanun, turizme zarar verecek” açıklamasında bulundu. Tatilciden Konaklama Vergisi almanın mantıklı bir taraf olmadığının altını çizen Başkan Demir, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Eğer ülkenin tanıtımı yapılıyorsa, bunu oteller ve acenteler yapıyor. Ek bir gelir için Konaklama Vergisi’ne gerek yoktu. Eğer bu yasa yürürlüğe girerse, ne olacak? Otelciler, bu vergiyi vatandaşa yansıtmamak için, sen yeter ki gel, Konaklama Vergini biz ödeyelim, gibi kampanyalar başlatacak. Bazısı ise böyle bir kampanya başlatamayacak, faturaya yansıtacak. Böylece ayrımcılık yaşanacak. Karavanla tatile gidiyorsun, çadır kuracaksın, orada bile vergi ödeyeceksin. Bunun hiç mantıklı bir yanı yok. Turizme baltalayıcı bir harekettir bu. Turizm, bir yerde hizmet ihracatıdır. Çeşme gibi lokal, iç turizme hizmet eden bir destinasyon bile bu sezon yüzde 80 dışarıdan gurbetçi turist aldı. Onlara hizmet ihraç etti. 20-30 ülkeden turistler, kendi iradeleriyle geldiler. Böyle bir durumda turizmcinin desteklenmesi gerekirken, böyle bir vergi koymak, iç turizmi baltalamaktan başka bir şey değildir. Turizmin üzerindeki yük giderek ağırlaşıyor. Bu yükü artık artırmayalım, hafifletmeye çalışalım.”

ÇARE ÖTELEMEK DEĞİL, TAMAMEN GERİ ÇEKMEKTİR
Konaklama Vergisi’nin turizmin yararına olmadığını, aksine köstek olacağını öne süren ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, “Halen turizmciler ihracat şemsiyesi altına alınmadı. Çeşme gibi iç turizme hizmet eden bir destinasyon bile dış turizme hizmet vermeye başladı. Türkiye ‘de ağırlaşan ekonomik şartlardan dolayı tatil yapamayan çok büyük bir kesim varken yeni bir vergi koymak, onları turizmden, tatilden daha çok uzaklaştırmak anlamına gelir. Devletten zaten destek alamayan turizmci, köşeye daha çok sıkıştırılmamalı. Bu nedenle Konaklama Vergisi için ötelenmeli demiyorum, çünkü ötelemek de çare değil. Çare, bu yasayı tamamen geri çekmek, gündemden düşürmektir” diye konuştu.

Başkan Yakup Demir, UBER ve Booking.com sitelerinin kapalı olduğunu, dünyanın 200 ülkesinde hizmet veren rezervasyon portalı Booking.com sitesinden hizmet alamadıkları için turizmcinin işinin daha zorlaştığını sözlerine ekledi.

TERZİ: BU VERGİ, TATİLCİLERLE OTELCİLERİ KARŞI KARŞIYA GETİRİR
Turizmde İşbirliği Derneği (TUR-İD) Başkanı Cengiz Terzi ise Konaklama Vergisi ile ilgili şunları söyledi:

“Konaklama vergisi, karşımıza yeni bir mali yük olarak çıkıyor. İnsanlar tatile gitmek için yıl boyu para biriktirmeye çalışıyor. Pek çoğu da kredi çekerek tatile gidiyor. Hal böyleyken dayatılan Konaklama Vergisi, tatil hayali kuranların önünde engel teşkil edecektir. Tatilciye yüktür Konaklama vergisi. Otel yetkilileriyle tatilciyi karşı karşıya getireceğini düşünüyorum ve bu konuda kaygılıyım. Çok büyük itirazlara, tartışmalara hatta tatilden vazgeçmelere sebep olacağını öngörüyorum. Konaklama vergisi, kesinlikle doğru bir şey değildir ve bu yasayı geri çekmekten başka çare yoktur.”

 
'Türkiye'de bin 134 kadın muhtar görev yapmakta'
 
'İlk Evim İlk İş Yerim' TIR'ı İzmir'de
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sezarın hakkı sezara 26 Ekim 2022 Çarşamba 22:47

yerli turist? kim o ?

Yorumu oyla      2      3  
izmir 26 Ekim 2022 Çarşamba 15:06

Yunanı bir türlü anlayamadık... Adamlar yerli(yunan) turiste mükemmel fiyat uyguluyor ama yabancı turisti de kazıklamıyor... sonuçta bize fark atıyor.. biz de her şey dahil beton binalarda turizm hikayesi anlatıyoruz, dinliyoruz.. bu hikaye kolay bitmez...

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Arka mahalle'de göç başladı... Deniz manzaralı kriz manzarası!
İzmir’in kalbinde yer alan ve kentin en yoksul semtlerinden biri olan ...
Tekstilde işten çıkarmalar artmaya başladı
Tekstil sektöründe artan ithalata karşın hazır giyimde düşen ihracat, ...
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma'ya büyük destek!
Bakan Yanık, yaklaşan kış mevsimi şartları nedeniyle ihtiyaç sahibi hanelere ...
 
Teknoloji Buluşmaları İzmir'de yapıldı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği himayesinde, Eticaret Merkezi AŞ ve ...
Bakan açıkladı: Çiftçilerin hesaplarına aktarılıyor
Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Türkşeker aracılığıyla 452 milyon liralık ...
Dijital Türk lirası için test aşamasına gelindi
Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme Projesi ikinci ...
 
Resmi Gazete'de yayımlandı... Sitrik ithalatına düzenleme
Ticaret Bakanlığı tarafından sitrik asit ithalatında gözetim uygulanmasına ...
Resmi Gazete'de yayınlandı KDV iadelerinde kolaylık!
Temel gıda maddelerinde daha önce yılı içinde mahsuben, ertesi yıl nakden ...
Bakanlık açıkladı: 2,8 milyon başvuru yapıldı
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2009'da faaliyete geçen ALO 174 Gıda Hattı'na ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva