HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Ağustos 2022 Cumartesi - 18:48

Turizm bölgesindeki arıtma sorununa İZSU'dan yerinde müdahale

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü Çeşme Ovacık’ta arıtma tesisinde yaşanan soruna müdahale etti. Bölgede bulunan dokuz site yönetiminin yaptığı ortak açıklamada 27 yıldır devam eden problemin çözümü için harekete geçildiği belirtildi. Site yöneticileri, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in bizzat kendilerini aradığını bildirerek teşekkür etti.

Turizm bölgesindeki arıtma sorununa İZSU dan yerinde müdahale

EGEDESONSÖZ- İzmir’in turizm bölgesi Çeşme’de yaz mevsiminde nüfusun artmasıyla yaşanan arıtma ve kanalizasyon sorunu için çalışmalar başladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü Çeşme-Ovacık Azmak Koyu’nda evsel atık ve fosseptiklerin denize deşarjında yaşanan probleme müdahale etti. Boru hattında yaşanan kırılma sonrası deşarj kıyıya yakın bölgeye yaklaşınca Ovacık’ta bulunan site sakinleri durumu belediye yetkililerine bildirdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yakından takip ettiği olayla ilgili olarak problemin çözümü için ekipler bölgeye sevk edilirken İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu vatandaşlarla toplantı yaparak süreç hakkında bilgi verdi.

Ovakent Sitesi, Özberil Sitesi, Yuvamkent Sitesi, Özpamir Sitesi, Bostancı Sitesi, Pempeevler Sitesi, Cumhuriyet Sitesi, Surkent Maviçeşme Sitesi ve Sertur Sitesi ortak açıklamayla sorunun çözümü için hızlı hareket edilmesi talebinde bulundu.

Yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Çeşme Ovacık Azmak Koyu’na Çevre Kanunu ve ilgili yönetmeliklere uyulmadan arıtmasız bir şekilde evsel atık ve fosseptiklerinin denize şarjı bölge sakinlerinin büyük bir çoğunluğu tarafından bilinmiyordu. Bu konuda bilgisi olan az sayıda bölge sakinleri çeşitli gayretleri sonucu bu konu zaman zaman medyaya yansımış ve ilgili devlet ve yerel yönetimlere resmi başvuruları sonucu arıtmasız denize boşaltımın uzun yıllar önce bırakıldığı sözlü ve yazılı bildirilmiştir.

Ancak 19 Ağustos’ta Azmak Koyu’nda denize 1994 yılında döşenmiş ve 1.200 metre uzunluğunda olan derin deşarj borulama sistemi alınan bilgiler doğrultusunda 9 metre derinlikte patladığı görülmüştür. Mavi bayraklı Çeşme deniz bandının bu şekilde kirletilmesini bildikleri halde müdahale etmeyen, mevcut yasa yönetmelik şartlarını yerine getirmeden denizin kirletilmesine neden olan bu zamana kadar görev yapan, tüm seçilmiş ve atanmış kamu ve yerel kurum yöneticileri suç işlemiş ve doğayı kirletmişlerdir.

Bu konunun gündeme getirilmesi için site yöneticileri ve sakinleri olarak basın açıklaması yapmayı planlarken İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, genel müdür yardımcıları ve teknik ekibi bizlerle temasa geçtiler. Sayın genel müdür, Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer in talimatı ve bilgisi dâhilinde kendilerine gelen ihbar telefonu ve sosyal medyadaki çağrılar sonucu gerekli tüm incelemelerin yapıldığını, patlak yerin onarılması için özel bir şirketle anlaştıklarını ve hemen iki gün içirişinde patlayan borunun onarımına başladıklarını bildirdi.

Kesin çözüm sürecinin tamamlanması çalışmaların devam ettiğini bu sorunu çözmek için acil bir çözüm ürettiklerini, Alaçatı arıtma sisteminin kapasitesini hemen arttırma kararını verdiklerini önümüzdeki hafta yeni boru hattının döşeme işlemlerine başlayacaklarını, yıl sonuna kadar tamamlayacaklarını, arıtılmış olsa bile hiçbir şekilde boşaltım, deşarj yapılmayacağını, denize bir damla evsel atık ve fosseptik gitmeyeceği taahhüdünü verdiler. Bu görüşmeler sonrası site yönetimleri olarak konu yeniden değerlendirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den randevu talep edildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer konuyla ilgili telefonla arayarak bu konuyu ilk öğrendiği andan itibaren İZSU genel müdürüne bu olayın kökünden çözülmesi için gerekli talimatı verdiğini, tüm süreçleri yakından takip ettiğini, genel müdürün ve ekibinin bulmuş oldukları çözüm yolundan haberinin olduğunu ve vermiş oldukları iş planına uyacaklarını, Ovacık bölgesini bu ayıptan ve çevre kirliliğinden kurtulacağı sözünü verdi.  Bu duyarlı yaklaşım sonucunda daha önce açıkladığımız yerde çok geniş katılımla basına yapacağımız basın açıklaması yerine basın bülteni ile tüm kamuoyu ve medya kuruluşlarının bilgilendirilmesi kararı verildi.

Bizler; başkanımız Soyer ve İZSU Genel müdürünün sözleri kapsamında tüm süreçleri yakından takip ederek Çeşme ve Ovacık bölgesinin bu çevre sorununun takipçisi olacağız. Brezilya’dan getirilmesi planlanan gemi olayında bayraktarlığı çeken sayın başkanın tüm İzmirlilere vermiş olduğu söz çerçevesince bu sorunu da kökünden çözeceğine güvenerek süreci takip edeceğiz.

Bu konuda sorumlu davranan Büyükşehir, kamu ve özerk kurum yöneticilerinin yaklaşımları en doğru bir tavırdır. Bu güne kadar görev sahasına girdiği halde sürece dâhil olmayan seçilmiş, atanmış yetkili ve kişileri de görevlerini yapmamalarından dolayı not ettik.  Sorunun çözülmesi umuduyla tüm süreçleri yakından takip ederek bölge halkıyla sonuçları paylaşılacaktır”

 
Selçuk'ta festival coşkusu tam gaz!
 
NASA Ay'a geri dönüyor: Üs kuracak
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Dilek Terim 28 Ağustos 2022 Pazar 00:34

Bir haber bu kadar mı çarpıtılarak verilir? Hangi arıtma tesisi arızalanmış? Arıtma tesisi yok ki arızalansın, lağım arıtılmadan denize deşarj ediliyor..Kim teşekkür etmiş? Yüzdükleri, balık tuttukları denize 27 yıl boyunca binlerce ton arıtmadan insan dışkısı basıldığı için mi teşekkür etmiş siteler?

Yorumu oyla      2      3  
Dilek Terim 28 Ağustos 2022 Pazar 00:34

Bir haber bu kadar mı çarpıtılarak verilir? Hangi arıtma tesisi arızalanmış? Arıtma tesisi yok ki arızalansın, lağım arıtılmadan denize deşarj ediliyor..Kim teşekkür etmiş? Yüzdükleri, balık tuttukları denize 27 yıl boyunca binlerce ton arıtmadan insan dışkısı basıldığı için mi teşekkür etmiş siteler?

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selçuk'ta festival coşkusu tam gaz!
Türkiye'nin sanat ve performans festivali Keçifest, inadını kapıp Pamucak'a ...
Sinan Meydan Selçuk'ta Büyük Zafer'i anlattı!
Tarihçi Yazar Sinan Meydan “100. Yılında Büyük Zafer” söyleşisinde Milli ...
Soyer'den Gülşen'e destek!
Ünlü pop sanatçısı Gülşen’in tutuklanmasına sanat ve siyaset dünyasından ...
 
Bakanlık veto etmişti…. Olağanüstü toplantı iptal edilecek mi?
Kamuoyunda ‘ölüm gemisi’ olarak adlandırılan Nae Sao Paulo gündemi ile ...
Seferihisar'da 'Baba Kız' ayakta alkışlandı!
Tiyatronun üstadı Müjdat Gezen 60’ıncı sanat yılında kızıyla birlikte ...
Ödemiş'te 100. yıl turnuvasının şampiyonu belli oldu!
Ödemiş’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Onur Yılı anısına Ödemiş ...
 
Dünyanın yıldızları Dikili’de buluşuyor!
Uluslararası Voleybol Federasyonu, Türkiye Voleybol Federasyonu, İzmir ...
Denizi göremeyen ailelere Buca'dan destek!
Yazın bunaltıcı günlerinde dar gelirli yurttaşların serinlikten ve deniz ...
100. yıl heyecanı Bornova'da yaşanacak
Bornovalılar 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. Yılını coşkuyla kutlamaya ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Acil çözüm şart!’
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva