HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Ağustos 2022 Cumartesi - 12:44

Bakanlık veto etmişti…. Olağanüstü toplantı iptal edilecek mi?

Kamuoyunda ‘ölüm gemisi’ olarak adlandırılan Nae Sao Paulo gündemi ile olağanüstü toplanma kararı alan İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belirsizliğe neden oldu.

Bakanlık veto etmişti…. Olağanüstü toplantı iptal edilecek mi?

EGEDESONSÖZ – Taşıdığı asbest miktarı nedeniyle kamuoyunda tartışmalara neden olan Brezilya’ya ait uçak gemisinin Türkiye’ye doğru ilerleyişi sürerken İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi olağanüstü toplantı kararı almıştı. 

31 Ağustos Çarşamba akşamı yapılması planlanan olağan üstü toplantının ana gündemi Nae São Paulo durdurulması ve sökümüne izin verilmemesi yönünde ilgili Bakanlıklardan gerekli idari karar ve işlemlerin tesis edilmesi için talepte bulunulması idi. 

Ancak Aliağa’da söküm işlemlerinin yapılması beklenen dev savaş gemisi ile dün yeni bir gelişme yaşanmış ve kamuoyunda tartışmalara neden olan gemiyle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum açıklama yayımlamıştı. 

Bakan Kurum, Brezilya’dan yola çıkan ve Atlantik’te ilerleyen geminin şartlı notifikasyon onayının iptal edilmesine karar verildiğini duyurmuştu. Türk kara sularına girilmesine izin verilmeyecek olan geminin tekrar istenen 'Tehlikeli Madde Envanter Raporunun’ verilmemesi gösterilmişti.

Bakanlığın son kararı sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinin toplanıp toplanmayacağı ise belirsizliğe neden oldu. Olağanüst meclis toplantısının iptal edilmesi bekleniyor. 

Toplantının tek gündem maddesi ise şu şekilde: 

1. Dünyanın dört bir yanından ithal edilen çöpler, hidroelektrik santralleri için kurutulan dereler ve denetimsiz faaliyet yürüten sanayi kuruluşlarının oluşturduğu ağır kirlilik, ülkemizi yoğun bir çevre kriziyle karşı karşıya bırakmaktadır. Bu kirliliğin en yoğun yaşandığı yerlerden biri İzmirimizin Aliağa ilçesidir. Öteden beri insan sağlığını ve çevreyi tehdit eden Aliağa’daki kirlilik sorununu ortaya çıkarabilmek için İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisince 08/07/2019 tarihinde oybirliği ile alınan kararla İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Merkezi Başkanlığı Marmara Araştırma Merkezi Başkanlığı (TÜBİTAK MAM) arasında protokoller yapılmış olup ilçedeki çevre kirliliği iki kurum tarafından kapsamlı olarak incelenmiştir. Yapılan inceleme neticesinde her iki kurumca Aliağa’daki kirlilik sorununun sürdürülemez boyuta ulaştığı belirtilmekte, özellikle gemi söküm faaliyetinin toprağı, suyu, bitkileri ve havayı kirleten baş faktör olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde 14/07/2021 tarihinde oybirliği ile alınan Meclis Kararına konu olan ve ülkemize yakın zaman içinde söküm için getirilecek  “Nae São Paulo” isimli eski uçak gemisinin kirlilik düzeyi ve bu geminin İzmir'in Aliağa ilçesindeki gemi söküm tesislerine getirilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından Mayıs 2022’de onay alması kamuoyunda tartışmalara yol açmıştır. Bünyesinde büyük miktarda tehlikeli madde barındırmakta olduğu değerlendirilen Nae São Paulo Gemisinin söküm işlemleri için İzmir’e getirilmek üzere yola çıkarılması, uluslararası sözleşme yükümlülüklerine aykırı hareket edildiğini göstermekte, bu da İzmir’de insan sağlığı ve çevre yönünden büyük tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle Nae São Paulo Gemisinin derhal durdurulması ve ülkemizde sökümüne kesinlikle izin verilmemesi yönünde ilgili Bakanlıklardan gerekli idari karar ve işlemlerin tesis edilmesi için talepte bulunulması ile ilgili kararların alınması hususunun görüşülmesi. (Özel Kalem Md. E.921561)

 
Karşıyaka ilk hafta seyircisinden mahrum!
 
Tatilcilerin otel tercihini, şarj istasyonları belirliyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Seferihisar'da 'Baba Kız' ayakta alkışlandı!
Tiyatronun üstadı Müjdat Gezen 60’ıncı sanat yılında kızıyla birlikte ...
Ödemiş'te 100. yıl turnuvasının şampiyonu belli oldu!
Ödemiş’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Onur Yılı anısına Ödemiş ...
Dünyanın yıldızları Dikili’de buluşuyor!
Uluslararası Voleybol Federasyonu, Türkiye Voleybol Federasyonu, İzmir ...
 
Denizi göremeyen ailelere Buca'dan destek!
Yazın bunaltıcı günlerinde dar gelirli yurttaşların serinlikten ve deniz ...
100. yıl heyecanı Bornova'da yaşanacak
Bornovalılar 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. Yılını coşkuyla kutlamaya ...
Karabağlar 30 Ağustos coşkusuna hazır
30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 100. yılı olması nedeniyle İzmir’in sevilen ...
 
Selçuk'ta Büyük Taarruz coşkusu!
Mustafa Kemal Paşa’nın başkomutanlığında zafere ulaşan Büyük Taarruz’un ...
Başkan Soyer’den ilk yorum: Bu başarı İzmir’indir!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, asbest yüklü Nae Sao Paulo ...
İZSU’den taşkın açıklaması: Kalıcı ve hızlı çözüm için harekete geçildi
İZSU Genel Müdürlüğü etkili olan kısa süreli sağanak yağışın bazı ilçelerde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva