HABERLER>İŞ DÜNYASI
2 Şubat 2023 Perşembe - 09:20

TTO'dan 'hazır beton' isyanı: Bu zammı kabul etmiyoruz!

İzmir’in en çok konut üreten ilçesi Torbalı’da hazır beton fiyatlarına yapılan yeni zam tartışma konusu oldu. Hazır beton üreticilerinin kendi aralarında anlaşıp fahiş fiyat belirledikleri konusunda ellerinde ciddi belgeler olduğunu ifade eden TTO Başkanı Olgun “Rekabet Kurumuna başvuracağız” dedi.

TTO dan  hazır beton  isyanı: Bu zammı kabul etmiyoruz!

Pandemi şartları ve yaşanan ekonomik kriz nedeniyle 2022 yılını sancılı atlatan inşaat sektörü, 2023 yılına hazır betona yapılması planlanan fahiş zam ile girdi. 2022 yılında yüzde 64,27 olarak açıklanan enflasyon oranına rağmen bir önceki yıla göre yüzde 187 zam yapan hazır beton firmaları 2023'de bu oranı daha da yukarı çekmeye başladı. Fahiş fiyat artışları nedeniyle sık sık Rekabet Kurumu'nun gündeminde olan ve inşaat sektörünün en büyük sorunu haline dönüşen hazır beton sektöründe kartelleşme iddiası tekrar gündeme geldi.

Hazır beton artı pompa fiyatının Aydın’da 1200 TL, Manisa’da 1250 TL ve Kuşadası’nda 1150 TL iken Torbalı’da 950 TL’den 1400 TL’ye çıkması Torbalı Ticaret Odasını harekete geçirdi. Artan şikâyetler ürerine Torbalı Ticaret Odası İnşaat Meslek komitesi olağanüstü bir toplantı yaptı. 

Artan şikâyetler üzerine İnşaat Meslek Komitesi ile bir araya gelen Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun; “Hazır beton firmalarının birbirleriyle anlaşmalı çalışma yaptıklarına dair elimizde ciddi kanıtlar var. Kriz fırsatçılığı yapan karteller demir, çimento ve beton zamlarını geri almazsa Rekabet Kurumuna başvuracağız” dedi.

Önümüzdeki hafta sektörün önemli oyuncuları ile ‘beton fiyatları’ gündemli bir toplantı yapacaklarını ifade eden Olgun; hazır beton üreten 5 firmanın anlaşarak tek fiyat belirlediklerini ve birbirlerinin müşterilerine mal satmama yönünde karar aldıklarını iddia etti.

Çimento, demir ve beton kartelinin kriz fırsatçılığı yaptığını ifade eden TTO Başkanı Olgun “Enflasyonun bir artış katsayısı var. TEFE ve TÜFE’nin bir katsayısı var. Ancak hazır betondaki artışa biz bir anlam veremiyoruz. Bunlar paralellik arz etmiyor. Hazır beton fiyatı 2021 yılında 335 TL iken 2022 yılında yüzde 187’lik artış ile 950 TL oldu. 2022 yılı Mart ayında 708 TL olan hazır beton fiyatını sadece 10 ayda 2 katı attırarak 1500 TL civarına gelmesi kabul edilemez. Bu artış enflasyonun çok üzerinde bir artış talebidir. Kartelciler geçmiş yıllarda olduğu gibi yine müteahhitlerin belini bükmeye devam ediyorlar” dedi.

'ÇİMENTOCULARA AĞIR CEZA'
Daha önce ilçedeki müteahhitlere öncülük ederek kartelleşen çimento firmalarına boykot uygulatan ve bu eylemiyle yapılan zammın miktarını düşürmeyi başaran Torbalı Ticaret Odası(TTO) Başkanı Olgun, “Önceki yıllarda müteahhitlerimiz ile göstermiş olduğumuz dayanışma sonucunda bu kartel firmalar, Rekabet Kurulu tarafından ‘Uyumlu eylem halinde bölge paylaşmak ve fiyatları artırmak suretiyle 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal ettikleri’ gerekçesiyle ağır cezalar alarak geri adım atmak zorunda kalmışlardı. Daha önce bu kartellerin fahiş zamlarına karşı mücadelemizi kazanmıştık. Yine kazanabileceğimizden emin olabilirler” diyerek sözlerine son verdi.

 
Sahte içki operasyonu: 5 kişi gözaltına alındı!
 
Eski sevgilisinde kalmıştı... 'Tarçın' için hukuk mücadelesi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’in karşılıksız çek-protestolu senet raporu: 1,5 milyarı aştı!
2022’de 517 bin 401 bin TL değerinde 20 bin 596 senet protesto edilirken ...
FedEx'den yönetici kararı... İşten çıkarılacak!
FedEx, 'daha verimli' bir şirket olmak için memur ve yönetim pozisyonlarındaki ...
İzmir'in teşvik raporu: Aslan payı Bakioğlu Holding'in!
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Aralık ayı teşvik listesine göre İzmir'de ...
 
KOSBİ’de 2023 yatırım yılı olacak!
Türkiye’nin en gözde organize sanayi bölgeleri arasında yer alan Kemalpaşa ...
İzmirli sanayici Altıncezve vefat etti!
İzmir’in saygın sanayicilerinden, Ege Bölgesi Deri Sanayicileri Derneği ...
10 traktör üreticisine soruşturma!
Rekabet Kurulu'nca, traktör üreticisi ve satıcısı 10 teşebbüs hakkında ...
 
Dış ticaret istatistikleri açıklandı
Türkiye'nin ihracatı 2022 aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ...
Mehmet Ali Kasalı, İZİKAD’a konuk oldu
İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) Aylık Üye Toplantısı’nı SwissOtel’de ...
Egeli madenciler hedef büyüttü!
Doğaltaş ihracatında Türkiye’de lider olan Egeli madenciler geçtiğimiz ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva