HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
29 Mayıs 2021 Cumartesi - 13:50

Torbalı'dan 'fotoğraf' savunması: İptal değil para cezası!

Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur’un vefatından sonra yapılan başkanlık seçimini mahkemeye taşıyan Cumhur İttifakı’nın başvurusunun ardından Torbalı Belediyesi de resmi savunmayı yaptı. CHP İzmir İl Başkanlığı’nın da teknik destek verdiği 1. İdare Mahkemesi’ne sunulan resmi başvuruda seçim kanunu ile belediye kanunu arasında ayrıma dikkat çekildi. Watsaap görüntülerinin karşılığının ancak para cezası olabileceğinin altı çizilirken delillerin hukuka aykırı toplandığı vurgulandı.

Torbalı dan  fotoğraf  savunması: İptal değil para cezası!

EGEDESONSÖZ- Torbalı Belediye Başkanı Ramazan İsmail Uygur’un vefatından sonra yapılan başkanlık seçiminin yankıları devam ediyor. Millet İttifakı’nın adayı olarak seçime giren Belediye Başkanvekili Mithat Tekin başkanlık koltuğuna otururken Cumhur İttifakı’nın adayı olarak seçime giren AK Partili Özgür Erman Çağlar da sürecin kötü yönetildiği, seçime şaibe karıştığı gerekçesiyle seçimin iptalini istemişti.  Başvurunun ardından İzmir 1. İdare Mahkemesi belediyeden resmi evrak ve tutanakları isterken iptal talebi karşısında resmi hukuki savunma ise ayrıca gönderildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel gibi isimlerin de yakından takip ettiği hukuki süreçle ilgili CHP Genel Merkezi’ne de bilgi verildi.  

Torbalı Belediyesi tarafından mahkemeye gönderilen resmi savunma öncesinde hukukçular durum değerlendirmesi yaparak Cumhur İttifakı Adayı Avukat Özgür Erman Çağlar’ın tezleri karşısında savunma geliştirdi. CHP İzmir İl Hukuk Komisyonu’nun da teknik destek verdiği savunmaya son şekli verildi.

AYRINTILARDA NELER VAR?
Mahkemeye sunulan resmi savunmada;  298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanuna vurgu yapıldı. İlgili kanunun 1. maddesinde yer alan, “Özel kanunlarına göre yapılacak Cumhurbaşkanı, milletvekili, il genel meclisi üyeliği, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, muhtarlık, ihtiyar meclisi üyeliği, ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinde ve Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların halk oyuna sunulmasında bu kanun hükümleri uygulanır” tanımlamasının Torbalı Belediyesi’ndeki seçimlerle bir alakasının olmadığının altı çizildi. Seçimimin olağanüstü durumuna vurgu yapılırken bu kanun kapsamına girmeyen “vefat sonrası seçimin” de sonuçlarının yine bu kanun üzerinden değerlendirilemeyeceği vurgulandı.

Cumhur İttifakı adayı Çağlar’ın savunmasında en büyük gerekçe olan “watsaap fotoğrafları ve paylaşımları” konusunun da özel olarak altı çizildi. Yapılan savunmada; seçim kanununun 92. Maddesinde yer alan “Kapalı oy verme yerinde seçmenin uyması gereken kurallar” hükmü anlatıldı.

Kanunda konunun; “Seçmenin; cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girmesi yasaktır. Bu tür cihazlar, kapalı oy verme yerine girmeden önce kapatılarak sandık kurulu başkanına teslim edilir ve oy kullanma işlemi bittikten sonra seçmene iade edilir” ibareleriyle tarif edildiği anlatılırken karşılığının ise , “Seçim işlerinin cereyanı sırasında, seçimin düzenli yürütülmesini sağlamak maksadı ile, bu kanunda yazılı kurullar veyahut kurul başkanları tarafından alınan karar ve tedbirlere, ihtara rağmen riayet etmeyen kişilere iki yüz Türk Lirası idarî para cezası verilir” maddesinin olduğu anlatıldı. Savunmada, mahkemenin böyle bir yorumlama yapsa bile karşılığının seçim iptali değil kesinlikle günün koşullarında şahsi para cezası olduğunun da altı çizildi.

Yine, belediye kanunu olan 5393 sayılı yasaya göre yapılan başkan sonrası seçimde böyle bir hükmün olmadığı anlatıldı. Belediye kanununda gizli oylama olan encümen seçimlerinde ise bu hükümlerin uygulanacağını ilişkin bir karar bulunmadığı anlatıldı.

HABERLEŞMENİN GİZLİLİĞİ İHLAL EDİLDİ
Torbalı Belediyesi’nin mahkemeye sunduğu savunmada; tartışmalara neden olan görüntü, fotoğraf, watsaap konuşmalarının yasak yollardan edinildiğine vurgu yapıldı. Seçim günü, Türk Ceza Kanunu’nun 133. Maddesinde yar alan “Kişiler Arasındaki Konuşmaların Dinlenmesi ve Kayda Alınması Suçu”nun fiili olarak işlendiği anlatıldı.

Kanunun maddeleri sıralanırken, “Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaların kaydedilmesi suretiyle elde edilen verileri hukuka aykırı olarak ifşa eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve dörtbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur” denildi.

YASAK DELİL VURGUSU!
Savunmada;  yasak delil vurgusu yapılırken  hukuka aykırı toplanan delillerin mahkeme tarafından delil olarak değerlendirilemeyeceği ifade edildi. Mahkemenin bu konuda bir dijital inceleme yapmadığı, fotoğraf ve görüntülerin üretilmiş, photoshop yönteminin kullanılmış olabileceğinin de göz önüne alınması gerektiği anlatıldı.  Savunmada, tüm bu nedenlerle davanın ret edilmesi istendi. 

 
TFF resmen duyurdu: Süper Lig 20 takımla!
 
Muıharrem İnce, İzmir'e geliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Gümrükçü personelin örnek davranışını karşılıksız bırakmadı
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, görev başındayken buldukları, içinde ...
Kent’te Sanat Söyleşileri, açık havada başlıyor
Karşıyaka Belediyesi iştiraki Kent A.Ş, açık havada özlenen sanat sohbetleriyle ...
İzmir'in vizyon projesi yüzde 40 tamam!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Mavişehir’de yapımını sürdürdüğü İzmir Opera ...
 
TECHNE İzmir’de sanatseverlerle buluştu
Dijital ile dönüşen resim sanatının en başarılı örneklerinden biri olan ...
Karaburun’da hayalet ağlar temizlendi
Tertemiz deniziyle Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelen misafirlerini ...
Karabağlar'da o mahalleye 'kat sınırlaması' kararı
Haziran ayı olağan Meclis oturumunu gerçekleştirmeyi planlayan Karabağlar ...
 
Soyer'den Kozak Yaylası için çağrı: Meralar üreticiye bırakılsın
Bergama’da her yıl bu dönemde tekrarlanan geleneksel yayla serüveni, İzmir ...
Karşıyaka’nın sokakları çocuklar için renkleniyor
Karşıyaka Belediyesi, oyun parkı ve alanlarına uzak kalan çocukların vakit ...
BUCAKUT sahaya çıkmaya hazırlanıyor
İzmir depremi başta olmak üzere ülke genelinde yaşanan tüm afetlerde alarma ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva