HABERLER>GÜNCEL
9 Haziran 2016 Perşembe - 07:55

Torba tasarı gündemde: TSK'da sistem sil baştan!

Terörle mücadele hükümleriyle tartışılan askerlikle ilgili torba tasarı, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personel sisteminde önemli değişiklikler getiriyor. NATO ülkelerinin büyük bölümünde uygulanan “itibari rütbe”, ilk kez TSK’da tanımlanıyor.

Torba tasarı gündemde: TSK da sistem sil baştan!

Özel uzmanlıkları ve nitelikleri nedeniyle hizmetlerine ihtiyaç duyulan albayların kadrosuzluktan emekliye ayrılmayıp orduda devam etmelerini sağlayan sistem de yeni baştan düzenleniyor.

Tasarıya göre yurtdışında görevlendirilen subay ve astsubaylara, daha etkin statüde görev yapma olanağı sağlamak amacıyla “itibari rütbe” verilecek. Bu rütbe; yurtdışına sürekli atanan askerler için Genelkurmay Personel Başkanlığınca, geçici olarak yurtdışına gönderilenler için ise ilgili kuvvet komutanlıkları personel başkanlıklarının onayı alınarak verilecek. Askerler, bu rütbenin yetkilerini sadece yabancı ülke personeline karşı mevcut uluslararası anlaşmalar çerçevesinde kullanacak. İtibari rütbeden dolayı maaş farkı veya ek tazminat ödenmeyecek. TSK personelinin yurtdışı görevi sona erdiğinde itibari rütbesi de geri alınacak.

ALBAYLARA YENİ SİSTEM

Albayların emekliye ayrılma sistemi de yeniden düzenleniyor. Nitelikleri itibariyle “temayüz etmiş” albaylardan bazıları yaş sınırı olan 60 yaşına kadar görevine devam edebilecek. Azami hizmet süresini tamamlayarak kadrosuzluktan emekliye ayrılacak albaylar arasından, hizmetine bir süre daha ihtiyaç duyulacak olanların görev süreleri, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla uzatılacak. Mevcut uygulamada, subay rütbe bekleme sürelerinin toplamı olan 28 hizmet yılını bitiren albaylardan YAŞ tarafından hizmet fazlası olduğu tespit edilenler, en yaşlı devreden itibaren kadrosuzluktan emekliye sevk ediliyordu. Bunlar arasından görev süresi uzatılabilecek olanlar ise sicil notu sıralamasına göre en üst sıradan başlayarak belirleniyordu. Bu durumda sicil notu sıralamasına göre alt sıralarda bulunan, ancak yetenek ve özellikleri nedeniyle hizmetine ihtiyaç duyulan bir albayın görevde kalabilmesi için kendisinden önceki tüm personelin görev süresinin uzatılması gerekiyordu.

CIMBIZLAMA YÖNTEMİ

Yeni sistemde, neşet (devre) sıralamasına bağlı olmaksızın, sicil tam notu yüzde 90 ve üzerinde olanlardan talepte bulunanlar doğrudan YAŞ değerlendirmesine girecek. Kendi sicil notu ile YAŞ’ta verilecek değerlendirme notunun ortalamasına göre yapılacak sıralamayla, albay miktarının yüzde 25’ini geçmeyecek sayıdaki albayın görev süresi 2 yıl uzatılacak. Bu albaylar, ikinci yılın sonunda yeniden değerlendirmeye alınacak. Bunlar arasından, önceki dönem uzatılanların yüzde 75’ini geçmeyecek şekilde ihtiyaç duyulacak sayıdaki albayın görev süresi 2 yıllığına yeniden uzatılacak. Böylece yıllara göre azalan bir grafikle, albaylardan bazılarının 60 yaş sınırına kadar görev yapması sağlanacak.

ÜSTÜN BAŞARI KIDEMİNE SON

Üst rütbelerdeki yığılmaların önlenmesi amacıyla üsteğmen rütbesi ile astsubay üstçavuş rütbesinde üstün başarı kıdemi uygulamasına da son veriliyor. Yüzbaşı ve binbaşılar ile kıdemli üstçavuş ve başçavuşların erken terfisini sağlayan “üstün başarı” değerlendirmesi için, sicil tam notunun yüzde 90’ı olması şartı da yüzde 95’e çıkarılıyor. (Hürriyet)

 
Başkan Selvitopu iftarda mahalle sakinleriyle buluştu
 
Buca'da zam coşkuşu: İşçiler Belediye'ye yürüdü!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Işık Dikicigil 9 Haziran 2016 Perşembe 08:40

GÜZEL BİR ŞEY, LAKİN SİYASİ GÖRÜŞE OLARAK KULLANILMAYA ÇOK MÜSAİT. SİYASETİN ADALETE, EĞİTİME , BASINA , SPORA GİRDİĞİ BİR ÜLKEDE ÇOK TEHLİKELİ. SUİSTİMAL EDECEKLERİ KESİN.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
WhatsApp mesajları mahkemede: Acun için jet!
ABD’de tutuklu bulunan Reza Zarrab’ın İngilizce ve Farsça bildiğine ilişkin ...
'Seri katil'le ilgili yeni şüphe: Teknelerde arama!
Üç kişinin katil zanlısı Atalay Filiz için 14 ilden 5 bin ihbar geldi. ...
İstanbul saldırısında flaş gelişme: Canlı bombaymış!
İstanbul Vezneciler’deki bombalı saldırının canlı bomba tarafından gerçekleştirildiği ...
 
'Kılıçdaroğlu'na mermi'de 4 gözaltı serbest!
Fatih Camisindeki şehit cenazesinde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na ...
Kılıçdaroğlu'na mermi atan şehidin dayısı çıktı!
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun önüne kurşun atılması olayıyla ilgili ...
Kılıçdaroğlu'na protestoda dikkat çeken ayrıntı!
Üzerinde çevik kuvvet polislerinin giydiği üniforma ile cenazeye katılan ...
 
Vali Toprak’tan ‘seri katil’ açıklaması!
Vali Mustafa Toprak, Atalay Filiz’i arama çalışmaları hakkında bilgi verdi.
İzmir’de yas: Ramazan eğlencelerine ara verildi
İzmir'de ilçe belediyelerinin düzenlediği Ramazan eğlencelerine, terör ...
Yarımada’da 5 hektar yeşil kül oldu!
İzmir'in Urla ilçesinde orman yangını çıktı. Yangında yaklaşık 5 hektarlık alan zarar gördü.
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva