HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
4 Nisan 2012 Çarşamba - 17:05

Toplumu aydınlatan bir ‘Sabah Yıldızı’ydı

Yönetmenliğini Metin Avdaç’ın yaptığı, Sabahattin Ali’nin hayatını konu alan ‘Sabah Yıldızı’ belgeselinin galası önceki akşam Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapıldı.

Toplumu aydınlatan bir ‘Sabah Yıldızı’ydı

İSTANBUL - Yönetmenliğini Metin Avdaç’ın yaptığı, Sabahattin Ali’nin hayatını konu alan ‘Sabah Yıldızı’ belgeselinin galası önceki akşam Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapıldı. Bulgaristan sınırında kitap okurken sırtından vurularak öldürüldüğü yerden başlayan ‘Sabah Yıldızı’ Sabahattin Ali’nin biyografisi niteliğinde. Sabahattin Ali’nin ilk faili meçhul cinayet olduğunu tespit eden Avdaç, ‘Keşke aramızda olsaydı ve biz de bu belgeseli yapmak zorunda kalmasaydık’ diye konuştu.

‘Sabah Yıldız’ı bir hayli görkemli bir izleyici kitlesi önünde gala yaptı. Kızı Filiz Ali, çevirmen arkadaşı Erol Güney ve Araştırmacı Yazar Hıfzı Topuz gibi Sabahattin Ali’yi yakından tanıyan konukların yanı sıra Ali’nin sözlerine sahip olduğu; ‘Benim Meskenim Dağlardır’ın Bestecisi Sadık Gürbüz, ‘Aldırma Gönül’ün Bestecisi Kerem Güney, Geçmiyor Günler’in Bestecisi Gülten Kaya ve ‘Leylim Ley’in Bestecisi Zülfü Livaneli geceye katılan isimler arasındaydı. Kuyucak Belediye Başkanı Ali Ulvi Akoğlu ve Sabahattin Ali’nin doğduğu Bulgaristan’ın Ardino şehrinin Belediye Başkanı Resmi Murat da galada yer alan diğer isimlerdi. Film gösterimi başlamadan önce Işık Yenersu ve Rutkay Aziz, Sabahattin Ali’nin şiir, öykü ve yazılarından oluşan bir kompozisyon sundu. Sabahattin Ali dostları ve sevenleri Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nu tıklım tıklım doldurdu

FAİLİ MEÇHULLER SABAHATTİN ALİ İLE BAŞLADI
Belgeselin Yönetmeni Metin Avdaç bu belgeseli çekmeye 2010 yılının mayıs ayında Afyon’dan İstanbul’a bir yolculuk sırasında karar vermiş. 3 Temmuz 2010’da ilk çekimleri Kırklareli’nde başlayan belgesel iki senelik bir çalışmanın ürünü. Avdaç, belgeselin tek eksiğinin iki üç cümle de olsa kendi sesinden bir bölümün yer almaması olduğunu düşünüyor.

Filme ismini veren ‘Sabah Yıldızı’ Sabahattin Ali’nin lakabı. Sabahattin Ali’ye bu lakap Edremit’te geçirdiği çocukluk günlerinden kalır. Sabahın erken saatlerinde sokakta kitap okumasından dolayı mahalle sakinleri Sabahattin Ali’ye ‘Sabah Yıldızı’ derler. Avdaç, “O bir sabah yıldızıydı. Toplumun aydınlamasının bedelini canıyla ödedi. Keşke aramızda olsaydı ve böyle bir belgesele imza atmamış olsaydık. Sabahattin Ali’yi 41 yaşında bu devlet bu ülke katletti. Onu yaşatıyoruz yaşatacağız. Faili meçhul cinayetler aydınlatılsaydı Galatasaray’da toplanan Cumartesi Anneleri’nin bugün ne evlatları, kocaları kardeşleri katledilmiş olmazdı. Sabahattin Ali’den başlayarak bugünlere gelindi. Özgürlüğün kimsenin sağlığına, ruhuna bir zararı yoktur. Özgür bir dünya istiyoruz başka bir şey istemiyoruz”dedi.

İNSANLIK ADINA BÜYÜK SUÇ
Döneminde; çağdaşı dostu Nâzım Hikmet gibi, şiirlerini serbest vezinle yazmamış, halk şiiri geleneğini devam ettirmiştir Sabahattin Ali. Serbest şiir yazarsa kendisinin özgün olamayacağını ve Nâzım Hikmet’in etkisinde kalacağını düşünür ve kendi yolunu çizer.

Sabahattin Ali’nin birçok şiiri müzisyenler tarafından bestelenmiştir. ‘Eşkıya Dünya’, ‘Hasretinle Yandı Gönül’, ‘Hapishane Şarkısı’, ‘Benim Meskenim Dağlardır’, ‘Geçmiyor Günler’ bestelenen şiirlerinden bazıları.

Sabahattin Ali deyince akıllara önce ‘Aldırma Gönül’ geliyor. Edip Akbayram’la özdeşleşen türkünün bestecisi ise Kerem Güney. Güney, şairlik ettiği dönemlerde Beyazıt Devlet Kütüphanesine sürekli gittiğini söylüyor. Kütüphanede Sabahattin Ali’nin yirmi tane şiirini defterine yazar. Unkapanı’da plakçılık yapmaya başladıklarında ‘Aldırma Gönül’ şiirini bestelemeye karar verir. Bunun için Sinop Cezaevine gider. Oradaki kötü koşulları gören Güney gözlerine inanamaz, çok etkilenir. Güney, Sinop Hapishanesinde insanlık adına büyük suç işlendiğini belirtiyor. Her aklına geldiğinde gözlerinin dolduğunu söylüyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şiirin kalbi şiirin başkenti İzmir'de atacak
Yunanistan İzmir Konsolosu Theodoros Tsakiris’in de izleyeceği etkinliklerde ...
Dario Moreno'nun 91'inci doğum yılı unutulmadı
Dario Moreno’nun 91'inci doğum yılı çeşitli etkinliklerle anılacak.
Mizahın ustası Turhan Selçuk Bornova’da anıldı
Usta Karükatürist Turhan Selçuk anısına Bornova Belediyesi tarafından ...
 
İzmir Nisan'ı sanata doyarak geçirecek
Kentteki kültür ve sanat etkinliklerinin artırılmasında önemli katkı sağlayan ...
Hollywood tarihinin en kötü filmi!
Amerikan sinemasının "en kötülerine" verilen Ahududu Ödülleri'nin tümünü ...
Narlıdere’de ‘Alevli Günler’
Narlıdere’de yaşayan ve hiç tiyatro izlememiş elli kadın 8 Nisan Pazar ...
 
Yeşilçam'ın gözü yaşlı: Büyük jönü kaybettik
Türk sinemasının ünlü oyuncusu Ekrem Bora hayatını kaybetti.
Radyo Ege yılın en iyilerini seçti
Ege Üniversitesi’nin 100.8 Mhz üzerinden İzmir ve çevresine, internet ...
Sinemaseverleri bu hafta 5 yeni film bekliyor
Gerçek bir hikayeye dayanan 'Büyük Mucize', Julia Roberts'ın cadıyı canlandırdığı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva