HABERLER>GÜNCEL
31 Ocak 2021 Pazar - 08:54

Toplu taşımada ‘görünen’ tehlike!

Toplu taşıma yolcularında günümüzün büyük sorunlarından birisi olan araç tutmasının önüne geçilmesinde en önemli etken dengeyi sağlayabilmek. Bunun yolu da yolun izlenilebilir olmasından geçiyor. Araç tutmasının önüne geçmek için toplu taşıma araçlarında bulunan reklam kaplamalarının kişinin görüşünü engellemeyecek düzeyde tutulması gerektiğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Akyol, “Dışarıyı gösteren kaplamaların bu bağlamda kişinin görüşünde bozulmalar yaratmayacak düzeyde tutulması gerekmektedir” dedi.

Toplu taşımada ‘görünen’ tehlike!

Günümüzde birçok insanın toplu taşımadan uzak durması sebeplerinden biri olan araç tutmasında dışarının araç içinden izlenebilir olması büyük bir önem taşıyor. Toplu taşımalarda bulunan reklam kaplamalarının araç tutmasını artırabileceğini açıklayan uzmanlar, özellikle araç içinden bakıldığında dışarıyı izlerken prizmatik etki oluşmasının kişide mide bulantısı ve baş dönmesini ortaya çıkarabileceğini belirtiyor.

UFUK ÇİZGİSİ TAKİP EDİLEBİLİR OLMALI
Araç tutması konusunda en önemli etkenin denge kaybı hakkında insanlarda denge sağlanması açısından 3 önemli duyu olduğunu belirten Op. Dr. Filiz Akyol, Gazeteci Menduha Ceylan’a değerlendirmelerde bulundu. Akyol, “Biz bunlara denge duyuları diyoruz. Denge sağlanması açısından önemli yerlere sahip olan bu duyular; iç kulaktaki denge mekanizması, görme aksı, elin kolun durduğu yerle ilgili proprioseptif duyu dediğimiz derin konum bilgisini içeren duyulardır” diye ifade etti. Günümüzde birçok insanın ortak sorunu olan araç tutması probleminin kişinin düz bir bakışla yolu izleyebilmesiyle ortadan kalkacağını açıklayan Op. Dr. Akyol, toplu taşıma araçlarında bulunan reklam kaplamalarının kişide yaratabileceği baş dönmesi, mide bulantısı gibi etkileriyle ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Dışarının görüşünü engelleyen kaplamalar gözün yolu takip edememesi sebebiyle araba tutmasına ve bununla birlikte gelen denge kaybına sebep olabilir. İnsanlar gözle takip ederek, iç kulaktaki denge mekanizması ve elinin, ayaklarının durduğu konum ile dikey duruş sağlar. Örneğin iç kulakta yaşanacak denge kaybı vertigo dediğimiz baş dönmesi rahatsızlığına sebep olur. Gemilerde olduğu gibi gözün ufuk çizgisini takip edebilmesi denge kaybını önleyecektir.”

“KİŞİ DIŞARIYLA NE KADAR İLGİLENMEZSE O KADAR SORUN YAŞAMAZ”
Uzun yolculuklarda dışarının kayma yaratmadan izlenebilir olmasının daha büyük bir öneme sahip olduğunu anlatan Op. Dr. Akyol, “Kişi metroda seyahat ederken de bir şey görmüyor. Yani kişi dışarıyla ne kadar ilgilenmezse o kadar sorun yaşamaz. Bu durum uzun süreli yolculuklarda daha büyük önem kazanabilir. Tümüyle görme alanının kapalı olması ayrı bir şey prizmatik etki yaratan kaplamalar ayrı. Prizmatik etki yaratacak kaplamalar kayma hissi yarattığı için rahatsız edicidir. Araçlarda bulunan reklam kaplamaları dışarıyı kırık kayık gösteriyorsa birey açısından sıkıntı yaşatabilir. Dışarıyı gösteren kaplamaların bu bağlamda kişinin görüşünde bozulmalar yaratmayacak düzeyde tutulması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

PSİKOLOJİK ETKİLER SÖZ KONUSU
Nöroloji Uzmanı Dr. Sadettin Yağdıran ise konuyla ilgili psikolojik etmenlerin önemine dikkat çekerek, kişinin dışarıyı net veya hiç görememesinden kaynaklı psikolojik bir daralma yaşayacağından mide bulantısı, baş dönmesi gibi etkilerin görülebileceğini söyleyerek, “Bu konuda öncelikle araştırılması gereken bireyde organik bir hasar olup olmadığıdır. Aksi takdirde beyinle alakalı bir sorun söz konusu değildir, kişinin psikolojik olarak kendini rahatlatmasıyla bu sorunun üstesinden gelinebilir” dedi.

 
Muhittin AKBEL yazdı... Trafikte hoşgörü
 
DSÖ'den AB'ye eleştiri: Salgın sürecini uzatabilir
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ST 31 Ocak 2021 Pazar 14:14

Bunu daha önce belediyenin ihale haberini duyunca bir yolcu olarak ben de belirtmiştim, eğer otobüsün içinden dışarısı görünmüyorsa bu mide bulantısı denge bozukluğu yaratıyor, ters oturmalar da benzer etki yapıyor. Bir kaç yıl önce maça giden Beşiktaş futbolcularının çoğu otobüsten inince benzer sıkıntı yaşamışlardı. Uyaran doktorlarımıza teşekkür ederiz.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muhittin AKBEL yazdı... Trafikte hoşgörü
Muhittin AKBEL yazdı... Trafikte hoşgörü
Çin'e gidecek ihracat treni yola çıktı!
Türkiye'den Çin'e gitmek üzere yola çıkan bor yüklü ihracat treni Kars'tan ...
Mehmet KARABEL yazdı... Neden sevdiklerine hep ‘çocuk’ derdi?
Mehmet KARABEL yazdı... Neden sevdiklerine hep ‘çocuk’ derdi?
 
Vali Köşger'den fotoğraf etkinliği: Vatandaşlardan İzmir panoraması
Vali Köşger'den fotoğraf etkinliği: Vatandaşlardan İzmir panoraması
Kabe fotoğrafı soruşturmasına 2 tutuklama
Boğaziçi Üniversitesi'nde Kabe fotoğrafının yere serilmesine ilişkin yürütülen ...
Eski Bakan Cahit Kayra yaşamını yitirdi
Bülent Ecevit başkanlığında kurulan 37.Hükümet döneminde Enerji ve Tabii ...
 
Sırbistan’da Türk işçiler mahsur: Krizin altından İzmirli o isim çıktı!
63 Türk işçisi, bağlı oldukları firmanın paralarını ödememesi nedeniyle ...
İzmir açıklarında 48 kaçak göçmen kurtarıldı
İzmir'in Çeşme ve Dikili ilçelerinde, Yunanistan unsurlarınca Türk kara ...
Cumhurbaşkanı CDU genel başkanıyla görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva