HABERLER>GÜNCEL
29 Mart 2021 Pazartesi - 11:42

Tire'de 'yeşil' direniş!

 Tire'deki kızılçam ormanlarıyla kaplı Kartal Dağı'na yıllık 500 bin ton kapasiteli mermer ocağı kurulması için ÇED başvurusunun yapıldığının ortaya çıkması üzerine köylüler, tepki gösterdi. Tire'nin Akyurt, Halkapınar, Mehmetler, Üzümler, Küçükkale, Büyükkale, Alaylı, Kurşak, Hasançavuşlar ile Aydın'ın kırsal Habibler mahallerinde doğal yapıyı bozacak mermer ocağına karşı 'Kartal Dağı Koruma Platformu', Akyurt Mahallesi'nde köylülerinde desteğiyle geniş katılımlı  basın açıklaması yaptı. 

Tire de  yeşil  direniş!

Tire'deki kızılçam ormanlarıyla kaplı Kartal Dağı'na yıllık 500 bin ton kapasiteli mermer ocağı kurulması için ÇED başvurusunun yapıldığının ortaya çıkması üzerine köylüler kurdukları ‘Kartal Dağı Koruma Platformu’nda tepkilerini dile getirdi. Tire’nin Mehmetler, Üzümler, Küçükkale, Büyükkale, Alaylı, Kurşak, Hasançavuşlar ile Aydın'ın kırsal Habibler mahallesinde yaşayanlar doğaya zarar vereceğini iddia ettikleri maden ocağının açılmaması için mücadele başlattı.

Kartal Dağı Koruma Platformu’nun Akyurt Mahallesi’nde düzenlediği basın açıklamasına köylüler, 'Temiz hava hakkımızdır', 'Ormanlarımız madenden daha değerlidir', 'Kartal Dağı'na, asırlık köyümüze dokunma" yazılı pankartlarla katılırken; CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, Akyurt Mahalle Muhtarı Zihni Çetin ve çevreciler hazır bulundu.  

'ACİLEN MİLLİ PARK VE SİT ALANI İLAN EDİLMELİ'
Kartal Dağı'nın doğası ve endemik yapısının korunması gerektiğini belirten Platform Sözcüsü Zeynel Aydın, tarihi kalıntılar nedeniyle bölgenin arkeolojik SİT alanı ilan edilmesi gerektiğini söyledi. Aralık ayında bir çam ağacı dalının usulsüz kesilmesinin ardından başlattıkları mücadelede bugün daha güçlü olduklarını ifade eden Aydın" “Bu mücadeleyi, inançla kazanacağız. Havamıza, doğamıza, toprağımıza, yaşam hakkımıza sahip çıkıyoruz. Müze müdürlüğü, alanda Helenistik döneme ait olduğu düşünülen bir tapınak ortaya çıkarttı. Henüz tescili yapılmadı. Kartal Dağı’nın acilen doğası ve tarihi eserleriyle birlikte koruma altına alınarak milli park ve arkeolojik sit alanı ilan edilmesini istiyoruz."

'YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ'
Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran da  "Bölge ağacıyla, bitki örtüsüyle, su kaynağıyla cennet. Atalarımızdan yadigar. Bizler de çocuklarımıza aynı şekilde bırakmakla yükümlüyüz. Çevreye duyarlı herkes bu yanlıştan dönülmesini istiyor" dedi.

'TEK GEÇİM KAYNAĞIMIZ BAĞIMIZ, BAHÇEMİZ'
Kartal Dağı Koruma Platformu üyelerinden Ümmü Akkor (53), maden ocağı faaliyete geçtiğinde köylünün tek geçim kaynağı incir ve zeytin ağaçlarının yetişmeyeceğini belirtti. Köylerinde maden ocağını istemediklerini ifade eden Akkor, “Gelir kaynağımız bölgede yetişen incir ve zeytin ağaçları. Bu ağaçları, maden ocağı için kestiğimizde başka gelir kaynağımız kalmayacak. Hayatımızı buradan kazandıklarımızla sürdürdük, çocuklarımızı okuttuk, evlendirdik. Zeytin ve incir ağacı tozu toprağı sevmez; ağaçlarımız kurur" diye konuştu.

‘İNCİR VE ZEYTİN AĞACINA DOKUNMA’
En önemli gelir kaynakları; incir ve zeytin ağacına kimsenin dokunmasını istemediklerini söyleyen mahalle sakinlerinden Emine Nizam (62) ise "Çocuklarımız hayatlarını nasıl kazanacak? Şehirde çocuklarımız ne yiyip ne içecek? İncir, zeytin buralarda bol yetişir. Maden ocağı açıldığında bu ağaçlar artık yaşayamaz, su kaynaklarımız kirlenir” ifadelerini kullandı.

Selfet Sönmez (60) de maden ocağı yapılmasına izin vermeyeceklerini hatırlattı. (DHA)

 
Dikkat çeken Türkiye raporu: Çöpe giden gıdalarla 840 milyon insan doyar!
 
Koronayı yendi, yaşam savaşını anlattı: 100 kilo girdim, 68 kilo çıktım!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Odalardan Büyükşehir’e ‘plan notu’ uyarısı!
Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu ve Şehir Plancıları Odası İzmir ...
Sahibini 14 gün hastane kapısında bekledi!
Ordu’da kalp krizi geçiren 81 yaşındaki Mehmet Çakmak’ın, "Pamuk" isimli ...
İzmir'de beyzbol sopalı şiddet... 'Niye beğendin?' dayağı!
İzmir'de 24 yaşındaki genç kadın, bir arkadaşının sosyal medya hesabındaki ...
 
İzmir'de tarihi eser kaçakçılığı operasyonu!
İzmir'de düzenlenen tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda ele geçirilen ...
İzmir’in Çernobil’inde korkutan görüntü: Ölüm kusan topraklar!
Gaziemir’de bulunan eski kurşun ve döküm fabrikası alanında toprağın yandığı ...
İzmir’de yeni haftanın hava raporu: Sıcaklıklarda düşüş!
Hafta sonu ile birlikte sıcaklıkların yükseldiği İzmir’de poyrazın etkisiyle ...
 
Ege Denizi'nde 4,1 büyüklüğünde deprem
Ege Denizi'nde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Mehmet KARABEL yazdı... Bunun adı gözdağıdır!
Mehmet KARABEL yazdı... Bunun adı gözdağıdır!
İzmir'de polis memurunun acı sonu... 1 gözlük için 1 can gitti!
İzmir'in Çeşme ilçesinde, bir komiser yardımcısının güneş gözlüğünün çalındığı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva