HABERLER>GÜNCEL
2 Şubat 2022 Çarşamba - 11:24

Tartışmalı TOKİ planlarında yeni raunt... Mahkeme yürütmeyi durdurdu!

Şehir Plancıları Odası’nın açtığı dava sonucunda TOKİ’nin Karabağlar'da inşa etmeye çalıştığı konut ve üniversite projesinin imar planları mahkeme tarafından durduruldu. Mahkeme planların şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına uygun olmadığını belirtti.

Tartışmalı TOKİ planlarında yeni raunt... Mahkeme yürütmeyi durdurdu!

EGEDESONSÖZ - Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ), Karabağlar’ın Uzundere Mahallesi sınırlarında ve imar planı bulunmayan alanda gerçekleştirmek istediği konut ve üniversite projesinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onanan 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planın iptali için TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından dava açılmıştı. 

Şehir Plancıları dava dilekçesinde planların hukuka aykırı olduğunu, bakanlığın  daha öncesinde onanmış planlara ilişkin mahkeme kararlarını dikkate almadan mükerrer plan hazırladığını, üst ölçekli planlara aykırı olduğunu, doğal alanlar üzerindeki yapılaşmayı arttıracağını, İzmir kenti için mutlak korunası gereken alanların yok edeceğini, kamu yararı içermediğini, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı olduğunu ve konut ihtiyacı bulunmadığını belirtmişti. 

BAKANLIĞIN İTİRAZLARI KARARI DEĞİŞTİRMEDİ
Odanın itirazlarını, hazırlanan bilirkişi raporunu, dosyadaki bilgileri ve İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin daha önce bölge için vermiş olduğu kararı inceleyen İzmir 3. İdare Mahkemesi ara kararını açıkladı. Dava konusu planların uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabileceğini belirten mahkeme heyeti oy birliği ile planlar hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bakanlık avukatlarının yaptığı itirazlar ise kararı değiştirmedi. 

‘HUKUKA UYARLIK BULUNMADI’
Kararda “Dava dosyasında bulunan bilgi belge, bilirkişi raporu ve İzmir 4. İdare Mahkemesinin 11.11.2021 tarih, E:2021/207 ve K:2021/1875 sayılı kararının birlikte değerlendirilmesinden; dava konusu 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planınındaki kullanım kararlarına temel teşkil eden 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı değişikliğinin yukarıda anılan Mahkeme kararıyla iptal edildiğinin görülmesi, yukarıda özetlenen bilirkişi raporundan dava konusu planların şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına uygun olarak hazırlanmadığının anlaşılması karşısında dava konusu 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Diğer taraftan, dava konusu işlemlerin uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabilecek nitelikte bulunduğu açıktır” ifadeleri yer aldı.

 

BELEDİYE TAMAMINI ÜNİVERSİTE OLARAK İSTİYOR!
Proje alanı toplamda 90 hektarı kapsarken, bunun 80 hektarı İzmir Demokrasi Üniversite’sine tahsisli durumda ancak üniversite kampüsünün yüzde 42’si TOKİ’ye ayrıldı. Üniversite alanı için 38 hektar kaldı. Karabağlar Belediyesi de 80 hektarın tamamın üniversiteye ayrılması için dava açtı ve dava sonucunda İzmir 1. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. 

Bakanlık yeni imar planlarının hazırlıkları içine girse de daha planlar askıya çıkmadan ihale sürecini başlattı. Planlar sonrasında askıya çıkarıldı. Karabağlar’ın geleceği için alanın tamamının üniversiteye tahsisini isteyen Karabağlar Belediyesi, mahkeme kararlarının gereğinin yapılması için yeniden yargıya başvurdu. Başvuruyu değerlendiren Ankara 4. İdare Mahkemesi, revizyon imar planı onaylanmamış alanda konut yapım ihalesine çıkılamayacağına hükmetti.

 
Başkan Sandal: Mali disiplini sağladık!
 
İZDENİZ’in sefer saatleri yeniden düzenlendi
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Salih ünver 12 Şubat 2022 Cumartesi 17:42

Ne olacak hak sahibi olanlar belediyemi verecek evleri yada bol gelirlilere vermek içinmi dava açıyorlar. Burada bir gerçek var üniversite yapılacak arazinin bitişiğine dar gelirlilere konut yaptırmayacaklardır.

Yorumu oyla      2      3  
CHP’li 2 Şubat 2022 Çarşamba 18:21

Kendimi bildim bileli CHP’liyim aileden chpliyiz gelgelelim adam gibi bir iş yapılacak İzmir’in köy görüntüsünden yıllarca geçtim bırakın artık bari de adamlar üniversiteyi yapsın bir an önce! CHP emsal artışını halledemedi adamlar depremzedeler evleri yaptı verdi yahu gözümüzle görmesek eyvallah! Nedir bu yıllardır CHP zihniyeti? Sen de yap kardeşim yapılana be Akp engel olsun ne CHP bırakın vatandaş refah yüzü görsün bize ne sizin inadınızdan be!

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir trafiğinde sağanak kabusu!
İzmir'de sağanak ulaşımda aksamalara neden oldu
Ulaştırma Bakanlığı’ndan 'ihale' açıklaması
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, CHP Genel Başkanı ...
Alzaymır hastası kadın evden ayrılmıştı... Bitkin halde yürürken bulundu!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde kayıp ihbarı yapılan alzaymır hastası kadın, ...
 
İzmir merkezli FETÖ operasyonu... Çok sayıda gözaltı kararı
İzmir ve İstanbul'da terör örgütü FETÖ soruşturması kapsamında gözaltı ...
Hastaneyi 260 milyon liraya almıştı… Rahmi Koç’a ihbar kararı!
Ekonomi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin satışı konusunda İzmir ...
Bakan Akar: Çok sayıda terörist etkisiz hale getirildi
'Kış Kartalı Harekatı' ile ilgili açıklama yapan Milli Savunma Bakanı ...
 
DEÜ'nün Kiraz'daki salonu perdelerini açtı
Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) İzmir’in Kiraz ilçesine kazandırdığı ...
Bu kadarı da pes... Gode Cengiz'in büstünü çaldılar!
Karşıyaka Spor Kulübü'nün sevilen ismi namı değer Gode Cengiz'in büstü ...
Dev fabrika yangını: 6 bin kişi tahliye edilecek!
ABD'nin North Carolina eyaletinde bir gübre fabrikasında çıkan yangın ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva